Η βιωσιμότητα στη Eurobank αναπτύσσεται σε μια δομή διακυβέρνησης ESG που ανταποκρίνεται τόσο στις κανονιστικές απαιτήσεις όσο και στις εθελοντικές δεσμεύσεις. Η εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου ως προς τη στρατηγική ESG πραγματοποιείται με την ένταξη θεμάτων ESG στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική.
Ο Όμιλος επικαιροποίησε τη δομή διακυβέρνησης εισάγοντας και ορίζοντας τους ρόλους και τις αρμοδιότητες σε σχέση με το ESG και τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, ενσωματώνοντας τις οδηγίες των ρυθμιστικών αρχών και τις πρακτικές της αγοράς.
Ο Όμιλος εφαρμόζει τα στοιχεία του μοντέλου των τριών γραμμών άμυνας (3LoD) για τη συνολική διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου. Το μοντέλο των τριών γραμμών άμυνας ενισχύει τη διαχείριση και τον έλεγχο του κινδύνου, αποσαφηνίζοντας τους ρόλους και τις αρμοδιότητες εντός του οργανισμού.
Το μοντέλο διακυβέρνησης ESG της Eurobank διασφαλίζει επίσης ότι η διαχείριση των σχετικών κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων ενσωματώνεται στις τρεις γραμμές άμυνας της Τράπεζας.
Η επικαιροποιημένη δομή διακυβέρνησης στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικής εποπτείας των ζητημάτων ESG σε επίπεδο Διοίκησης / ΔΣ
.
Τον τελευταίο χρόνο, η Τράπεζα έκανε σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του μοντέλου διακυβέρνησης ESG, και την υποστήριξη της επίσημης εφαρμογής της στρατηγικής ESG και της ενσωμάτωσης των κινδύνων ESG και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.
Ενίσχυση της δομής διακυβέρνησης και των επιτροπών
- Επίβλεψη των κλιματικών κινδύνων σε επίπεδο Διοίκησης μέσω της ανάθεσης αρμοδιοτήτων στο ΔΣ και τις επιτροπές που συστήνει ο Διευθύνων Σύμβουλος.
- Ένα Μέλος ΔΣ είναι υπεύθυνο για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.
- Θέσπιση δύο Επιτροπών που συμπληρώνουν τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης στον τομέα ESG/κλιματικών κινδύνων· δηλαδή, τη Διοικητική Επιτροπή ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία & Διακυβέρνηση) και την Επιτροπή Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για τον Κλιματικό Κίνδυνο.
Ενσωμάτωση της διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον και στις τρεις γραμμές άμυνας
- Ειδικές ομάδες εντός του CIB και της Λιανικής Τραπεζικής (Retail Βanking), για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων ESG και βιώσιμης χρηματοδότησης.
- Θέσπιση αυτοματοποιημένης διαδικασίας για την αξιολόγηση και την ταξινόμηση των βιώσιμων ευκαιριών.
- Η Διεύθυνση ESG είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της Στρατηγικής επιχειρησιακής επίδρασης και την εποπτεία της συνολικής απόδοσης ESG της Τράπεζας.
- Η Διεύθυνση Κλιματικών Κινδύνων Ομίλου είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και παρακολούθηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, το γραφείο διαχείρισης έργων για την εφαρμογή του οδικού χάρτη που αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και την προετοιμασία και υποβολή προς έγκριση της Στρατηγικής Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων, μαζί με τις Επιχειρηματικές Μονάδες και τις Μονάδες Κινδύνων.
- Εντατική εκπαίδευση του προσωπικού της Τράπεζας σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης και κλιματικού κινδύνου.
Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των βασικών οργάνων διακυβέρνησης, επιτροπών και διευθύνσεων έχουν ως εξής:
Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ)
Ενεργεί βάσει του οράματος, των αρχών και των προτύπων του Ομίλου, προσδιορίζει τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου, αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους και τους διαχειρίζεται με σύνεση και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζει τη θέσπιση ικανών διαδικασιών για την παρακολούθηση της οργανωτικής συμμόρφωσης με τη συμφωνημένη στρατηγική και διάθεση ανάληψης κινδύνου, καθώς και με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Τα ΔΣ της Eurobank Holdings / Eurobank έχουν διορίσει ένα εκτελεστικό μέλος ως Μέλος ΔΣ υπεύθυνο για τους κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, το αρμόδιο Μέλος ΔΣ ενημερώνει τα ΔΣ της Eurobank Holdings και της Τράπεζας σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση.
Επιτροπή Κινδύνων
Εποπτεύει την εφαρμογή και τήρηση των πολιτικών κινδύνου της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, προκειμένου να αξιολογήσει την επάρκειά τους έναντι της εγκεκριμένης διάθεσης ανάληψης κινδύνου και στρατηγικής, καθορίζει τις αρχές που διέπουν τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον σε ολόκληρη την Τράπεζα και τον Όμιλο, όσον αφορά τον εντοπισμό, την επιμέτρηση, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τον μετριασμό των κινδύνων· εγκρίνει τις αρχές που αφορούν τους κινδύνους, καθώς και τις πολιτικές, διαδικασίες και μεθοδολογίες τις σχετικές με τους κινδύνους. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει θεσπίσει δύο Επιτροπές που συμπληρώνουν τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης στον τομέα ESG/Κλιματικός κίνδυνος.
