Έτος
2023
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

DOWNLOADS

Εισαγωγή: Γράμμα προς τους κοινωνικούς εταίρους

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Εισαγωγή: Γράμμα προς τους κοινωνικούς εταίρους
    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

      Το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο, που σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την Eurobank. Διαβάστε περισσότερα στο γράμμα προς τους κοινωνικούς εταίρους από το Πρόεδρο του ΔΣ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Επιπλέον, δείτε τα γεγονότα που αποτέλεσαν τα ορόσημα της χρονιάς που πέρασε.

      Επικοινωνία με κοινωνικούς εταίρους

      Το Γράμμα προς τους κοινωνικούς εταίρους από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Γεώργιο Ζανιά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία συνοδεύει τον Ετήσιο Απολογισμό Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021.

      GRI 102-14

      Γράμμα προς τους κοινωνικούς εταίρους

      Αγαπητοί κοινωνικοί εταίροι, 

      Το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο, που σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την Eurobank.

      Το 2019, λίγο πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, είχαμε ανακοινώσει ένα τολμηρό σχέδιο για την εξυγίανση του ισολογισμού μας και τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) που είχε συσσωρευθεί κατά την πρωτοφανή δεκαετή κρίση. Παρά τις διάφορες προκλήσεις που ανέκυψαν, συνεχίσαμε την εφαρμογή του προγράμματός μας που βασιζόταν σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, χάρη στη στήριξή σας, ενισχύσαμε την κεφαλαιακή βάση μας, με τη συγχώνευση με την Grivalia, καθώς και με μια σειρά συναλλαγών για αύξηση των κεφαλαίων μας χωρίς απομείωση της συμμετοχής των μετόχων. Στη συνέχεια, μειώσαμε εγκαίρως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE), υλοποιώντας πρώτοι έναν σχεδιασμό ο οποίος υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, στα ετήσια αποτελέσματά μας για το 2021, είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα που κατέγραψε μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο αριθμό (6,8%), ενώ μόλις το 2016 είχε καταγραφεί το ανώτατο σημείο στο 45,2%. Αυτό ήταν προαπαιτούμενο για το τελευταίο σκέλος του σχεδίου μας, δηλαδή για την επίτευξη διατηρήσιμης διψήφιας απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων. Το 2022 υλοποιούμε τη δέσμευσή μας, καθώς εισερχόμαστε πλήρως σε αναπτυξιακή τροχιά.

      Η ανάπτυξη είναι καίριας σημασίας τόσο για την Τράπεζα όσο και για όλες τις χώρες που αποτελούν τις βασικές μας αγορές. Ο ρυθμός ανάκαμψης μετά την πανδημία ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη: 8,3% για την Ελλάδα, 5,5% για την Κύπρο, 7% για τη Σερβία και 4,2% για τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, την κύρια αγορά μας, αναμενόταν μέσος ρυθμός ανάπτυξης 3,5-4% για την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, στα τέλη του 2021 ανέκυψαν νέες προκλήσεις, οι οποίες μάλιστα εντάθηκαν στις αρχές του 2022. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, η διατάραξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από οξυμένες πληθωριστικές πιέσεις, διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς και οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα άγνωστης διάρκειας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν στο τέλος της περιόδου των αρνητικών επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια, εφόσον ο πληθωρισμός διατηρείται υπό έλεγχο χωρίς να προκαλείται ύφεση, ευνοούν την κερδοφορία των τραπεζών. Η άνοδος, όμως, των επιτοκίων θα επιβραδύνει αναπόφευκτα το ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, οι δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα διατηρούνται ισχυρές, καθώς η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το οικονομικό κλίμα παραμένει θετικό, ο τουρισμός και οι εξαγωγές στον τομέα της μεταποίησης ανθούν παρά την αρνητική συγκυρία, το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε με επιτυχία τα προβλήματα του παρελθόντος, υπάρχει άφθονη ρευστότητα στην οικονομία (αύξηση των καταθέσεων στη διάρκεια της πανδημίας κατά 35 δισ. ευρώ κρατικό ταμειακό απόθεμα ασφαλείας σχεδόν 40 δισ. ευρώ, συμμετοχή στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας – ΡΕΡΡ και σε στοχευμένες πράξεις πιο μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης – TLTRO της ΕΚΤ) και η ΕΕ προορίζει κεφάλαια συνολικού ύψους 90 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης την επόμενη επταετία (ΤΑΑ, ΠΔΠ , ΕΤΕπ κ.λπ.), φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της κατάταξης των ωφελούμενων χωρών με βάση το ΑΕΠ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προετοιμάσει την Τράπεζα ώστε να είναι πρωτοπόρος στον ανοδικό κύκλο.

