Έτος
2023
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

DOWNLOADS

Βιώσιμη ανάπτυξη στην Eurobank

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Βιώσιμη ανάπτυξη στην Eurobank
    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
      Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας. Οι τράπεζες καλούνται να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού μέσα από την χρηματοδότηση του βιώσιμου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της επίδρασής τους στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο Όμιλος επικαιροποίησε τη δομή διακυβέρνησης με την εισαγωγή και τον ορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων σχετικά με τους κινδύνους βιωσιμότητας και τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ενσωμάτωσε τις οδηγίες των κανονιστικών αρχών και τις πρακτικές της αγοράς, ενώ συμμορφώνεται με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής. Το 2023 η Eurobank υιοθέτησε και εφάρμοσε την Αξιολόγηση Διπλής Ουσιαστικότητας. Με αυτό τον τρόπο, σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή στην πορεία βιωσιμότητάς της.

      Γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη έχει σημασία για την

      Το όραμα της Τράπεζας είναι να πρωτοπορεί στη δημιουργία ευημερίας για τους πελάτες, τους υπαλλήλους, τους μετόχους και την ευρύτερη κοινωνία μέσα από καινοτόμες λύσεις. Το όραμα της Eurobank εκφράζεται με μια δισδιάστατη στρατηγική επίδρασης ως προς τη βιωσιμότητα, την επίδραση χρηματοδοτήσεων του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας και την επιχειρησιακή επίδραση των δραστηριοτήτων της.

      Διαβάστε περισσότερα

      Στο απαιτητικό και διαρκώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που απορρέουν από τα κριτήρια βιωσιμότητας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας. Οι τράπεζες καλούνται να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού μέσω δύο καναλιών. Πρώτον, μέσω της χρηματοδότησης του βιώσιμου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ενεργώντας ως επιταχυντές για τα έργα πράσινης μετάβασης των πελατών τους με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων των χαρτοφυλακίων τους στο κλίμα και το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, καθώς οι ίδιες είναι μεγάλοι οργανισμοί, και αυτές εφαρμόζουν τον δικό τους μετασχηματισμό, βελτιώνοντας την επίδρασή τους στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η επίδραση των τραπεζών ως προς τη βιωσιμότητα συμβάλλει άμεσα στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, ιδίως του στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

      Το όραμα της Τράπεζας είναι να πρωτοπορεί στη δημιουργία ευημερίας για τους πελάτες, τους υπαλλήλους, τους μετόχους και την ευρύτερη κοινωνία μέσω καινοτόμων λύσεων. Το όραμα της Eurobank εκφράζεται με μια δισδιάστατη Στρατηγική Επίδρασης ως προς τη Βιωσιμότητα, την επίδραση χρηματοδοτήσεων του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας και την επιχειρησιακή επίδραση των δραστηριοτήτων της, με ένα μακροχρόνιο και φιλόδοξο σχέδιο μέσω του οποίου η Eurobank επανασχεδιάζει τις δραστηριότητες και λειτουργίες της την επόμενη δεκαετία με προσανατολισμό προς ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, ένα καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον, μια ποικιλόμορφη, συμπεριληπτική και ισότιμη κοινωνία, καθώς και ένα στιβαρό περιβάλλον διακυβέρνησης που ενισχύει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Στο πλαίσιο της δέσμευσης της Eurobank στις αρχές υπεύθυνης τραπεζικής UNEP FI, η ανάπτυξη της Στρατηγικής Βιωσιμότητας ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις για τον εντοπισμό των πιο σημαντικών θετικών και αρνητικών επιδράσεων στην κοινωνία και το περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται.

      Οι πυλώνες Επιχειρησιακής Επίδρασης και Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων της Στρατηγικής Βιωσιμότητας συνδυάζονται για την επίτευξη του στόχου για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Με στόχο την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων, του χαρτοφυλακίου και των επενδύσεών της με τον απώτερο στόχο για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050, η Τράπεζα έχει δεσμευθεί για την ευθυγράμμιση όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το δανειακό και επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της με τον στόχο για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, με ενδιάμεσους στόχους. Σύμφωνα με τον πυλώνα Επιχειρησιακής Επίδρασης της Στρατηγικής Βιωσιμότητας και με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για την προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Τράπεζα έχει δεσμευθεί να επιτύχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα ως προς την επιχειρησιακή επίδρασή της έως το 2033.

      Εστιάζοντας στην κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας, η Eurobank ευθυγραμμίζει τις ενέργειές της με εταιρικές αξίες, αρχές και δεσμεύσεις θεσπίζοντας πολιτικές μηδενικής ανοχής για διάφορους τύπους παραβάσεων και διακρίσεων, καθώς και πολιτικές ίσων ευκαιριών με δικαιοσύνη και αξιοκρατία, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, ηλικίας ή άλλων χαρακτηριστικών, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των υπαλλήλων (δηλ. πρόσληψη και επιλογή, εκπαίδευση, επίδοση, ανάπτυξη ικανοτήτων και σταδιοδρομίας, διαχείριση επιβραβεύσεων).

      Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για ενεργό συμβολή στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs) και των αντίστοιχων στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ (UN Agenda 2030), η Τράπεζα έχει συνυπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ από το 2008. Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Eurobank υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (PRB) του UNEP FI, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Σε πλήρη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των εν λόγω αρχών, η Τράπεζα καταρτίζει σχετικές εκθέσεις προόδου. Επίσης, η Eurobank αναγνωρίζει και εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σχετικά με τη βιωσιμότητα. Το πλαίσιο και ο κατάλογος των προτύπων που έχει υιοθετήσει εξελίσσονται δυναμικά, σύμφωνα με τις πρακτικές του κλάδου και τις νέες εξελίξεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα.

      Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Eurobank Holdings εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Net Zero Banking Alliance (NZBA), ενισχύοντας την προσήλωσή της στην ευθυγράμμιση του δανειακού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με τον στόχο της επίτευξης μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050 ή νωρίτερα, σύμφωνα με τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

      Στο πλαίσιο της δικτύωσης με την αγορά για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, η Τράπεζα συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή ESG της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και στο Ελληνικό Δίκτυο για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact Network – Greece).

      Η βιωσιμότητα προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια η οποία βασίζεται στην από κοινού κατανόηση και ευθυγράμμιση με εποπτικές πρωτοβουλίες, διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές. Κυρίως, περιλαμβάνει την προαγωγή μιας κουλτούρας βιωσιμότητας η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προσδοκίες των νεότερων γενεών, και διαφυλάσσει τη συνετή διακυβέρνηση. Έτσι διασφαλίζεται ότι η απαιτητική και παρατεταμένη πορεία μετάβασης γίνεται για τους σωστούς λόγους: το κοινό μας μέλλον.

      Στρατηγική Βιωσιμότητας

      ATHEX A-G1

      Η Τράπεζα στηρίζει τη βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας και θεωρεί τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία. Ένας βασικός στρατηγικός στόχος της είναι να προσαρμόσει τη λειτουργία και τις δραστηριότητές της με τρόπο που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, να μεριμνά για τις κοινωνικές ανάγκες εντός του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας της, και να διαφυλάσσει την ορθή διακυβέρνηση για την ίδια και για τους αντισυμβαλλόμενούς της, σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες των εποπτικών αρχών, και με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές.

      Προς αυτόν τον σκοπό, η Eurobank σχεδίασε, ενέκρινε και εφαρμόζει τη Στρατηγική Βιωσιμότητας του Ομίλου, η οποία περιλαμβάνει στόχους και δεσμεύσεις που εντάσσονται σε δύο βασικούς πυλώνες.

      Στρατηγική Βιωσιμότητας του Ομίλου:

      A. Στρατηγική Επιχειρησιακής Επίδρασης

      Η Στρατηγική Επιχειρησιακής Επίδρασης ορίζει τις επιχειρησιακές προτεραιότητες και τους επιχειρησιακούς στόχους ως προς τη βιωσιμότητα. Η στρατηγική επιχειρησιακής επίδρασης αναπτύσσεται μέσω ορόσημων και βασικών δεικτών επιδόσεων (KPI) που στηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που καθορίζονται σε πολλαπλές ροές έργων, και εκτείνονται στον χρονικό ορίζοντα της επόμενης δεκαετίας.

      Η Στρατηγική Επιχειρησιακής Επίδρασης αναπτύσσεται και εφαρμόζεται σε 3 πυλώνες με αντίστοιχους εταιρικούς στόχους.

      Περιβαλλοντική επίδραση: Ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων κατά τη λειτουργία της, με στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

      Κοινωνική επίδραση: Παροχή ενός ποικιλόμορφου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους και τους πελάτες της, προάγοντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος της κοινωνίας.