Εκτελεστική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων (ΕΕΔΚ)
Εποπτεύει το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων του Ομίλου. Στο πλαίσιο των καθηκόντων της, η Εκτελεστική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων διευκολύνει την υποβολή αναφορών στην Επιτροπή Κινδύνων, για όλο το φάσμα των σχετικών με τον κίνδυνο θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Η ΕΕΔΚ διασφαλίζει ότι οι σημαντικοί κίνδυνοι αναγνωρίζονται και τίθενται γρήγορα υπόψη της Επιτροπής Κινδύνων, καθώς και ότι θεσπίζονται οι αναγκαίες πολιτικές και διαδικασίες για τη συνετή διαχείριση των κινδύνων και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Διοικητική Επιτροπή ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία & Διακυβέρνηση) - ESG ManCo
Παρέχει στρατηγική κατεύθυνση σχετικά με τις πρωτοβουλίες ESG, ελέγχει τη Στρατηγική ESG πριν από την έγκρισή της, διασφαλίζει την ενσωμάτωση όλων των στοιχείων της Στρατηγικής ESG στο επιχειρηματικό μοντέλο και τις λειτουργίες της Τράπεζας, μετρά και αναλύει σε τακτά διαστήματα την πρόοδο ως προς τους στόχους ESG και τους στόχους επίδοσης, διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή πολιτικών και διαδικασιών που σχετίζονται με το ESG, ελέγχει και εγκρίνει τις εκθέσεις που σχετίζονται με το ESG και διασφαλίζει ότι βρίσκονται σε συμφωνία με τα σχετικά Πρότυπα και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες. Πρόεδρός της είναι το Μέλος ΔΣ που έχει οριστεί αρμόδιο για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.
Επιτροπή Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για τον Κλιματικό Κίνδυνο (CRSTC)
Είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του Προγράμματος προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τον κλιματικό κίνδυνο (CRST) του Ομίλου, συντονίζει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων για τον κλιματικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των κινδύνων, του σχεδιασμού σεναρίων και της εκτέλεσης της προσομοίωσης, εξετάζει και ελέγχει το αποτέλεσμα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, προτού το προωθήσει στη Διοικητική Επιτροπή.
Στο μέλλον, η Τράπεζα σκοπεύει να ενισχύσει τις εποπτικές αρμοδιότητες της Διοίκησης όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, εισάγοντας ζητήματα που σχετίζονται με τον κλιματικό κίνδυνο στα κριτήρια καταλληλότητας και αξιοπιστίας της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική διαβούλευση με την ΕΚΤ. Επιπλέον, η Τράπεζα σκοπεύει να παράσχει εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω στους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον στα μέλη της Διοίκησης, και να επικαιροποιήσει περαιτέρω τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΣ και των Επιτροπών που συνίστανται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, έτσι ώστε να ενσωματωθούν και να αποδοθούν περισσότερες αρμοδιότητες για την επίβλεψη των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.
Διεύθυνση ESG
Η Διεύθυνση ESG δρα ως θεματοφύλακας των Αρχών και της Κουλτούρας ESG για την ενίσχυση της επίδρασης της Τράπεζας, και ως διατομεακός συντονιστής ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση σε ζητήματα και αλληλοεξαρτήσεις ESG, καθώς και για τη συμμόρφωση με τους σχετικούς υφιστάμενους και επικείμενους κανονισμούς που αφορούν την επιχειρησιακή επίδραση. Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση ESG είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό/ επισκόπηση της Στρατηγικής επιχειρησιακής επίδρασης, καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρμογής της. Παρέχει υποστήριξη σε επιλεγμένους τομείς και υποστήριξη στις θυγατρικές εξωτερικού. Επιπλέον, η Διεύθυνση ESG συντονίζει και καταρτίζει εκθέσεις που σχετίζονται με την επιχειρησιακή επίδραση ESG σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα και τους ισχύοντες κανονισμούς, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες Μονάδες, ενώ είναι επίσης υπεύθυνη για την εφαρμογή των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI. Ως υπεύθυνη για την εποπτεία της συνολικής επιχειρησιακής επίδοσης ESG της Τράπεζας, στις βασικές της αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η κεντρική διαχείριση των αξιολογήσεων ESG, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των σχετικών επιδόσεων. Η Διεύθυνση ESG επίσης διαχειρίζεται τα Συστήματα Διαχείρισης ISO, με βάση τις σχετικές προβλέψεις των αντίστοιχων πολιτικών και της Στρατηγικής Επιχειρησιακής Επίδρασης. Η Διεύθυνση ESG συλλέγει, υπολογίζει και ελέγχει δεδομένα που σχετίζονται με την επιχειρησιακή επίδραση, σύμφωνα με τα σχετικά πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης, ενώ επίσης διασφαλίζει την εφαρμογή των αντίστοιχων πρωτοβουλιών (π.χ. μετάβαση σε μηδενικό επιχειρησιακό ισοζύγιο άνθρακα, αυτοπαραγωγή ενέργειας, παρακολούθηση ενέργειας και εκπομπών, πιστοποίηση πράσινων κτιρίων, διαχείριση ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας).