      Καταφέραμε να στραφούμε προς την ανάπτυξη επειδή ακριβώς η Τράπεζα διατήρησε μια σταθερή απόδοση καθ' όλη την πανδημία. Το 2021, αν και μειώσαμε δραστικά το απόθεμα NPE, καταγράψαμε κέρδη προ προβλέψεων 900 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 6 δισ. ευρώ σε ένα μόνο έτος, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα για νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 7,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο δείκτης NPE είναι με διαφορά ο καλύτερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και ο συντελεστής κάλυψης του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 69,2%, καταγράφοντας άνοδο κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2021. Η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια αυξήθηκε σε 16,8%, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1) αυξήθηκε κατά 160 μονάδες βάσης, σε 13,6%.

      Οι διεθνείς δραστηριότητές μας παραμένουν βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο του οράματός μας για την Eurobank και συνεχίσαμε να τις επεκτείνουμε τόσο οργανικά όσο και αξιοποιώντας ευκαιρίες στην αγορά. Στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα βάσει του ενεργητικού, ενώ η Eurobank Cyprus είναι η πιο εύρωστη και πιο κερδοφόρα τράπεζα στη χώρα. Το 2021 ενισχύσαμε τη θέση μας στη Σερβία με τη συγχώνευση της Direktna Bank με την Eurobank Serbia, κατέχοντας μερίδιο 70% στη νέα τράπεζα. Στην Κύπρο, αποκτήσαμε μερίδιο συμμετοχής 12,6% στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση το ενεργητικό. Συνολικά, η συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων στην καθαρή κερδοφορία μας ανήλθε σε 148 εκατ. ευρώ επί συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου περίπου 10 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος δεν έχει κανένα σημαντικό άνοιγμα ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Ρωσία, ενώ η άμεση έκθεση της Ελλάδας είναι ελάχιστη (μόλις το 2% περίπου των ελληνικών εξαγωγών και του τουρισμού αφορούν αυτές τις δύο αγορές). Ο συνολικός μακροοικονομικός αντίκτυπος της στρατιωτικής σύγκρουσης, συνυπολογίζοντας και τις παράπλευρες συνέπειες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι θυγατρικές μας είναι σε θέση να διαχειριστούν τις επιπτώσεις. Διαθέτουμε το πιο διαφοροποιημένο και ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται σε τρεις πηγές εσόδων: την τράπεζα στην Ελλάδα, τις διεθνείς δραστηριότητες και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, κορυφαίο στον κλάδο, το οποίο διαχειρίζεται, με εξαιρετικά αποτελέσματα, η Grivalia Management Company ΑΕ.

      Χάρη στις σταθερές επιδόσεις της Τράπεζας, καταφέραμε να μεταβούμε σε τροχιά ανάπτυξης και να θέσουμε φιλόδοξους στόχους στο επιχειρηματικό πλάνο μας για την επόμενη τριετία. Στοχεύουμε σε διατηρήσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% το χρόνο, σε 13% μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή, η οποία είναι εμπροσθοβαρής το 2022, σε οργανική δημιουργία κεφαλαίου άνω των 100 μονάδων βάσης ετησίως για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του χαρτοφυλακίου μας, καθώς και σε διανομή μερισμάτων και περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Αναμένουμε ότι το κόστος κινδύνου θα μειωθεί έως και 50 μονάδες βάσης το 2024, στη βάση οργανικής κερδοφορίας προ προβλέψεων 1,1 δισ. ευρώ. Παρά τα εμπόδια που ανέκυψαν μετά την ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου μας για την περίοδο 2022-2024, παραμένουμε προσηλωμένοι στους καθορισμένους στόχους. Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, ξεκινήσαμε τον απαιτούμενο θεσμικό διάλογο με τις ρυθμιστικές Αρχές, με στόχο να αρχίσουμε να διανέμουμε μέρισμα από τα κέρδη του 2022.