      Επίδραση διακυβέρνησης και επιχειρηματική επίδραση: Εστίαση στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για το ESG, εσωτερικά και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, εντείνοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες σχετικά με τη δεοντολογία και τη διαφάνεια.

      Η Στρατηγική Επιχειρησιακής Επίδρασης στηρίζεται από μια δομή διακυβέρνησης από ξεχωριστές ροές έργων (μία για κάθε δέσμευση) και από την εποπτική επιτροπή για ζητήματα της Στρατηγικής Επιχειρησιακής Επίδρασης. Η πρόοδος εξετάζεται τακτικά από την Διοικητική Επιτροπή ESG.

      Κάθε ροή του έργου περιλαμβάνει ορόσημα, βασικούς δείκτες επιδόσεων, ετήσιους στόχους και μακροπρόθεσμους ενδιάμεσους στόχους, εξυπηρετώντας τις δεδηλωμένες δεσμεύσεις. Δημιουργούνται συνδέσεις με τις ροές του Πρoγράμματος Μετασχηματισμού «Eurobank 2030» καθώς και με τα αντίστοιχα πρότυπα των συστημάτων διαχείρισης ISO, για τη διασφάλιση της τεκμηρίωσης και πιστοποίησης των δραστηριοτήτων, την επικύρωση του καθορισμού στόχων και των μετρούμενων επιδόσεων, καθώς και για τη συστηματική παρακολούθηση της προόδου μέσω εσωτερικών ελέγχων και εξωτερικής διασφάλισης.

      Β. Στρατηγική Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων

      Η Τράπεζα επιδιώκει να προωθεί θετικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα σε όλες τις πτυχές και τους τομείς των χρηματοδοτικών της δραστηριοτήτων, προσηλωμένη στη βιωσιμότητα και την υπεύθυνη διαχείριση. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η Στρατηγική Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας είναι δομημένη με βάση τους ακόλουθους 4 στρατηγικούς πυλώνες:

      • Ενίσχυση των σχέσεων και ευαισθητοποίηση των πελατών για να προσαρμόσουν την δραστηριότητα τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
      • Δράσεις που στηρίζουν τους πελάτες στις προσπάθειες μετάβασής τους σε ένα πιο βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον.
      • Μέσα και εργαλεία, όπως πλαίσια και προϊόντα που στηρίζουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
      • Αξιολόγηση και διαχείριση των σημαντικών ανοιγμάτων και κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

      Στρατηγική Επιχειρησιακής Επίδρασης: δεσμεύσεις και στόχοι

      GRI 3-3 ATHEX A-G3

      Στο πλαίσιο της αναθεώτησης της Στρατηγικής το 2024, σχεδιάστηκαν 120 ορόσημα και ορίστηκαν ενδιάμεσοι στόχοι για το ίδιο έτος. Ακολουθεί ανάλυση των στόχων για κάθε μία από τις 14 δεσμεύσεις / ροές έργων:

      Δεσμεύσεις και στόχοι
      Περιβαλλοντική επίδραση Κοινωνική επίδραση Επίδραση διακυβέρνησης και επιχειρηματική επίδραση

      1. Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα στις δραστηριότητές μας έως το 2033

      • Τήρηση σχεδίου δράσης για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα στις δραστηριότητές μας (ευθυγραμμισμένου με την πρωτοβουλία SBTi)
      • Υλοποίηση δραστηριοτήτων αυτο-παραγωγής ενέργειας
      • Αύξηση της ηλεκτροκίνησης για εταιρικά οχήματα
      • Επίτευξη μείωσης των εκπομπών χάρη στον εκσυγχρονισμό του Data Center
      • Επίτευξη 100% κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
      • Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
      • Πιστοποιήσεις πράσινων κτιρίων
      • Σχεδιασμός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδίου

      5. Υιοθέτηση εσωτερικού περιβάλλοντος διαφορετικότητας και συμπερίληψης έως το 2030

      • Διατήρηση ισορροπίας μεταξύ των φύλων στο προσωπικό και προαγωγή των αντικειμένων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στις γυναίκες
      • Προαγωγή της συμπεριληπτικής διαχείρισης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας culture shift
      • Σχεδιασμός πρότασης στρατηγικής Διαφορετικότητας Γενεών
      • Παρακολούθηση, δημοσιοποίηση και βελτίωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών
      • Ενίσχυση της διαφορετικότητας ως προς το φύλο στην Ανώτατη Διοίκηση

      10. Εντατικοποίηση των βιώσιμων πρακτικών προμηθειών έως το 2024

      • Απόκτηση εξωτερικής πιστοποίησης του Βιώσιμου Πλαισίου Προμηθειών σύμφωνα με το πρότυπο ISO 20400
      • Καθιέρωση εκπαιδεύσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα ESG για τους προμηθευτές

      2. Επιτάχυνση της μετάβασης προς ένα τραπεζικό δίκτυο χωρίς φυσικά έγγραφα έως το 2028

      • Μείωση των εκτυπώσεων σε χαρτί

      6. Υιοθέτηση κουλτούρας ευημερίας έως το 2026

      • Αύξηση της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ψυχική υγεία
      • Διερεύνηση, προσδιορισμός και ποσοτικοποίηση των σημαντικών πτυχών για την ευημερία των υπαλλήλων
      • Μέτρηση της ευημερίας μέσω έρευνας συμμετοχής των υπαλλήλων

      11. Επέκταση της εσωτερικής συμμετοχής σε ενέργειες ESG έως το 2025

      • Αύξηση της συμμετοχής του προσωπικού σε ενέργειες ESG μέσα από καμπάνιες και πρωτοβουλίες επικοινωνίας
      • Αύξηση της εσωτερικής συμμετοχής σχετικά με τη Στρατηγική Βιωσιμότητας
      • Στήριξη της κοινωνίας και του περιβάλλοντος μέσα από πρωτοβουλίες εθελοντισμού

      3. Επέκταση πρακτικών κυκλικής οικονομίας έως το 2025

      • Δυνατότητα εφαρμογής πρακτικών για μηδενικά απόβλητα σε ολόκληρη την Τράπεζα
      • Έναρξη πρωτοβουλιών σχετικά με την ανακύκλωση επικίνδυνων αποβλήτων για το κοινό
      • Επίτευξη διαχωρισμού απορριμμάτων στην πηγή σε όλα τα μεγάλα κτίρια γραφείων

      7. Τόνωση της καινοτόμου και συμπεριληπτικής επιχειρηματικότητας που εστιάζει στους νέους έως το 2025 εστιάζει στους νέους έως το 2025

      • Αύξηση του αριθμού των εταιρειών που εντάσσονται στο πρόγραμμα egg για τη δημιουργία νέων εγχειρημάτων
      • Αύξηση της συμμετοχής γυναικών σε νεοφυείς επιχειρήσεις του προγράμματος egg
      • Αύξηση της επίδρασης του προγράμματος egg στην επιχειρηματική ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου
      • Ενίσχυση της συμπεριληπτικής επιχειρηματικότητας μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες
      • Αύξηση της επίδρασης του προγράμματος egg στη νεανική επιχειρηματικότητητα μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες προ επιτάχυνσης (pre acceleration) κατ’ έτος

      12. Ενίσχυση της εσωτερικής ευαισθητοποίησης για το ESG έως το 2025 

      • Εκπαίδευση της Διοίκησης για θέματα κατά της παρενόχλησης
      • Παροχή στοχευμένης αναβάθμισης δεξιοτήτων ESG
      • Αναθεώρηση της Πολιτικής Αποδοχών προκειμένου να υπάρχει σύνδεση των κριτηρίων βιωσιμότητας με τα στοιχεία μεταβλητών αποδοχών για συγκεκριμένες ομάδες του προσωπικού

      4. Επιτάχυνση της εξοικονόμησης φυσικών πόρων – νερού έως το 2026

      • Μείωση της συνολικής κατανάλωσης νερού

      8. Εξορθολογισμός των Κοινωνικό-οικονομικών Επιδράσεων έως το 2028

      • Στήριξη της ανθεκτικότητας και ανάκαμψης μέσα από δωρεές για την παροχή ανακούφισης σε ανθρωπιστικές κρίσεις
      • Διατήρηση της ευθυγράμμισης με υφιστάμενες και νέες κοινωνικές Προκλήσεις
      • Εφαρμογή της μεθοδολογίας SROI για τη μέτρηση της επίδρασης επιχειρηματικών χορηγιών
      • Εισαγωγή δραστηριοτήτων μικροχρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΚΕ

      13. Ενίσχυση της εξωτερικής ευαισθητοποίησης για το ESG έως το 2025

      • Ενίσχυση της εξωτερικής επικοινωνίας με πελάτες σχετικά με τη βιωσιμότητα μέσα από την Digital Academy
      • Ανάπτυξη μηχανισμών υπεύθυνης τραπεζικής για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πελατών για το ESG
       