Επιχειρηματικές Μονάδες
Οι Επιχειρηματικές Μονάδες, ιδίως το Corporate & Investment Banking (CIB) και η Λιανική Τραπεζική (Retail Banking) ασχολούνται κυρίως με την εκτέλεση όλων των δραστηριοτήτων ESG που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Στρατηγικής Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων. Οι κύριες αρμοδιότητες ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Στρατηγική ESG
Εκτέλεση και παρακολούθηση των χρηματοδοτούμενων και ειδικών λειτουργικών στόχων ESG και των στόχων επίδοσης.
- Βιώσιμη χρηματοδότηση και Επενδύσεις
Εντοπισμός ευκαιριών βιώσιμης χρηματοδότησης και σχεδιασμός αντίστοιχων λύσεων και προϊόντων ESG.
Πραγματοποίηση αξιολογήσεων βιώσιμη χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης.
Εφαρμογή και παρακολούθηση του Πλαισίου Βιώσιμων Επενδύσεων και του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων.
- ESG και Διαχείριση Κλιματικού Κινδύνου
Εκτέλεση της Αξιολόγησης Κινδύνου ESG.
Αναγνώριση και εφαρμογή σχεδίων δράσης μετριασμού των κινδύνων ESG και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.
Με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG και τη βιώσιμη χρηματοδότηση, το 2023 εγκαινιάζεται μια ειδική λειτουργία, ένα Κέντρο Αριστείας Βιωσιμότητας. Στο μεταξύ, ο συντονιστής ESG της Διεύθυνσης CIB είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των δραστηριοτήτων ESG και βιώσιμης χρηματοδότησης. Όσον αφορά τη Λιανική Τραπεζική, η Τράπεζα έχει ορίσει δύο συντονιστές ESG, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και υποστήριξη των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG.
Διεύθυνση Κλιματικών Κινδύνων Ομίλου
Η Διεύθυνση Κλιματικών Κινδύνων Ομίλου έχει τη γενική ευθύνη της εποπτείας, παρακολούθησης και διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Κλιματικού Κινδύνου Ομίλου λειτουργεί ως γραφείο έργων, υπεύθυνο για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον (Programme Field), με συντονιστικό και εποπτικό ρόλο σε όλες τις σχετικές ροές έργων, ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση με την επιχειρηματική στρατηγική της Τράπεζας και τις προσδοκίες των κανονιστικών αρχών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεύθυνση Κλιματικών Κινδύνων Ομίλου διασφαλίζει την εφαρμογή των αντίστοιχων πρωτοβουλιών για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα (πλαίσια, πολιτικές, διαδικασίες και προϊόντα), και τη συμμόρφωση με τους σχετικούς υφιστάμενους και επερχόμενους κανονισμούς, βάσει ενός συνεχιζόμενου προγράμματος σε όλα τα επίπεδα της Τράπεζας, που ακολουθεί τον συμφωνημένο εποπτικό οδικό χάρτη και επιταχύνεται όπου είναι εφικτό. Η Διεύθυνση Κλιματικών Κινδύνων Ομίλου είναι επίσης υπεύθυνη για τον συντονισμό με τις Επιχειρηματικές Μονάδες και τις Μονάδες Κινδύνου, την προετοιμασία και υποβολή προς έγκριση της Στρατηγικής Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων, καθώς και την παρακολούθηση της εφαρμογής της. Επιπλέον, η Διεύθυνση Κλιματικών Κινδύνων Ομίλου ηγείται της 2ης γραμμής άμυνας για την ανεξάρτητη διαδικασία επαναξιολόγησης των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του εγκεκριμένου Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework, SFF), η Διεύθυνση είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών βιωσιμότητας των νέων δανείων και προϊόντων, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης. Στο μέλλον, ο ρόλος της Διεύθυνσης Κλιματικών Κινδύνων Ομίλου πρόκειται να διευρυνθεί, ώστε να καλύπτει και τη διαχείριση των κινδύνων ESG.
Γενική Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου
Η Γενική Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τα πρότυπα που σχετίζονται με το ESG και το κλίμα. Οι βασικές της αρμοδιότητες περιλαμβάνουν:
Κανονιστική συμμόρφωση
- Παρακολουθεί το κανονιστικό περιβάλλον και τις αναδυόμενες τάσεις σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ενημερώνει την 1η και τη 2η γραμμή άμυνας, και προτείνει τυχόν αλλαγές/ενισχύσεις των σχετικών πολιτικών και εγγράφων που αφορούν τις προσφερόμενες βιώσιμες χρηματοδοτήσεις.