      Οι αξίες, ο απώτερος σκοπός, οι επιχειρηματικοί στόχοι και ο οδικός χάρτης για την επίτευξή τους ενσωματώθηκαν στο επιχειρηματικό πλάνο μας με το μήνυμα «Η Τράπεζα της Ανάπτυξης». Το μοντέλο λειτουργίας μας εξελίσσεται διαρκώς, στηριγμένο πάντοτε σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας επικεντρώνεται στα ίδια τα θεμέλια της ανάπτυξης, μέσω της χρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομής καθώς και των επενδύσεων από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Eurobank ηγείται της χρηματοδότησης του εμβληματικού έργου στο Ελληνικό και πρακτικά όλων των ζωτικών έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού, καθώς και της κατασκευής της μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Είμαστε η τράπεζα επιλογής των περισσότερων κορυφαίων διεθνών επενδυτών, τώρα που η Ελλάδα επανέρχεται στα ραντάρ τους. Επιπλέον, έχουμε ευθυγραμμίσει στρατηγικά το σχεδιασμό μας, διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους, με την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0. Εφαρμόζουμε μια ολιστική, συνεργατική προσέγγιση στηριγμένη στις προτεραιότητες της αγοράς, ώστε να απορροφηθούν πιο αποτελεσματικά τα διαθέσιμα κονδύλια και να τα διοχετεύσουμε σε νέες επενδύσεις, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο, εξωστρεφές, «πράσινο» και ψηφιακό μέλλον για την ελληνική οικονομία.

      Ο δεύτερος πυλώνας συνδυάζει την ανάπτυξη και τη συμμετοχικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους της ΕΕ για να δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για να διαχυθούν τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία. Είμαστε η πρώτη τράπεζα στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στα προσωπικά δάνεια, την έκδοση πιστωτικών καρτών και τα ενυπόθηκα δάνεια, μετά από μια πρωτοποριακή εκστρατεία που ξεκίνησε το 2019. Στον τρίτο πυλώνα αναπτύσσουμε ένα ψηφιακό αλλά ταυτόχρονα ανθρωποκεντρικό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει την προηγμένη τεχνολογική υποδομή με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ομίλου σε όλες τις αγορές και σε όλες τις δραστηριότητές του.

      Για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση, δώσαμε προτεραιότητα στην ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση της μετάβασης στο νέο μοντέλο. Η ψηφιοποίηση είναι ο βασικός μοχλός του μετασχηματισμού μας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικούς πόρους στην τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, και έχουμε καταστεί κορυφαίος τεχνολογικός κόμβος στην Ελλάδα. Προσθέσαμε στο προσωπικό μας 150 ειδικούς στον τομέα της Πληροφορικής και ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των συστημάτων μας με τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κεντρικού συστήματος της Temenos, το οποίο ήδη χρησιμοποιούμε στις διεθνείς δραστηριότητες. Αναγνωρίζουμε την αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι των τραπεζικών σχέσεων. Για το λόγο αυτό, προκρίναμε ένα μοντέλο τραπεζικής εξυπηρέτησης που συνδυάζει τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο (phygital). Ο υβριδικός όρος phygital αποδίδει τη συνένωση της φυσικής παρουσίας (physical) με τον ψηφιακό κόσμο (digital). Αυτό το μοντέλο αντλεί τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο κόσμους και μειώνει το κόστος υπηρεσιών, διατηρώντας ένα φυσικό σημείο επαφής για ποιοτική αλληλεπίδραση με τους πελάτες. Το μοντέλο λειτουργίας phygital εκφράζεται απόλυτα στη νέα γενιά καταστημάτων που αρχίσαμε να ανοίγουμε στα τέλη του 2021. Καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον, παρέχουν ένα σημείο ταχείας εξυπηρέτησης (σε 2-5 λεπτά), διαθέτουν σύστημα προτεραιότητας για όλες τις θέσεις εξυπηρέτησης μέσα στο κατάστημα, χώρους συνομιλίας με τον πελάτη (conversation booths), ειδικά σχεδιασμένες αίθουσες συνεδριάσεων και, συνολικά, την αυτοματοποίηση αλλά και την ιδιωτικότητα που απαιτούνται καθώς μεταβαίνουμε από ένα τραπεζικό μοντέλο στηριγμένο στις συναλλαγές σε ένα μοντέλο που βασίζεται στη συμβουλευτική. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών για τους πελάτες μας, με εξαιρετική ποιότητα, με φιλικό, απλό και αποτελεσματικό τρόπο, μειωμένο κόστος και αυξημένη ανθεκτικότητα ως προς τη διαχείριση κινδύνων. Στοχεύουμε η Eurobank να χαίρει γενικής αναγνώρισης για τις πολιτικές ESG (Environmental, Social, Governance) που υιοθετεί και για το γεγονός ότι αποτελεί εργοδότη επιλογής στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