      9. Ενίσχυση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης για πελάτες έως το 2025

      • Ενίσχυση των πρωτοβουλιών προσβασιμότητας για υπηρεσίες και προϊόντα που απευθύνονται σε υποεξυπηρετούμενες κοινωνικές ομάδες
      • Αύξηση της ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης του προσωπικού σχετικά με αναπηρίες (μέσα από προγράμματα βιωματικής εκπαίδευσης)

      14. Εντατικοποίηση της δεοντολογίας και της διαφάνειας έως το 2025

      • Ενεργοποίηση και παρακολούθηση διεργασίας που αφορά σε Κώδικα Δεοντολογίας για προμηθευτές
      • Απόκτηση πιστοποιήσεων σε Συστήματα Διαχείρισης Συμμόρφωσης

      Πρόοδος σχετικά με την επιχειρησιακή επίδραση ως προς τους στόχους για το 2023

      Ο Όμιλος έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένους στόχους επιχειρησιακής επίδρασης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στοιχεία. Το 2023, την πρώτη χρονιά εφαρμογής της Στρατηγικής Επιχειρησιακής Επίδρασης, η Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει τους στόχους για το ίδιο έτος. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

      • 139 ορόσημα σχεδιάστηκαν για το 2023
      • 149 ορόσημα ολοκληρώθηκαν το 2023
      • 18 ορόσημα μεταφέρθηκαν στο 2024

      Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα ενδεικτικά επιτεύγματα:

      Περιβαλλοντική επίδραση
      • Εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα στις δραστηριότητές μας (με καμπύλες μείωσης άνθρακα).
      • Επαλήθευση του επιχειρησιακού αποτυπώματος άνθρακα με βάση το πρότυπο ISO 14064, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Εθνικού Κλιματικού Νόμου.
      • Σημαντική μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και των αντίστοιχων εκπομπών του Scope 2 κατά 9,4% και για τους δύο δείκτες το 2023, συγκριτικά με το 2022.
      • Το 98,04% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (πιστοποιημένες εγγυήσεις προέλευσης).
      • Τον Σεπτέμβριο του 2023 εγκρίθηκε η πολιτική για τα υβριδικά/ηλεκτρικά οχήματα και εφαρμόζεται ήδη με στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσοστού οχημάτων χαμηλών εκπομπών στον εταιρικό στόλο.
      • Από τις 31 Δεκεμβρίου 2023 19 κτίρια της Τράπεζας έχουν λάβει πράσινη πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα LEED/BREEAM.
      • Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με βάση την αρχή του net metering στα κτίρια της Νέας Ιωνίας και των Αχαρνών, ενώ έχει προγραμματιστεί η έναρξη της παραγωγής ενέργειας το 2024.
      • Ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού (Eurobank Renewables ΑΕ - EuroRES) για την ανάπτυξη αυτόνομων φωτοβολταϊκών πάρκων στην κεντρική Ελλάδα.
      • Το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης «Just Go Zero» έχει τεθεί σε λειτουργία στο συγκρότημα της Νέας Ιωνίας, στην κεντρική αποθήκη και στο νέο κτίριο Διοίκησης.
      Επίδραση εργοδότη
      • Έναρξη της πρωτοβουλίας myProsperity (εμψυχωτικές ομιλίες από εξωτερικούς ειδικούς) τον Ιούλιο του 2023, η οποία εντάσσεται στο Πλαίσιο Ευημερίας της Τράπεζας.
      • Ενεργοποίηση του προγράμματος Culture Shift τον Σεπτέμβριο του 2023 και έναρξη του προγράμματος 12 αρχών «We think innovatively, we work differently» (Σκεφτόμαστε πρωτοποριακά, δουλεύουμε διαφορετικά), για την προαγωγή νέων τρόπων συνεργασίας στον χώρο εργασίας.
      • Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προαγωγή της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.
      • Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος κατά της παρενόχλησης, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους.
      • Ολοκλήρωση πρωτοβουλιών σχετικά με την ευημερία για την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
      • Σχεδιασμός και διενέργεια πλήρους έρευνας σχετικά με τη συμμετοχή των υπαλλήλων, η οποία περιελάμβανε ενότητα σχετικά με την ευημερία και την ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής.
      Κοινωνική και επιχειρηματική επίδραση
      • Συνεχείς πρωτοβουλίες μέσα από τα προγράμματα ευρείας κλίμακας «Μπροστά για την Παιδεία» και «Μπροστά για την οικογένεια».
      • Ανθεκτικότητα και ανάκαμψη: συνεχιζόμενη συμβολή για τη στήριξη της κοινωνίας μέσα από προσπάθειες αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, κινητοποιώντας ομάδες εθελοντών υπαλλήλων.
      • Εφαρμογή κριτηρίων βιωσιμότητας σε διαγωνισμούς προμηθειών πληροφορικής (IT) και μη (non-ΙΤ).
      • Έναρξη πρωτοβουλιών χρηματοπιστωτικής ένταξης που στοχεύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
      • Συνεχής στήριξη σε επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από τον Επιταχυντή (Accelerator) / Θερμοκοιτίδα (Incubator) enter.grow.go (egg) (11ος διαδοχικός ετήσιος κύκλος το 2023).
      • Εκτεταμένα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων ESG για όλα τα μέλη του προσωπικού και ειδικά μαθήματα για συγκεκριμένες ομάδες του προσωπικού σχετικά με νέα ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα.
      • Πρωτοβουλίες εξωτερικής ανάπτυξης δεξιοτήτων – ευαισθητοποίησης σε ζητήματα ESG για πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της σειράς ESG webinar της Digital Academy: Πραγματοποιήθηκαν 2 workshops με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση / Πράσινα Κτίρια» και «ESG: Νέο μοντέλο για τον βιώσιμο τουρισμό» στα οποία συμμετείχαν 324 πελάτες.

      Ως προς την πρόοδο και τις επιδόσεις σχετικά με βραχυπρόθεσμους επιχειρησιακούς στόχους, δείτε την ενότητα «Βιώσιμη λειτουργία».

      Στρατηγική Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων, δεσμεύσεις και στόχοι

      GRI 201-2

      Η Τράπεζα αναγνωρίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό μοχλό για την ευημερία. Έτσι, η δέσμευσή της να υποστηρίξει τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία προσφέροντας χρηματοδοτικές λύσεις που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της Στρατηγικής Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων.

      Δεδομένου ότι έχει υπογράψει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking, PRB), η Τράπεζα αναπτύσσει στόχους που θα της επιτρέψουν να μετριάσει τις αρνητικές και να ενισχύσει τις θετικές επιδράσεις που προκύπτουν από τις χρηματοδοτικές δραστηριότητές της.

      Αξιοποιώντας εργαλεία και καταλύτες, όπως οι ασκήσεις αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων και το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης, η στρατηγική προσέγγιση της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει την επίτευξη των στόχων ως προς το κλίμα και το περιβάλλον, μέσω της παροχής χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών λύσεων, καθώς και λύσεων αντλήσεως κεφαλαίων προς υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες.

      Η Τράπεζα ορίζει και βελτιστοποιεί τους στόχους της, και βρίσκεται στη διαδικασία θέσπισης συνολικών μηχανισμών διαχείρισης, δεικτών ΚPI και οροσήμων, για την καλύτερη εφαρμογή και παρακολούθηση της προόδου που σημειώνει ως προς την επίτευξή τους. Η εναρμόνιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση της ΕΕ (EU Sustainable Finance Action Plan) και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας ορισμού στόχων.

      Η Στρατηγική Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας εξελίσσεται με βάση τους ακόλουθους βασικούς πυλώνες:

      Βιώσιμη χρηματοδότηση Εναρμόνιση χαρτοφυλακίου Στρατηγική μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα
      Ανάπτυξη στρατηγικών που θα προωθήσουν την πράσινη μετάβαση των πελατών της Τράπεζας μέσω βιώσιμης χρηματοδότησης. Σταδιακή εναρμόνιση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας με κλαδικές
      πορείες μετάβασης που είναι ευθυγραμμισμένες με σενάριο κλιματικής
      μετάβασης 1,5°C.
      Στόχοι απανθρακοποίησης ανά κλάδο, που
      καλύπτουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια της
      Τράπεζας με σταδιακό καθορισμό στόχων έως
      το 2050.

      Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών ΑΕ (Eurobank Holdings) εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Net-Zero Banking Alliance (NZBA), μια παγκόσμια συμμαχία τραπεζών που συγκλήθηκε από τον ΟΗΕ, ενισχύοντας την προσήλωσή της στην εναρμόνιση του δανειακού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050 ή νωρίτερα, σύμφωνα με τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Οι βασικοί καταλύτες για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου παρουσιάζονται παρακάτω.