- Εκδίδει ενημερωτικό έντυπο το οποίο αναφέρεται στις κανονιστικές εξελίξεις και τις επιδράσεις τους στη λειτουργία της Τράπεζας όσον αφορά τους κινδύνους ESG.
- Συμπληρώνει το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και παρακολουθεί την εναρμόνιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας με τους ισχύοντες νόμους, κανόνες και κανονισμούς, καθώς και τα ισχύοντα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών απαιτήσεων ως προς τα κριτήρια ESG.
Αξιολόγηση των κινδύνων συμμόρφωσης
- Αξιολογεί τον κίνδυνο επαγγελματικής συμπεριφοράς (conduct risk) σε σχέση με το ESG.
- Εκτελεί ελέγχους συμμόρφωσης όσον αφορά τους κινδύνους επαγγελματικής συμπεριφοράς που σχετίζονται με το ESG.
Επικαιροποίηση πολιτικών
- Ενημερώνει τις πολιτικές της Τράπεζας που σχετίζονται με την επαγγελματική συμπεριφορά (π.χ. καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - AML και κυρώσεις, καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς, κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ESG.
Παρακολούθηση προσφερόμενων προϊόντων
- Μέσω της συμμετοχής στην Επιτροπή Προϊόντων και Υπηρεσιών και τη διαδικασία, παρέχει συμβουλές και ελέγχει τα προσφερόμενα προϊόντα ESG της Τράπεζας, και διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι προωθητικές δηλώσεις που αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες δεν είναι παραπλανητικές για τους πελάτες.
Τομέας Λειτουργικών Κινδύνων Ομίλου
Ο Τομέας Λειτουργικών Κινδύνων Ομίλου είναι υπεύθυνος για τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου, καθώς και για την εποπτεία της εφαρμογής του από όλο τον Όμιλο και όλες τις γραμμές άμυνας, σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα πρότυπα, τις καλές πρακτικές, τις Εσωτερικές Πολιτικές, τους Κανονισμούς Εσωτερικής Διακυβέρνησης, καθώς και με τους επιχειρηματικούς στόχους και τις αξίες του Ομίλου.
Για να ενισχύσει περαιτέρω το υφιστάμενο Πλαίσιο Λειτουργικού Κινδύνου σύμφωνα με τις αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, όπως ορίζονται στις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και τις αρχές της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, το ΔΣ αναγνώρισε ότι η διαχείριση των Μη Χρηματοοικονομικών Κινδύνων καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμη για τον Όμιλο και αποφάσισε να τους αντιμετωπίσει ολιστικά. Οι Μη Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι περιλαμβάνουν τους λειτουργικούς κινδύνους καθώς και κάποιες πτυχές των κινδύνων ESG, των στρατηγικών κινδύνων και των κινδύνων φήμης, και σταδιακά ενσωματώνονται στο Πλαίσιο Μη Χρηματοοικονομικών Κινδύνων.
Έτσι, η διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου που προκύπτει από τα κριτήρια ESG πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην Πολιτική Διαχείρισης Μη Χρηματοοικονομικών Κινδύνων καθώς και σε άλλες σχετικές πολιτικές διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων.
Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου (ΓΔΕΕ) Ομίλου
Τα τελευταία χρόνια, η ΓΔΕΕ έχει αναγνωρίσει το σύστημα εσωτερικού ελέγχου (internal controls) και διαχείρισης κινδύνων γύρω από την περιοχή της βιωσιμότητας - ESG ως προτεραιότητα και έχει αναλάβει μια σειρά σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της. Στόχος τους είναι η διασφάλιση επαρκούς κάλυψης της αξιολόγησης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου γύρω από τις διεργασίες που αφορούν στην βιωσιμότητα - ESG, σε συμφωνία με τη στρατηγική της Τράπεζας, καθώς και τις εξελίξεις στην αγορά και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
- Μεθοδολογία / Υποδομές – Η διαχείριση των κινδύνων ESG και των πρωτοβουλιών της Τράπεζας αναγνωρίζονται ως διακριτή περιοχή ελέγχου εντός του συνόλου των περιοχών ελέγχου (audit universe), που υπόκειται σε αξιολόγηση κινδύνου (risk assessment). Επιπλέον, ο κλιματικός κίνδυνος αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως ξεχωριστή κατηγορία κινδύνου, που αξιολογείται σε όλες τις σχετικές γραμμές/περιοχές του audit universe, σε συμφωνία με την ταξινόμηση των κινδύνων από την Τράπεζας. Η κατηγορία αυτή πρόκειται να επεκταθεί για να συμπεριλάβει ολόκληρο το φάσμα των κινδύνων ESG, σύμφωνα με την αντίστοιχη εξέλιξη των ορισμών της Τράπεζας για τους κινδύνους. Ο ορισμός της Τράπεζας για τους κλιματικούς κινδύνους αυτήν τη στιγμή καλύπτει τόσο την επίδραση από φυσικούς παράγοντες όσο και από παράγοντες που αφορούν στη μετάβαση του εποπτικού πλαισίου σχετικά με τον κλιματικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο στοχεύοντας σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η ΓΔΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής της παραπάνω αλλαγής και της αποτύπωσής της στις αξιολογήσεις κινδύνων, τον σχεδιασμό των ελέγχων και την ενσωμάτωση στις εκθέσεις ελέγχου της. Η ΓΔΕΕ στοχεύει σε επαρκή ελεγκτική κάλυψη της περιοχής της βιωσιμότητας ESG, προκειμένου να υποβοηθήσει στον κατάλληλο σχεδιασμό διαχείρισης και παρακολούθησης των κινδύνων αυτών στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της πιο εστιασμένης παρακολούθησης των σχετικών θεμάτων από την πλευρά του ΔΣ και της Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας. Λόγω χρονικών περιορισμών, η αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον ανά περιοχή ελέγχου θα αποτυπωθεί στην αξιολόγηση κινδύνων του 2023, που θα χρησιμοποιηθεί στην κατάρτιση του Πλάνου ελέγχων για το 2024, που θα προταθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ελέγχου.