      Τα κριτήρια ESG αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής μας, της διαχείρισης κινδύνων και των καθημερινών εργασιών μας. Προσεγγίζουμε τα ζητήματα ESG με ολιστικό τρόπο. Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs) και των αντίστοιχων στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ (UN Agenda 2030), καθώς έχουμε υπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ από το 2008 και προάγουμε ενεργά τις θεμελιώδεις Αρχές του. Επίσης, από το 2019 εφαρμόζουμε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI. Αναγνωρίζουμε και έχουμε ενσωματώσει αυτές τις έξι Αρχές στη στρατηγική και τις δραστηριότητές μας, όπως δημοσιοποιήσαμε το 2021 με την πρώτη μας Έκθεση αυτοαξιολόγησης και προόδου. Η επιδίωξη του οράματος ESG διευκολύνεται από μια δομή διακυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη Διοικητική Επιτροπή ESG για την εποπτεία των σχετικών σχεδίων, δράσεων και επιδόσεων. Το 2021 η Eurobank υλοποίησε σε επίπεδο Ομίλου ένα έργο που έθεσε τα θεμέλια για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις πολιτικές και τα προϊόντα μας. Με στόχο τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με υπάρχοντες και επερχόμενους κανονισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους, κανονισμός για την ταξινομία της ΕΕ κλπ.), αναπτύξαμε λεπτομερή οδικό χάρτη για την αποτελεσματική διαχείριση του κλιματικού και του περιβαλλοντικού κινδύνου, ενσωματώνοντας κλιματικούς κινδύνους και ευρύτερους κινδύνους ESG στη διαχείριση κινδύνου της Τράπεζας, τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης, τις πολιτικές και τις διαδικασίες, καθώς και τους κανόνες που διέπουν τις εκθέσεις και τις γνωστοποιήσεις. Η δεύτερη φάση αυτού του έργου θα ξεκινήσει το 2022. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πελάτες της, ανεξάρτητα από το σημερινό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και θα τους στηρίζει ώστε να εφαρμόσουν το δικό τους σχέδιο περιβαλλοντικής μετάβασης, παρέχοντας χρηματοδότηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της Eurobank το 2021 ανταποκρίθηκαν στους καθορισμένους στόχους, τόσο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς μειώθηκε η συνολική ενεργειακή κατανάλωση, όσο και για την επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση, που διευκολύνθηκε από τεχνολογικές λύσεις και, το σημαντικότερο, από μια αλλαγή νοοτροπίας. Εφαρμόζουμε την Πράσινη Πολιτική Προμηθειών της Τράπεζας, η οποία ενσωματώνει περιβαλλοντικές προδιαγραφές και κατευθύνσεις για την επιλογή προϊόντων και προμηθευτών. Η βασική περιβαλλοντική πρόκληση για τη Eurobank τα προσεχή χρόνια θα είναι η προσπάθεια επίτευξης ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα, στο πνεύμα της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ (EU Green Deal).