      Οι βασικοί καταλύτες της Τράπεζας για την προώθηση της απανθρακοποίησης
      Κλαδικοί στόχοι Το πρώτο κύμα κλαδικών στόχων που καλύπτουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια της Τράπεζας θα οριστικοποιηθεί εντός του 2024, συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού καθορισμού στόχων έως το 2050 και της εφαρμογής των στόχων μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2030
      Πορείες μετάβασης Πορείες μετάβασης για εταιρικούς πελάτες, με στόχο την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας
      Εστιασμένη αξιολόγηση κλιματικών κινδύνων Εστιασμένη αξιολόγηση κλιματικών κινδύνων των πελατών σε συνδυασμό με ανάλυση σεναρίων κλιματικής μετάβασης, για την
      αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα
      Ενισχυμένο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων Ενισχυμένο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων με την εισαγωγή πρόσθετων Δηλώσεων διάθεσης ανάληψης κινδύνου οι οποίες σχετίζονται με κινδύνους ESG / CR&E
      Προσέγγιση τιμολόγησης Προσέγγιση τιμολόγησης σε σχέση με τη βιώσιμη χρηματοδότηση για το χαρτοφυλάκιο Corporate & Investment Banking (CIB)
      Αποθετήριο δεδομένων (Datamart) σχετικά με τους κινδύνους ESG/CR&E Έναρξη της προετοιμασίας ανάλυσης και πλαισίου για ένα ειδικό αποθετήριο δεδομένων (Datamart) σχετικά με τους κινδύνους ESG/CR&E

      Η Τράπεζα έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους για τις εκταμιεύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης μέσα στα επόμενα χρόνια:

      Στόχοι χαρτοφυλακίου

      Νέες εκταμιεύσεις

      • €2 δισ. σε νέες πράσινες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις έως το 2025
      • 20% των ετήσιων νέων εκταμιεύσεων προς μεγάλες εταιρείες να ταξινομούνται ως πράσινες/περιβαλλοντικά βιώσιμες

      Εξέλιξη πράσινου αποθέματος/ανοιγμάτων

      • 20% απόθεμα πράσινων ανοιγμάτων έως το 2027 για το εταιρικό χαρτοφυλάκιο (11% αύξηση σε σχέση με το 2022)

      Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)

      • Κινητοποίηση € 2,25 δισ. συνολικών πράσινων κεφαλαίων του RRF στην ελληνική οικονομία έως το 2026

      Κλαδικοί στόχοι

      Ανανεώσιμη ενέργεια

      • 35% των νέων εκταμιεύσεων στον τομέα της ενέργειας να κατευθύνονται προς τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)

      Πράσινα κτίρια

      • 80% των εκταμιεύσεων που σχετίζονται με την κατασκευή νέων κτιρίων να κατευθύνονται προς πράσινα κτίρια

      Με στόχο τη διαρκή βελτίωση της στρατηγικής επίδρασης χρηματοδοτήσεων και σύμφωνα με τη δέσμευσή της σχετικά με το μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, η Τράπεζα συμπεριέλαβε πρόσθετους στόχους που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τους στρατηγικούς πυλώνες «εναρμόνισης χαρτοφυλακίου» και «μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα».

      Στρατηγικοί πυλώνες «εναρμόνισης χαρτοφυλακίου» και «μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα»
      • Εναρμόνιση δανειακού χαρτοφυλακίου και επενδύσεων με μηδενικό ισοζύγιο αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050, μέσα από την ανάπτυξη ισχυρού σχεδίου δράσης και οδικού χάρτη, συμπεριλαμβανομένων ενδιάμεσων στόχων μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα και δεσμεύσεων.
      • Ενεργή στήριξη της κλιματικής μετάβασης των πελατών με τη φιλοδοξία περαιτέρω αύξησης της βιώσιμης χρηματοδότησης στο μέλλον.
      • Εφαρμογή της Αξιολόγησης Κινδύνων ESG, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (διατραπεζικό ερωτηματολόγιο ESG), διασφαλίζοντας εναρμονισμένη προσέγγιση αξιολόγησης για τους πελάτες της Τράπεζας.
      • Περαιτέρω ενσωμάτωση των κανονιστικών απαιτήσεων για τον κλιματικό κίνδυνο στην επιχειρηματική της στρατηγική και στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, με αξιοποίηση βασικών πρωτοβουλιών:
        • Πλαίσιο διακυβέρνησης πολιτικών και ελέγχου.
        • Μοντελοποίηση και διαχείριση δεδομένων κλιματικού κινδύνου.
        • Εμπορικές στρατηγικές / κλαδικές πολιτικές.
      • Συνεχιζόμενη συνεισφορά στον τομέα των πράσινων στεγαστικών δανείων μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που επιδοτούνται από το κράτος.

      Επιπλέον, η Τράπεζα εισήγαγε πρόσθετους στόχους για το 2024 που αφορούν τα χαρτοφυλάκια τραπεζικής επιχειρήσεων, επενδυτικής τραπεζικής και λιανικής τραπεζικής:

      Πράσινοι στόχοι χαρτοφυλακίου Corporate & Investment Banking (CIB) για το 2024

      Νέα έκθεση σε πελάτες με υψηλές εκπομπές

      • Καμία νέα επένδυση σε τίτλους σταθερής απόδοσης (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων σε ESG/πράσινα ομόλογα) που εκδίδονται από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες με την υψηλότερη ένταση άνθρακα παγκοσμίως.

      Αύξηση των δανείων με ρήτρες βιωσιμότητας

      • Η Τράπεζα θα διπλασιάσει τις ετήσιες εκταμιεύσεις δανείων με ρήτρες βιωσιμότητας.

      Στόχοι λιανικής τραπεζικής για το 2024

      Διατήρηση της ίδιας ανάπτυξης σε απόλυτους όρους για τις νέες πράσινες εκταμιεύσεις της λιανικής τραπεζικής (ή πάνω από 50% αύξηση σε σχέση με το 2023).


      Πρόοδος της Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων σε σχέση με τους στόχους για το 2023

      Καθώς σημειώνει πρόοδο στους δύο πυλώνες της Στρατηγικής Βιωσιμότητας, η Τράπεζα στοχεύει στη μεγιστοποίηση της συμβολής της στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Μέσα από ένα σύνολο δράσεων με μετρήσιμους στόχους, η Στρατηγική Βιωσιμότητας αποτυπώνει το βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όραμα του Ομίλου σε σχέση με το περιβάλλον, το κοινωνικό του αποτύπωμα με έμφαση στους ανθρώπους του, και την επίδραση βιωσιμότητας στην αγορά και το χαρτοφυλάκιό του.

      Ο Όμιλος είναι προσηλωμένος σε συγκεκριμένους στόχους Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι σχετικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν για το 2023 περιλαμβάνουν: 

      Ποιοτικοί στόχοι
      • Εφαρμογή της Στρατηγικής Βιωσιμότητας με απτά αποτελέσματα
      • Σημαντική πρόοδος ως προς την ενσωμάτωση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στο μοντέλο 3LoD
      • Ενσωμάτωση στοιχείων κλιματικού κινδύνου στην Πολιτική Αποδοχών
      • Εφαρμογή του ερωτηματολογίου ESG, το οποίο αναπτύχθηκε σε διατραπεζικό επίπεδο με τον συντονισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
      • Ενσωμάτωση της διαδικασίας Αξιολόγησης Κινδύνων ESG, ένας συνδυασμός του εσωτερικού Climate Risk Scorecard και του διατραπεζικού ερωτηματολογίου ESG
      • Εφαρμογή του διαδικτυακού εργαλείου αξιολόγησης της βιώσιμης χρηματοδότησης για την ταξινόμηση και αξιολόγηση ευκαιριών βιώσιμης χρηματοδότησης για το χαρτοφυλάκιο τραπεζικής επιχειρήσεων
      • Αξιολόγηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων μέσα από ανάλυση κατά τομέα και ανάλυση σεναρίων μελλοντικής στόχευσης, στο πλαίσιο της έκθεσης Task Force on the Climate-related Financial Disclosures (TCFD)
      • Ευθυγράμμιση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου με τη διατυπωμένη Στρατηγική Βιωσιμότητας
      • Ενσωμάτωση στοιχείων που αφορούν κλιματικούς κινδύνους στην αποτίμηση των εξασφαλίσεων
      • Δημοσίευση της έκθεσης κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων TCFD
      • Δημοσιοποίηση στοιχείων για τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για θέσεις σε δάνεια, ομόλογα και μετοχές, με βάση τη μεθοδολογία PCAF
      • Διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους υπαλλήλους σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους, τη βιώσιμη χρηματοδότηση, τις δημοσιοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους ESG και την αξιολόγηση κινδύνων ESG
      • Υλοποίηση πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης για τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων για ζητήματα ESG του Digital Academy