- Πόροι – Η ΓΔΕΕ συμμορφώνεται με το Πλαίσιο Διεθνών Επαγγελματικών Προτύπων Εσωτερικού Ελέγχου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ), διασφαλίζοντας έτσι, μεταξύ άλλων, την «καταλληλότητα και την επάρκεια» των πόρων της. Η «καταλληλότητα και η επάρκεια» των πόρων που εμπλέκονται σε όλους τους ελέγχους της είναι πολύ σημαντικές για τη ΓΔΕΕ. Η καταλληλότητα αναφέρεται στο σωστό μείγμα γνώσεων, δεξιοτήτων και άλλων προσόντων, ενώ η επάρκεια αναφέρεται στην ποσότητα των πόρων που απαιτούνται για να καλύπτει η ΓΔΕΕ τις απαιτήσεις του ρόλου της με τη δέουσα επαγγελματική επιμέλεια. Παραδοσιακά, η πλειονότητα του προσωπικού της ΓΔΕΕ είναι κάτοχοι επαγγελματικών τίτλων και πιστοποιήσεων από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματικούς φορείς, όπως είναι οι ICAEW, ACCA, CIA και CISA. Η ΓΔΕΕ έχει διευρύνει τη δεξαμενή των επαγγελματικών τίτλων και πιστοποιήσεών της στον τομέα ESG, καθώς ένα μέλος του προσωπικού πιστοποιήθηκε στη Βιωσιμότητα και τους Κλιματικούς Κινδύνους του επαγγελματικού φορέα GARP (Sustainability and Climate Risk (SCR®) Certificate), ενώ και άλλοι ελεγκτές πρόκειται να ξεκινήσουν αντίστοιχες διαδικασίες πιστοποίησης από το 2023 και μετά. Η ΓΔΕΕ σχεδιάζει να πειραματιστεί με τις διαθέσιμες προσφερόμενες επιλογές από τους επαγγελματικούς φορείς του χώρου, όπως είναι η προαναφερθείσα πιστοποίηση Βιωσιμότητας και Κλιματικών Κινδύνων του φορέα GARP (Sustainability and Climate Risk (SCR®) Certificate), η πιστοποίηση στις Επενδύσεις ESG του ινστιτούτου CFA (Certificate in ESG Investing), το Πιστοποιητικό Βιωσιμότητας του ινστιτούτου ICAEW (Sustainability Certificate) κ.λπ. Οι σχετικές ενέργειες θα εξελίσσονται παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. εσωτερικές εκπαιδεύσεις, Moody’s, webinars), την πρακτική αναβάθμιση των δεξιοτήτων (on-the-job upskilling) καθώς και την περαιτέρω ενημέρωση (π.χ. θέσπιση του ESG Focus Group της ΓΔΕΕ, ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με πρακτικές ESG και κανονιστικές εξελίξεις, στοχευμένη παρουσίαση στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου). Σε αυτό το στάδιο, η ΓΔΕΕ επέλεξε να ενσωματώσει το κατάλληλο μείγμα δεξιοτήτων και γνώσεων στην υφιστάμενη οργανωτική δομή της, με δεδομένη την πολύπλευρη φύση των κινδύνων ESG που επηρεάζουν όλες τις δραστηριότητες και λειτουργίες της Τράπεζας, με στόχο την ολιστική εξέταση των κινδύνων ESG που αντιμετωπίζει η Τράπεζα. Η προσέγγιση αυτή θα επανεξεταστεί στο μέλλον.