      Το κοινωνικό αποτύπωμα της Eurobank το 2021 περιλάμβανε μια σημαντική, μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων δράσεων την παροχή στήριξης σε νέους γονείς και οικογένειες, εστιάζοντας σε γεωγραφικές περιοχές στις οποίες καταγράφεται εντονότερη υπογεννητικότητα. Μετά τις πυρκαγιές που σάρωσαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, ανακοινώσαμε δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν.

      Η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη συνιστούν κρίσιμες προκλήσεις στη μετά-COVID εποχή. Δεσμευόμαστε για την προαγωγή της εκπροσώπησης των φύλων, μέσω του προγράμματος mentoring Women in Banking (WiB) και της στήριξης της πρωτοβουλίας «the Boardroom», η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά την προετοιμασία γυναικών για την ένταξή τους στα διοικητικά συμβούλια του κλάδου μας. Στόχος μας είναι η Eurobank να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη (Diversity, Equity and Inclusion - DEI) στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο εργασίας. Η ενσωμάτωση αυτών των αρχών στο νέο πλαίσιο πολιτικής, με τη θέσπιση διαφανών διαδικασιών κατά της παρενόχλησης, και η ένταξη της Τράπεζας στον διεθνή δείκτη ισότητας των φύλων Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022 (ως μία από τις μόνο πέντε ελληνικές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν το δείκτη), πιστοποιούν την έντονη προσήλωσή μας στη διαφορετικότητα τόσο ως ζήτημα αρχής όσο και ως επιχειρησιακή μέθοδο.

      Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικά υπεύθυνων τραπεζικών πρωτοβουλιών, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση, μέσω της Action Finance Initiative (AFI), για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της πρόσβασης μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

      Η Eurobank ενισχύει συνεχώς και με συνέπεια τη διακυβέρνησή της μέσα από τις αντίστοιχες πολιτικές και γνωστοποιήσεις. Η αξία που αποδίδουμε στη διαφάνεια αντικατοπτρίζεται στις σημαντικές βελτιώσεις που παρουσιάσαμε στις αξιολογήσεις ESG: το 2021 η Eurobank κατέγραψε βαθμολογία 15,3 μονάδων στον δείκτη Sustainalytics ESG Risk Rating, και εντάχθηκε στον δείκτη Bloomberg Gender Equality Index. Η νοοτροπία που καλλιεργείται στην Eurobank προωθεί την επαγγελματική δεοντολογία. Αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι το 2021 το 93% των υπαλλήλων της Τράπεζας είχαν λάβει πιστοποίηση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML).

      Αγαπητοί κοινωνικοί εταίροι,

      Η Eurobank προχωρά μπροστά με σιγουριά. Είμαστε ένας ισχυρός οργανισμός. Αξιοποιούμε την τεχνολογία για να δημιουργήσουμε μια απλή τράπεζα που βασίζεται στη χρήση των δεδομένων (data) χωρίς να χάνει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις μας και να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες. Ολοκληρώσαμε τη φάση της διαχείρισης των NPE και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται: με τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον, με κορυφαίες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας, με την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να αναπτυχθούν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Οι αξίες μας υποστηρίζουν μια ισχυρή και ταυτόχρονα εταιρική κουλτούρα που μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η διατύπωση του εταιρικού μας σκοπού «Η ευημερία χρειάζεται πρωτοπόρους» αποτυπώνει το όραμά μας να είμαστε η κορυφαία τράπεζα που δημιουργεί ευημερία για όλους – τους πελάτες, τους υπαλλήλους, τους μετόχους και ολόκληρη την κοινωνία. Αφήνοντας πίσω τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους, και όσα μας κληροδότησαν, μπορούμε πλέον να εστιάσουμε στην επέκταση των δραστηριοτήτων μας, να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας, να στηρίξουμε την ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις, να βελτιώσουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα και να συμβάλουμε σε μια ευημερία από την οποία θα ωφελούνται όλοι, σε κάθε χώρα και κοινότητα που υπηρετούμε.

      Γεώργιος Π. Ζανιάς

      Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

      Φωκίων Χ. Καραβίας

      Διευθύνων Σύμβουλος

      ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
      Στρατηγική ανασκόπηση