      Ποσοτικοί στόχοι
      • Επίτευξη στόχου 20% για τις πράσινες/περιβαλλοντικές νέες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις
      • Πάνω από το 50% των νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας αφορούσαν ΑΠΕ
      • 100% των εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις για την κατασκευή νέων κτιρίων αφορούσαν πράσινα κτίρια
      • Αύξηση πάνω από 2 φορές στις νέες πράσινες εκταμιεύσεις προς νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
      • €2,1 δισ. σε πράσινα/περιβαλλοντικά ανοίγματα στις 31 Δεκεμβρίου 2023, περίπου 14% του χαρτοφυλακίου CIB
      • Στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση ύψους €0,2 δισ. αφορούσαν αμοιβαία κεφάλαια με έμφαση στη βιωσιμότητα
      • €0,6 δισ. σε ανοίγματα σε πράσινα / βιώσιμα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών

      Ανάλυση σεναρίων κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων

      Καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας παγκοσμίως αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο τη σημασία της κατανόησης και διαχείρισης των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, η ανάλυση σεναρίων προβάλλει ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Eurobank στοχεύει στην παροχή ενδελεχούς ανάλυσης σχετικά με την κλιματική μετάβαση και τους φυσικούς κινδύνους, για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητάς της στην κλιματική αλλαγή. Αυτή η μεθοδολογική προσέγγιση υπολογίζει τις επιπτώσεις με βάση διαφορετικά σενάρια και χρονικούς ορίζοντες (2030, 2040 και 2050), παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει τον χρόνο και το εύρος της κλιματικής αλλαγής.

      Στόχος της ανάλυσης είναι να βελτιώσει την κατανόηση των κινδύνων CR&E από την Τράπεζα, να ενημερώσει τη διαδικασία λήψης στρατηγικών αποφάσεων, να διευκολύνει την ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, καθώς και να ενημερώσει την προσέγγιση της Τράπεζας όσον αφορά τον εντοπισμό ευπαθειών, την αξιοποίηση ευκαιριών και την εναρμόνιση των επιχειρηματικών στρατηγικών με βάση τις συστάσεις της TCFD.

      Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει προσαρμοστική, όπως προκύπτει από την ανάλυση σεναρίων που συγκρίνει τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς και γεωγραφικές επικράτειες για διαφορετικά σενάρια και χρονικούς ορίζοντες.

      Η Τράπεζα χρησιμοποιεί 4 αντιπροσωπευτικά σενάρια του Network for Greening the Financial System (NGFS) για την ανάλυση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα:

      1. Ομαλό σενάριο (orderly): Μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050
      2. Άτακτο σενάριο (disorderly): Καθυστερημένη μετάβαση
      3. Πλανήτης θερμοκήπιο (hot house world): Τρέχουσες πολιτικές
      4. Πολύ λίγο, πολύ αργά (too-little-too-late): Κατακερματισμένος κόσμος

      Η Τράπεζα αξιολογεί τις φυσικές επιπτώσεις στη στρατηγική της με τη χρήση 2 σεναρίων: RCP2.6 και RCP8.5.

      Σενάρια NGFS Κλιματικά σενάρια με αντιπροσωπευτικά μονοπάτια συγκέντρωσης (RCPs)
      1. Ομαλό σενάριο (orderly): Μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, σε αυτό το σενάριο οι πολιτικές για το κλίμα περιλαμβάνουν την έγκαιρη ανάληψη φιλόδοξων δράσεων και οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες τόσο για τους φυσικούς κινδύνους όσο και για τους κινδύνους μετάβασης.
      1. RCP2.6, το σενάριο αυτό ενσωματώνει ισχυρές πολιτικές για το κλίμα και περιορίζει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου
      2. Άτακτο σενάριο (disorderly): Καθυστερημένη μετάβαση, σε αυτό το σενάριο οι πολιτικές για το κλίμα δεν θεσπίζονται πριν από το 2030 με αποτέλεσμα έναν υψηλότερο αντίκτυπο στον κίνδυνο μετάβασης.
      3. Πλανήτης θερμοκήπιο (hot house world): Τρέχουσες πολιτικές, σε αυτό ο σενάριο οι πολιτικές για το κλίμα είναι περιορισμένες και προκύπτουν σοβαροί φυσικοί κίνδυνοι και μη αναστρέψιμες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
      2. RCP8.5, αυτό το σενάριο περιλαμβάνει έντονες κλιματικές αλλαγές και την ανάγκη ισχυρής προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
      4. Πολύ λίγο, πολύ αργά (too-littletoo-late): Κατακερματισμένος κόσμος, σε αυτό το σενάριο η καθυστερημένη και αποκλίνουσα φιλοδοξία της πολιτικής για το κλίμα παγκοσμίως οδηγεί σε αυξημένους κινδύνους μετάβασης λόγω της συνολικής αναποτελεσματικότητας της μετάβασης.

      Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των κινδύνων μετάβασης και των φυσικών κινδύνων ανατρέξτε στην Έκθεση Κλιματικού και Περιβαλλοντικού Κινδύνου με βάση τις συστάσεις της TCFD του 2023.

      Διακυβέρνηση ESG και λειτουργικό μοντέλο

      Η βιωσιμότητα στην Eurobank αναπτύσσεται σε μια δομή διακυβέρνησης ESG που ανταποκρίνεται στις κανονιστικές απαιτήσεις και στις εθελοντικές δεσμεύσεις. Η εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου ως προς τη Στρατηγική Βιωσιμότητας πραγματοποιείται με την ένταξη θεμάτων ESG στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική. Ο Όμιλος επικαιροποίησε τη δομή διακυβέρνησης εισάγοντας και ορίζοντας ρόλους και αρμοδιότητες σχετικά με τους κινδύνους βιωσιμότητας και τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, ενσωματώνοντας τις οδηγίες των κανονιστικών αρχών και τις πρακτικές της αγοράς.

      GRI 2-12 GRI 2-13 GRI 2-14

      Διακυβέρνηση ESG

      Ο Όμιλος εφαρμόζει τα στοιχεία του μοντέλου των τριών γραμμών άμυνας (3LoD) για τη διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς και στοιχεία ESG. Το μοντέλο 3LoD ενισχύει τη διαχείριση και τον έλεγχο του κινδύνου, αποσαφηνίζοντας τους ρόλους και τις αρμοδιότητες εντός του οργανισμού.

      Η επικαιροποιημένη δομή διακυβέρνησης στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικής εποπτείας των ζητημάτων βιωσιμότητας σε επίπεδο Διοίκησης / ΔΣ. Οι απευθείας γραμμές αναφοράς περιγράφονται στην παρακάτω ενότητα.

      Τον τελευταίο χρόνο, η Τράπεζα έκανε σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του μοντέλου διακυβέρνησης σχετικά με τη βιωσιμότητα, και την υποστήριξη της επίσημης εφαρμογής της Στρατηγικής Βιωσιμότητας, και της ενσωμάτωσης των κινδύνων ESG και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. 

      Η Eurobank ενίσχυσε το μοντέλο διακυβέρνησης σχετικά με τη βιωσιμότητα και υποστήριξε την επίσημη εφαρμογή της Στρατηγικής Βιωσιμότητας, και την ενσωμάτωση των κινδύνων ESG και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.

      Ενίσχυση της δομής διακυβέρνησης και των επιτροπών

      • Επίβλεψη των κλιματικών κινδύνων σε επίπεδο Διοίκησης μέσω της ανάθεσης αρμοδιοτήτων στο ΔΣ και τις επιτροπές που συστήνει ο Διευθύνων Σύμβουλος.
      • Ένα Μέλος ΔΣ είναι υπεύθυνο για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.
      • Θέσπιση 2 Επιτροπών που συμπληρώνουν τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης στον τομέα ESG/κλιματικών κινδύνων. Δηλαδή, τη Διοικητική Επιτροπή ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία & Διακυβέρνηση) και την Επιτροπή Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για τον Κλιματικό Κίνδυνο.
      • Διορισμός υπευθύνου για θέματα βιωσιμότητας Ομίλου που ηγείται των πρωτοβουλιών που αφορούν τη βιωσιμότητα.