- ESG / Κάλυψη Περιοχών Ελέγχου (Audit Universe) και Πλάνα Ελέγχου – Με βάση τα βήματα υποδομής που περιγράφηκαν παραπάνω, από το 2021 η ΓΔΕΕ έχει υλοποιήσει μια σειρά έργων σχετικών με τα κριτήρια ESG, παράλληλα με την παρακολούθηση των πρωτοβουλιών της Τράπεζας σε αυτόν τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το Ετήσιο Πλάνο Ελέγχου του 2021 περιλάμβανε τη συμμετοχή στο ESG Programme Field της Τράπεζας, καθώς και ένα συμβουλευτικό έργο σχετικά με την υποβολή εκθέσεων ESG. Το Ετήσιο Πλάνο Ελέγχου του 2022 περιλάμβανε ένα συμβουλευτικό έργο σχετικά με την Προσομοίωση Ακραίων Καταστάσεων για τον Κλιματικό Κίνδυνο 2022, και την έναρξη ελέγχων της επάρκειας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου γύρω από τη διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων σε στοχευμένες περιοχές και εργασίες της Τράπεζας (π.χ. έργο μετασχηματισμού, επενδυτική δραστηριότητα). Παρόμοια προσέγγιση υλοποιείται στο Ετήσιο Πλάνο Ελέγχου του 2023, με έμφαση σε θέματα ESG μέσω στοχευμένων ελέγχων, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της ΕΚΤ του 2022 με θέμα τις καλές πρακτικές για τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον (π.χ. Διαχείριση Κινδύνων και Διακυβέρνηση). Το Ετήσιο Πλάνο του 2023, συμπεριέλαβε επίσης και ένα συμβουλευτικό έργο σε σχέση με τις γνωστοποιήσεις ESG του Πυλώνα 3, το οποίο ολοκληρώθηκε στο 1ο εξάμηνο του 2023. Τέλος, η ΓΔΕΕ θα λάβει υπόψη της τις εποπτικές απαιτήσεις και ιδίως την έκθεση της ΕΚΤ με θέμα τις καλές πρακτικές για τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον για να αναπτύξει το τριετές πλάνο ελέγχων της σχετικά με τους κινδύνους ESG, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης των κινδύνων και του σχεδιασμού των ελέγχων για το έτος 2024, προκειμένου να εγκριθεί από την Επιτροπή Ελέγχου έως το τέλος της χρονιάς (ενδεικτικοί τομείς εστίασης είναι η διακυβέρνηση, η κανονιστική συμμόρφωση, η διαχείριση των κινδύνων και οι γνωστοποιήσεις). Βασικοί τομείς έμφασης είναι η διαδικασία της αξιολόγηση της σημαντικότητας του κινδύνου κλίματος και περιβάλλοντος, η διακυβέρνηση και η στρατηγική το πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου και η ενσωμάτωσή του στο πλαίσιο σχεδιασμού και προσφοράς προϊόντων, οι γνωστοποιήσεις/δημοσιεύσεις κ.λπ. Οι πρωτοβουλίες αυτές συμπληρώνουν την υφιστάμενη ελεγκτική κάλυψη από την ΓΔΕΕ περιοχών σχετικά με το ESG, όπως είναι η εξέταση πτυχών που σχετίζονται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά τη χορήγηση νέων δανείων (διακυβέρνηση πρακτικές κοινωνικής χρηματοδότησης), ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τον κώδικα δεοντολογίας ή τους κώδικες πρακτικής της αγοράς (πρακτικές διακυβέρνησης, λειτουργίας και χρηματοδότησης), καθώς και οι σχετικές ελεγκτικές εργασίες των ειδικών και μη επαναλαμβανόμενων ελέγχων(non-recurring ή forensic audits). Το αποτέλεσμα των εργασιών της ΓΔΕΕ αποτυπώνεται στις εκθέσεις ελέγχου, οι οποίες διανέμονται στη Διοίκηση, την Επιτροπή Ελέγχου και τους εξωτερικούς ελεγκτές. Η ΓΔΕΕ πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με την Ανώτερη Διοίκηση προκειμένου να συζητηθούν τα ευρήματα των ελέγχων και η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την επίλυσή τους. Επίσης υποβάλλει σχετικές τριμηνιαίες εκθέσεις στην Επιτροπή Ελέγχου.
Η ΓΔΕΕ έχει επίσης αναλάβει την υποχρέωση να εντάξει πρακτικές φιλικές προς το ESG στις λειτουργίες της, αυξάνοντας την ενημέρωση του προσωπικού, και λαμβάνοντας μέτρα για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, να έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον και να συνεισφέρει στην κοινωνία (π.χ. φιλανθρωπικό έργο ή/και δωρεές), παράλληλα με την εφαρμογή ορθών πρακτικών διακυβέρνησης και διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου. Συνοπτικά, η ΓΔΕΕ δίνει μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση επαρκούς κάλυψης στον τομέα των κινδύνων ESG, καθώς και ότι οι λειτουργίες της ενσωματώνουν πρακτικές ESG με θετική επίδραση. Συνολικά, η ΓΔΕΕ έχει αναλάβει τη δέσμευση να επιτύχει την αλλαγή νοοτροπίας που επιβάλλεται από τα κριτήρια ESG. Αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο των παραγόντων ESG στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τη λήψη αποφάσεων, με στόχο την προορατική/προνοητική και σταδιακή ενσωμάτωση της νοοτροπίας ESG στην κουλτούρα της ΓΔΕΕ. Στόχος είναι η ενίσχυση της θετικής επίδρασης και η προαγωγή βιώσιμων πρακτικών.
Εναρμόνιση της Πολιτικής Αποδοχών με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους της Τράπεζας
Η Τράπεζα προάγει την ενσωμάτωση παραγόντων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα στις πολιτικές αποδοχών. Η Πολιτική Αποδοχών της Τράπεζας, που έχει ισχύ για όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας και καλύπτει τις συνολικές αποδοχές τους, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πρακτικής εταιρικής διακυβέρνησης. Προάγει την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και συνάδει με τους στόχους της επιχειρηματικής στρατηγικής και της στρατηγικής για την αντιμετώπιση κινδύνων της Τράπεζας, την εταιρική κουλτούρα και τις αξίες της, την κουλτούρα σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων κινδύνων ESG, και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Τράπεζας, και δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει την υπερβολική ανάληψη κινδύνων εκ μέρους της Τράπεζας.
Η Τράπεζα έχει ως στόχο την ενσωμάτωση στην Πολιτική Αποδοχών της στοιχείων που αφορούν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2023, η Πολιτική Αποδοχών θα συνδεθεί με συγκεκριμένους δείκτες επιδόσεων/ΚPΙ που αφορούν τους κλιματικούς κινδύνους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση της πορείας της Τράπεζας ως προς την επίτευξη των στόχων της σε σχέση με τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, την επίδραση χαρτοφυλακίου και την επιχειρησιακή επίδραση.
Ειδικό πρόγραμμα σε επίπεδο Ομίλου για την κάλυψη των απαιτήσεων του οικοσυστήματος ESG
Ο Όμιλος εισήγαγε μια πρωτοβουλία, το επονομαζόμενο “Programme Field”, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής του για τη βιωσιμότητα, την ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων, την εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής της UNEP FΙ, καθώς και τη διασφάλιση της ετοιμότητάς του να συμμορφώνεται με άλλους κανονισμούς σχετικούς με τη βιωσιμότητα (δηλαδή, την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, τον Οδηγό της ΕΚΤ για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, τον κανονισμό για την ταξινομία της ΕΕ, κ.λπ.). Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο Όμιλος επίσης αναγνώρισε, αξιολόγησε και εφαρμόζει σχέδια δράσης που αφορούν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον μέσα στις τρεις γραμμές άμυνας.
Ενσωμάτωση της διαχείρισης κινδύνων ESG και στις τρεις γραμμές άμυνας
Η Διακυβέρνηση Κινδύνων ESG περιλαμβάνει διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη (επιχειρηματικές λειτουργίες, μονάδες και επιτροπές). Ο Όμιλος εφαρμόζει ένα μοντέλο με καθορισμένους ρόλους και αρμοδιότητες όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων ESG και στις 3 γραμμές άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες και τις κανονιστικές απαιτήσεις:
- 1η γραμμή άμυνας
Οι επιχειρηματικές μονάδες (CIB και Retail Banking) είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση, τη διαχείριση και την εποπτεία των επιπέδων κινδύνων τους σε όλες τις κατηγορίες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ESG. Ο συντονιστής ESG του CIB, μαζί με τους συντονιστές ESG της Λιανικής Τραπεζικής, είναι υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG και τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Επιπλέον, επανεξετάστηκε ο ρόλος της Διεύθυνσης ESG στην 1η γραμμή άμυνας για να συμπεριλάβει την ευθύνη για τη Στρατηγική Επιχειρησιακής Επίδρασης καθώς και τον Απολογισμό Βιωσιμότητας, τον Περιβαλλοντικό και Ενεργειακό Απολογισμό (Έκθεση EMAS, Έκθεση Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου κατά ISO14064), και τις αξιολογήσεις ESG.
- 2η γραμμή άμυνας
Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων (ΓΔΔΚ) Ομίλου είναι ανεξάρτητη από τις επιχειρηματικές μονάδες και έχει την πλήρη ευθύνη της κατάρτισης της στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων και του πλαισίου διάθεσης ανάληψης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ESG. Εντός της ΓΔΔΚ, ιδρύθηκε η ειδική Διεύθυνση Κλιματικού Κινδύνου Ομίλου, η οποία φέρει τη συνολική ευθύνη της εποπτείας, παρακολούθησης, και διαχείρισης των κινδύνων ESG και των δραστηριοτήτων βιώσιμης χρηματοδότησης, σε συνεργασία με άλλους τομείς και διευθύνσεις της ΓΔΔΚ, καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου.
- 3η γραμμή άμυνας
Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου (ΓΔΕΕ) ελέγχει ανεξάρτητα την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του πλαισίου εσωτερικού ελέγχου που έχει θεσπιστεί σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων ESG, σύμφωνα με μια προσέγγιση βασισμένη στην αξιολόγηση του κινδύνου (risk based).