      Ενσωμάτωση της διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον και στις τρεις γραμμές άμυνας

      • Ειδικές ομάδες εντός του CIB και της Λιανικής Τραπεζικής (Retail Βanking), για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων ESG και βιώσιμης χρηματοδότησης.
      • Θέσπιση αυτοματοποιημένης διαδικασίας για την αξιολόγηση και την ταξινόμηση των βιώσιμων ευκαιριών χρηματοδότησης.
      • Η Μονάδα ESG είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της στρατηγικής επιχειρησιακής επίδρασης, την εποπτεία της επιχειρησιακής απόδοσης ως προς τη βιωσιμότητα, και τον συντονισμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και ενισχύουν την επίδραση της Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μονάδα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή, τον υπολογισμό και την εξέταση στοιχείων που συνδέονται με την επιχειρησιακή επίδραση, σύμφωνα με τα σχετικά πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης (ISO 14001/EMAS, ISO 50001, ISO 14064). Ο Επικεφαλής της Μονάδας ESG εκτελεί χρέη γραμματέα για Διοικητική Επιτροπή ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία & Διακυβέρνηση - ESG ManCo.
      • Η Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και παρακολούθηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, το γραφείο διαχείρισης έργων για την εφαρμογή του οδικού χάρτη που αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της στρατηγικής επίδρασης χρηματοδοτήσεων, μαζί με τις Επιχειρηματικές Μονάδες και τις Μονάδες Κινδύνων.
      • Εντατική εκπαίδευση του προσωπικού της Τράπεζας σε θέματα ESG, βιώσιμης χρηματοδότησης και κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.

      Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των βασικών οργάνων διακυβέρνησης, επιτροπών και διευθύνσεων παρουσιάζονται στη συνέχεια.

      Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) Eurobank Holdings / Eurobank

      Ο ρόλος του ΔΣ των Eurobank Holdings / Eurobank είναι να παρέχει επιχειρηματική ηγεσία στον Όμιλο, στο πλαίσιο συνετού και αποτελεσματικού ελέγχου που επιτρέπει την εκτίμηση και διαχείριση των κινδύνων. Τα ΔΣ καθορίζουν τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου, διασφαλίζουν τους αναγκαίους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την επιδίωξη των σκοπών του Ομίλου, και αξιολογούν τις επιδόσεις της διοίκησης. Τα ΔΣ ορίζουν τις αξίες και τα πρότυπα του Ομίλου, διασφαλίζοντας ότι οι υποχρεώσεις του προς τους μετόχους και όλους τους υπόλοιπους είναι κατανοητές και πληρούνται. Όλα τα μέλη του ΔΣ πρέπει να ενεργούν προς το συμφέρον του Ομίλου, με συνέπεια ως προς τα νόμιμα καθήκοντά τους. Τα ΔΣ της Eurobank Holdings / Eurobank έχουν διορίσει ένα εκτελεστικό μέλος ως Μέλος ΔΣ υπεύθυνο για τους κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, αυτό το μέλος ΔΣ ενημερώνει, τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση, τις Επιτροπές Κινδύνων (BRC) των Eurobank Holdings / Eurobank, οι οποίες, σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας τους, είναι υπεύθυνες για την εποπτεία (μεταξύ άλλων) των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση. Σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, η αποτελεσματική εποπτεία του ΔΣ σε σχέση με τη στρατηγική του Ομίλου για τη βιωσιμότητα διασφαλίζεται επίσης μέσα από την τακτική συμπερίληψη στοιχείων ESG στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ.

      Επιτροπή Κινδύνων Eurobank Holdings / Eurobank

      Η Επιτροπή Κινδύνων των Eurobank Holdings / Eurobank, μεταξύ άλλων, εποπτεύει την εφαρμογή των στρατηγικών που αφορούν τη διαχείριση κεφαλαίου και ρευστότητας, καθώς και όλους τους ουσιαστικούς κινδύνους του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως αυτοί προσδιορίζονται μέσα από τη διαδικασία Αναγνώρισης και Αξιολόγησης της Σημαντικότητας των Κινδύνων (RIMA) και καταγράφονται στη σχετική έκθεση, για την αξιολόγηση της επάρκειας σε σχέση με την εγκεκριμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου και στρατηγική. Επιπλέον, η Επιτροπή Κινδύνων καθορίζει, μεταξύ άλλων, τις αρχές που διέπουν τη διαχείριση των κινδύνων (συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων) στο σύνολο της Τράπεζας και του Ομίλου ως προς τον εντοπισμό, την επιμέτρηση, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τον μετριασμό των κινδύνων. Προς αυτόν τον σκοπό, η Επιτροπή εγκρίνει τις αρχές, τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις μεθοδολογίες που αφορούν τον κίνδυνο, καθώς και το πλαίσιο διαχείρισης συγκεκριμένων κινδύνων (π.χ. των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων).

      Εκτελεστική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων (ΕΕΔΚ) της Eurobank

      Η Εκτελεστική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων είναι αρμόδια για την εποπτεία του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων της Eurobank. Στο πλαίσιο των καθηκόντων της, η Εκτελεστική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων διευκολύνει την υποβολή αναφορών στην Επιτροπή Κινδύνων, για ευρύ φάσμα των σχετικών με τον κίνδυνο θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Η ΕΕΔΚ διασφαλίζει ότι οι σημαντικοί κίνδυνοι αναγνωρίζονται και τίθενται γρήγορα υπόψη της Επιτροπής Κινδύνων, καθώς και ότι θεσπίζονται οι αναγκαίες πολιτικές και διαδικασίες για τη συνετή διαχείριση των κινδύνων και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

      Διοικητική Επιτροπή ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία & Διακυβέρνηση) - ESG ManCo της Εurobank

      Η Διοικητική Επιτροπή ESG (ESG ManCo) της Eurobank παρέχει στρατηγική κατεύθυνση σχετικά με τις πρωτοβουλίες ESG, ελέγχει τη Στρατηγική Βιωσιμότητας πριν από την έγκρισή της, ενσωματώνει όλα τα στοιχεία της Στρατηγικής Βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό μοντέλο και τις λειτουργίες της Eurobank, εγκρίνει τα επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού με βάση το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων, μετρά και αναλύει σε τακτά διαστήματα την πρόοδο ως προς τους στόχους βιωσιμότητας και τους στόχους επίδοσης, και διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των πολιτικών και διαδικασιών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις και τις εθελοντικές δεσμεύσεις. Πρόεδρος της επιτροπής είναι το μέλος του ΔΣ που έχει οριστεί αρμόδιο για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.

      Επιτροπή Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για τον Κλιματικό Κίνδυνο (CRSTC) της Eurobank

      Η Επιτροπή Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για τον Κλιματικό Κίνδυνο (CRSTC) της Eurobank είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τον κλιματικό κίνδυνο του Ομίλου, τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων για τον κλιματικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των κινδύνων, του σχεδιασμού των σεναρίων και της εκτέλεσης των ασκήσεων προσομοίωσης, καθώς και για την εξέταση και τον έλεγχο του αποτελέσματος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, προτού το προωθήσει στη Διοικητική Επιτροπή.

      Υπεύθυνος για θέματα βιωσιμότητας Ομίλου (GSSO)

      O Υπεύθυνος για θέματα βιωσιμότητας Ομίλου (Group Senior Sustainability Officer, GSSO) ηγείται και συντονίζει τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας του Ομίλου όσον αφορά τόσο την επιχειρησιακή επίδραση όσο και την επίδραση χρηματοδοτήσεων.

      Ο GSSO διαχειρίζεται τη βιωσιμότητα, συνδιαχειρίζεται, ως δευτερεύουσα γραμμή αναφοράς, μαζί με τον Senior Risk Executive Officer, τον κίνδυνο βιωσιμότητας του Ομίλου, συντονίζει το Κέντρο Αριστείας Βιωσιμότητας της Corporate & Investment Banking και της Λιανικής Τραπεζικής και εποπτεύει τα προγράμματα βιωσιμότητας των θυγατρικών στο εξωτερικό.

      Ο ρόλος του GSSO είναι να προάγει τη βαθιά κατανόηση των αρχών και πρακτικών βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον οργανισμό δημιουργώντας μια κουλτούρα βιωσιμότητας και, σε συνεργασία με την ανώτερη διοίκηση, να ενσωματώνει τη βιωσιμότητα στις διαδικασίες λήψης στρατηγικών αποφάσεων του Ομίλου. Ο GSSO εξασφαλίζει και κατανέμει πόρους με αποτελεσματικό τρόπο για τη στήριξη των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας του Ομίλου και υποστηρίζει τις αναγκαίες επενδύσεις σε έργα και τεχνολογίες βιωσιμότητας. Ο GSSO λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του Ομίλου και των εξωτερικών ενδιαφερόμενων μερών/της αγοράς, παρακολουθώντας στενά τις τάσεις στον κλάδο, τις κανονιστικές αλλαγές και τις βέλτιστες πρακτικές στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της συμμόρφωσης ως προς τη βιωσιμότητα.