Εργαλείο αξιολόγησης σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης
Η Eurobank έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό εργαλείο που αυτοματοποιεί τη διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των χρηματοδοτήσεων σε σχέση με τα κριτήρια και τα επίπεδα εναρμόνισης με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework, SFF). Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή για το εταιρικό χαρτοφυλάκιο, και συνιστά τη βάση της ταξινόμησης, αξιολόγησης και έγκρισης των ευκαιριών βιώσιμης χρηματοδότησης με έναν δομημένο τρόπο που βασίζεται στη ροή εργασίας. Επιπλέον, το εργαλείο αξιολόγησης σύμφωνα με το SFF καθοδηγεί τους χρήστες του ώστε να αναγνωρίζουν τυχόν ευκαιρίες χρηματοδότησης και να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της εκκίνησης διαλόγου με τους πελάτες πάνω σε ζητήματα βιώσιμης χρηματοδότησης.
Ενημέρωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων ESG
Η Eurobank δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους εργαζομένους της, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίξουν τους πελάτες στην πορεία τους προς τη βιωσιμότητα και στην πράσινη μετάβασή τους. Για τον σκοπό αυτό, εκτός από την ανάληψη πρωτοβουλιών ESG για τους πελάτες της, η Eurobank εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων της πάνω στα κριτήρια ESG. Τα εσωτερικά προγράμματα επιμόρφωσης της Eurobank για θέματα ESG και κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον καλύπτουν τόσο μέλη της Διοίκησης όσο και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη από άλλους τομείς της Τράπεζας (π.χ. επιχειρηματικές μονάδες) Επιπλέον, η Τράπεζα έχει προσφέρει εκπαίδευση σε ενδιαφερόμενα μέρη και από τις τρεις γραμμές άμυνας (δηλαδή, επιχειρηματικές μονάδες, μονάδες διαχείρισης κινδύνων, Εσωτερικός Έλεγχος), σχετικά με το SFF, για να ενισχύσει την κατανόησή του. Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες πρωτοβουλίες επιμόρφωσης:
Προγράμματα ευαισθητοποίησης εργαζομένων σχετικά με το ESG
Εντός του 2022, η Τράπεζα ξεκίνησε το “ESG Thinking”, ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων για το ESG που αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες:
- Ενότητα 1 – ESG & the World
Περιγράφει τα βασικά στοιχεία του ESG, τις σημαντικότερες τάσεις και τους σχετικούς κινδύνους και ευκαιρίες, καθώς και τη σημασία του ESG για έναν οργανισμό, μέσα από επιχειρηματικές περιπτώσεις.
- Ενότητα 2 – ESG & the Bank
Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις του ESG, οι επιδράσεις στον τραπεζικό κλάδο και το κανονιστικό τοπίο του ESG. Οι τρόποι με τους οποίους η Τράπεζα ασχολείται με το ESG μέσω πλαισίων, πρωτοβουλιών και προϊόντων.
- Ενότητα 3 – ESG and Me
Περιεχόμενο που αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας ανοιχτής και αναπτυξιακής νοοτροπίας κατά την αντιμετώπιση των θεμάτων ESG, παρακινώντας τους εργαζομένους να αναλάβουν προσωπική δράση μέσω πρακτικών βημάτων, σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Το 2022, 2.543 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα “ESG Thinking”, αφιερώνοντας 3.132 ώρες μάθησης.
Εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις για τις Επιχειρηματικές Μονάδες
Εκτός από τα γενικά προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων, εντός του 2022-2023, η Τράπεζα πραγματοποίησε εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων επιχειρηματικών μονάδων και λειτουργιών, που ήταν κρίσιμες για την επίτευξη της στρατηγικής της Τράπεζας. Οι δράσεις αυτές εστίαζαν στα εξής θέματα:
- Οικοσύστημα ESG, Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (SFF) και εργαλείο αξιολόγησης:
Εισαγωγή στο οικοσύστημα ESG, ο ρόλος του χρηματοοικονομικού τομέα για την κινητοποίηση της δράσης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, και το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.
Παρουσίαση όλων των προσεγγίσεων και επιλέξιμων δραστηριοτήτων του SFF και της ενσωμάτωσής του στη διαδικασία χορήγησης δανείων.
Παρουσίαση της ροής εργασίας και των λειτουργικοτήτων του εργαλείου αξιολόγησης σύμφωνα με το SFF, συνδυασμένα με πρακτική εφαρμογή του σε μελέτες περιπτώσεων.
- Χρήση των απολογισμών βιωσιμότητας για τον εντοπισμό ευκαιριών βιώσιμης χρηματοδότησης:
Εισαγωγή στους απολογισμούς βιωσιμότητας και τα κύρια πλαίσια και πρότυπα σύνταξής τους. Παρουσίαση της σύνδεσης μεταξύ του SFF της Τράπεζας και των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στους απολογισμούς βιωσιμότητας. Μελέτες περιπτώσεων όπου αναγνωρίζονται βασικά στοιχεία των απολογισμών βιωσιμότητας και η σύνδεσή τους με τις ευκαιρίες βιώσιμης χρηματοδότησης.
Κατά τη διάρκεια του 2022-2023, σημειώθηκαν περισσότερες από 500 συμμετοχές εργαζομένων στις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις για τις επιχειρηματικές μονάδες της Τράπεζας, αφιερώνοντας συνολικά πάνω 1.300 ώρες μάθησης.