      Μονάδα ESG

      Η Μονάδα ESG δρα ως θεματοφύλακας των Αρχών και της Κουλτούρας ESG για την ενίσχυση της επίδρασης της Τράπεζας, και ως διατομεακός συντονιστής ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση σε ζητήματα και αλληλοεξαρτήσεις βιωσιμότητας, καθώς και για τη συμμόρφωση με τους σχετικούς υφιστάμενους και μελλοντικούς κανονισμούς που αφορούν την επιχειρησιακή επίδραση. Πιο συγκεκριμένα, η Μονάδα ESG είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό/επισκόπηση της Στρατηγικής Επιχειρησιακής Επίδρασης, καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρμογής της, κατέχοντας ηγετικό ρόλο σε επιλεγμένους τομείς ενώ παρέχει και υποστήριξη στις θυγατρικές στο εξωτερικό. Επιπλέον, η Μονάδα ESG συντονίζει και καταρτίζει εκθέσεις που σχετίζονται με την επιχειρησιακή επίδραση ESG σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα και τους ισχύοντες κανονισμούς, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες Μονάδες, ενώ είναι επίσης υπεύθυνη για την εφαρμογή των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI.

      Ως υπεύθυνη για την εποπτεία της συνολικής επιχειρησιακής επίδοσης ESG της Τράπεζας, στις βασικές της αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η κεντρική διαχείριση των αξιολογήσεων βιωσιμότητας, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των σχετικών επιδόσεων. Η Μονάδα ESG επίσης διαχειρίζεται τα Συστήματα Διαχείρισης ISO, με βάση τις σχετικές προβλέψεις των αντίστοιχων πολιτικών και της Στρατηγικής Επιχειρησιακής Επίδρασης. Η Μονάδα ESG συλλέγει, υπολογίζει και ελέγχει δεδομένα που σχετίζονται με την επιχειρησιακή επίδραση, σύμφωνα με τα σχετικά πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης, ενώ επίσης διασφαλίζει την εφαρμογή των αντίστοιχων πρωτοβουλιών (π.χ. μετάβαση σε μηδενικό επιχειρησιακό ισοζύγιο άνθρακα, αυτοπαραραγωγή ενέργειας, παρακολούθηση ενέργειας και εκπομπών, πιστοποίηση πράσινων κτιρίων, διαχείριση ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας).

      Επιχειρηματικές Μονάδες

      Οι Επιχειρηματικές Μονάδες, ιδίως το Corporate & Investment Banking (CIB) και η Λιανική Τραπεζική (Retail Banking) ασχολούνται κυρίως με την εκτέλεση όλων των δραστηριοτήτων ESG που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής επίδρασης χρηματοδοτήσεων. Οι κύριες αρμοδιότητες ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

      1. Στρατηγική Βιωσιμότητας
        Εκτέλεση και παρακολούθηση των χρηματοδοτούμενων και ειδικών λειτουργικών στόχων βιωσιμότητας και των στόχων επίδοσης σύμφωνα με τη στρατηγική μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα.
      2. Βιώσιμη χρηματοδότηση και επενδύσεις
        Εντοπισμός ευκαιριών βιώσιμης χρηματοδότησης και σχεδιασμός αντίστοιχων λύσεων και βιώσιμων προϊόντων. Πραγματοποίηση αξιολογήσεων βιώσιμης χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης. Εφαρμογή και παρακολούθηση του Πλαισίου Βιώσιμων Επενδύσεων και του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων.
      3. ESG και Διαχείριση Κλιματικού και Περιβαλλοντικού Κινδύνου
        Εκτέλεση της συνολικής Αξιολόγησης Κινδύνου ESG. Αναγνώριση και εφαρμογή σχεδίων δράσης μετριασμού των κινδύνων ESG και των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων. Με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ESG και τη βιώσιμη χρηματοδότηση, δημιουργούνται ειδικές λειτουργίες εντός της Διεύθυνσης CIB και της Λιανικής Τραπεζικής, ήτοι ένα Κέντρο Αριστείας Βιωσιμότητας. Στο μεταξύ, ο συντονιστής ESG του CIB είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των δραστηριοτήτων ESG και βιώσιμης χρηματοδότησης. Όσον αφορά τη Μονάδα Λιανικής Τραπεζικής, η Τράπεζα έχει ορίσει 2 συντονιστές ESG, για πελάτες Λιανικής Τραπεζικής και εταιρικούς και ιδιώτες πελάτες αντίστοιχα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και υποστήριξη των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.

      Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου (GSR)

      Η Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου έχει τη γενική ευθύνη της εποπτείας, παρακολούθησης και διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, η Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου προετοιμάζει και ενημερώνει τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις μεθοδολογίες διαχείρισης του κινδύνου βιωσιμότητας της Τράπεζας, σε συνεργασία με τη Μονάδα ESG, τις Επιχειρηματικές Μονάδες και τις Μονάδες Κινδύνων. Επιπλέον, ηγείται της ανάπτυξης και εφαρμογής του πλαισίου, των πολιτικών και των διαδικασιών που σχετίζονται με τους κινδύνους βιωσιμότητας, σε συντονισμό με άλλες μονάδες, και παρακολουθεί και αναφέρει την πρόοδο της εφαρμογής του σχεδίου δράσης για τους κλιματικούς κινδύνους και υποβάλλει αναφορές στο ΔΣ σχετικά με ζητήματα που αφορούν κινδύνους βιωσιμότητας.

      Επιπλέον, η Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου εξετάζει και θέτει προκλήσεις στους εμπλεκόμενους φορείς όσον αφορά τον καθορισμό της στρατηγικής επίδρασης χρηματοδοτήσεων (συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου δράσης για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα), καθώς και παρακολουθεί τη στρατηγική επίδρασης χρηματοδοτήσεων και υποβάλλει αναφορές σχετικά με οικονομικούς στόχους και βασικούς δείκτες επιδόσεων. Η Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου επίσης ηγείται της 2ης γραμμής άμυνας για την ανεξάρτητη διαδικασία επαναξιολόγησης των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων με βάση τα σχετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού των προϊόντων του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής ως βιώσιμων. Επιπλέον, η Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου αναπτύσσει και ενημερώνει το πλαίσιο για τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους, καθώς και την ανάλυση σεναρίων και τις μεθοδολογίες των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, και συντονίζει τη διενέργεια της ανάλυσης σεναρίων σχετικά με τους κινδύνους βιωσιμότητας και των σχετικών ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο Ομίλου.

      Κανονιστική Συμμόρφωση Ομίλου

      Οι βασικοί ρόλοι και αρμοδιότητες της Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου περιλαμβάνουν:

      1. Κανονιστική συμμόρφωση
        Παρακολουθεί το κανονιστικό περιβάλλον και τις αναδυόμενες τάσεις σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση και ενημερώνει την Τράπεζα σχετικά με αλλαγές/ ενισχύσεις των σχετικών πολιτικών και εγγράφων που αφορούν τις προσφερόμενες βιώσιμες χρηματοδοτήσεις.
        Εκδίδει ενημερωτικό δελτίο το οποίο αναφέρεται στις κανονιστικές εξελίξεις και τις επιδράσεις τους στη λειτουργία της Τράπεζας.
        Παρακολουθεί την εναρμόνιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας με τους ισχύοντες νόμους, κανόνες και κανονισμούς, καθώς και τα ισχύοντα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών απαιτήσεων ως προς τα κριτήρια βιωσιμότητας.
      2. Αξιολόγηση των κινδύνων συμμόρφωσης
        Σχεδιάζει κατάλληλες μεθοδολογίες αξιολόγησης των κινδύνων συμμόρφωσης.
        Εφαρμόζει πρόγραμμα παρακολούθησης για τις σχετικές δραστηριότητες στο πεδίο αρμοδιότητάς της.
        Αξιολογεί τον κίνδυνο που σχετίζεται με το ρυθμιστικό πλαίσιο αγοράς, πελατών και επαγγελματικής συμπεριφοράς (conduct risk) σε σχέση με τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
      3. Επικαιροποίηση πολιτικών
        Ενημερώνει τις πολιτικές της Τράπεζας που σχετίζονται με θέματα αγοράς, πελατών και επαγγελματικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων βιωσιμότητας.
      4. Παρακολούθηση προσφερόμενων προϊόντων
        Μέσω της συμμετοχής στην Επιτροπή Προϊόντων και Υπηρεσιών και τις σχετικές διαδικασίες, παρέχει συμβουλές και ελέγχει τα προσφερόμενα προϊόντα βιωσιμότητας της Τράπεζας, και διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι προωθητικές δηλώσεις που αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες δεν είναι παραπλανητικές για τους πελάτες.

      Εσωτερικός Έλεγχος Ομίλου

      Ο ρόλος της 3ης γραμμής άμυνας στη δομή διακυβέρνησης και στην οργανωτική δομή της Eurobank ανατίθεται στον Εσωτερικό Έλεγχο Ομίλου και αφορά την ανεξάρτητη αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Η αρμοδιότητα του Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου καλύπτει όλες τις διαδικασίες, τους κινδύνους και μηχανισμούς, για όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και όλες τις εσωτερικές Μονάδες. Τα τελευταία χρόνια, ο Εσωτερικός Έλεγχος Ομίλου έχει αναγνωρίσει το πλαίσιο διαχείρισης ESG/CR&E κινδύνων και το σχετικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου ως περιοχές εστίασης και έχει αναλάβει μια σειρά σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής του. Στόχος τους είναι η διασφάλιση επαρκούς κάλυψης της περιοχής, σε συμφωνία με τη στρατηγική της Τράπεζας, καθώς και τις εξελίξεις στον κλάδο και το κανονιστικό πλαίσιο.

      Συγκεκριμένα, ο Εσωτερικός Έλεγχος Ομίλου εστιάζει στρατηγικά στους κινδύνους ESG/CR&E, μέσα από τους ακόλουθους πυλώνες:

      • Μεθοδολογία / Δομή – Η διαχείριση των κινδύνων ESG/CR&E και των πρωτοβουλιών της Τράπεζας αναγνωρίζονται ως διακριτή περιοχή ελέγχου, που υπόκειται σε αξιολόγηση κινδύνου. Επιπλέον, ο κλιματικός κίνδυνος αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή κατηγορία κινδύνου, που αξιολογείται σε όλες τις περιοχές ελέγχου (Audit Universe), σε συμφωνία με την ταξινομία κινδύνων της Τράπεζας. Η κατηγορία αυτή πρόκειται να επεκταθεί για να συμπεριλάβει ολόκληρο το φάσμα των κινδύνων ESG, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εξελίξεις των ορισμών κινδύνων της Τράπεζας.
      • Πόροι – Ο Εσωτερικός Έλεγχος Ομίλου έχει διευρύνει το εύρος επαγγελματικών προσόντων και πιστοποιήσεών του στον τομέα της βιωσιμότητας, καθώς ένα μέλος του προσωπικού πιστοποιήθηκε στη Βιωσιμότητα και τον Κλιματικό Κίνδυνο, ενώ και άλλα μέλη πρόκειται να λάβουν σχετικές επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Οι σχετικές ενέργειες θα ενισχύονται παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την πρακτική ανάπτυξη των δεξιοτήτων μέσα από τη συμμετοχή σε έργα και πρωτοβουλίες της Τράπεζας σχετικά με τη βιωσιμότητα (on-the-job upskilling), καθώς και την περαιτέρω εσωτερική ενημέρωση (π.χ. θέσπιση τoυ ESG Focus Group του Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου με έμφαση στην ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με βιώσιμες πρακτικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες). Σε αυτό το στάδιο, ο Εσωτερικός Έλεγχος Ομίλου επέλεξε να ενσωματώσει το κατάλληλο μείγμα δεξιοτήτων και γνώσεων στην υφιστάμενη οργανωτική δομή του, με δεδομένη την πολύπλευρη φύση των κινδύνων ESG που επηρεάζουν όλες τις δραστηριότητες και λειτουργίες της Τράπεζας, με στόχο την ολιστική εξέταση των κινδύνων ESG που αντιμετωπίζει η Τράπεζα.
      • ESG / Κάλυψη Περιοχών Ελέγχου (Audit Universe) και Πλάνα Ελέγχου – Με βάση τα βήματα που περιγράφηκαν παραπάνω, από το 2021 ο Εσωτερικός Έλεγχος Ομίλου υλοποιεί μια σειρά έργων σχετικών με την βιωσιμότητα, παράλληλα με την παρακολούθηση των πρωτοβουλιών της Τράπεζας σε αυτόν τον τομέα με μια προσέγγιση βάσει αξιολόγησης κινδύνων (risk-based approach). Βασικοί τομείς έμφασης είναι η σημαντικότητα του κινδύνου, η διακυβέρνηση και η στρατηγική, το πλαίσιο διαχείρισης CR&E κινδύνων, ο σχεδιασμός και η προσφορά προϊόντων, οι δημοσιοποιήσεις αναφορών κ.λπ. Οι πρωτοβουλίες αυτές συμπληρώνουν την υφιστάμενη ελεγκτική κάλυψη από τον Εσωτερικό Έλεγχο Ομίλου περιοχών σχετικά με τη βιωσιμότητα, όπως είναι η εξέταση πτυχών που σχετίζονται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά τη χορήγηση νέων δανείων (διακυβέρνηση-πρακτικές κοινωνικής χρηματοδότησης), ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τον κώδικα δεοντολογίας ή τους κώδικες πρακτικής της αγοράς (πρακτικές διακυβέρνησης, λειτουργίας και χρηματοδότησης), καθώς και οι σχετικές ελεγκτικές εργασίες των ειδικών και μη επαναλαμβανόμενων ελέγχων (non-recurring and forensic audits).

      Εναρμόνιση της Πολιτικής Αποδοχών με τους στόχους της Τράπεζας σχετικά με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους

      Η Τράπεζα έχει θεσπίσει Πολιτική Αποδοχών η οποία ισχύει για όλους τους εργαζομένους της και καλύπτει τις συνολικές αποδοχές τους. Η Πολιτική Αποδοχών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας. Έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με το επιχειρησιακό μοντέλο, την επιχειρηματική στρατηγική, τους στόχους και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τράπεζας, και ενσωματώνει μέτρα για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων.

      Η Πολιτική Αποδοχών προάγει την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Συνάδει με τους στόχους της επιχειρηματικής στρατηγικής και της στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας, την εταιρική κουλτούρα και τις αξίες της, τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της Τράπεζας και των μέτρων που λαμβάνονται για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, ενώ δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων εκ μέρους της Τράπεζας. Η Τράπεζα διασφαλίζει ότι οι πρακτικές αποδοχών εναρμονίζονται με τη γενικότερη διάθεση κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται το κλίμα και το περιβάλλον, των κινδύνων φήμης όπως και των κινδύνων που προκύπτουν από την αθέμιτη πώληση προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, η Πολιτική Αποδοχών έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που:

      • Προάγει την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.
      • Προωθεί συμπεριφορά που συνάδει με την προσέγγιση σχετικά τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους κινδύνους βιωσιμότητας.
      • Συμμορφώνεται με τις εθελοντικές δεσμεύσεις της Τράπεζας.

      Οι βασικές αρχές της είναι οι εξής:

      • Είναι ουδέτερη ως προς το φύλο και χωρίς διακρίσεις σε κάθε πτυχή της εφαρμογής της.
      • Να διασφαλίζεται ότι οι αποδοχές επαρκούν για τη διατήρηση και προσέλκυση στελεχών με κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρία.
      • Να διασφαλίζεται η εσωτερική ισορροπία μεταξύ όλων των Μονάδων.
      • Να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ή έμμεσων κινδύνων βιωσιμότητας.
      • Να διασφαλίζεται η σύνδεση των αποδοχών με τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις.

      Λειτουργικό μοντέλο

      Ειδικό πρόγραμμα σε επίπεδο Ομίλου για την κάλυψη των απαιτήσεων του οικοσυστήματος ESG

      Η Eurobank εισήγαγε μια πρωτοβουλία σε ολόκληρο τον Όμιλο, το επονομαζόμενο Πρόγραμμα Field, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής του για τη βιωσιμότητα, την ενσωμάτωση και την αποτελεσματική διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, την εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής UNEP FΙ, καθώς και τη διασφάλιση της ετοιμότητάς της να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα (δηλαδή, την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, τον Οδηγό της ΕΚΤ για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, τον κανονισμό για την ταξινομία της ΕΕ κ.λπ.). Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο Όμιλος αναγνώρισε, αξιολόγησε και εφαρμόζει σχετικά σχέδια δράσης που αφορούν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον μέσα στις τρεις γραμμές άμυνας.

      Ενσωμάτωση της διαχείρισης κινδύνων ESG και στις τρεις γραμμές άμυνας

      Ο Όμιλος εφαρμόζει ένα μοντέλο με καθορισμένους ρόλους και αρμοδιότητες όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων ESG/CR&E και στις 3 γραμμές άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες και τις κανονιστικές απαιτήσεις:

      • 1η  γραμμή άμυνας Οι Επιχειρηματικές Μονάδες (CIB και Retail Banking) είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση, τη διαχείριση και την εποπτεία των επιπέδων κινδύνου τους σε όλες τις κατηγορίες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ESG/CR&E. Ο συντονιστής ESG του CIB, που εξελίσσεται σε Κέντρο Αριστείας Βιωσιμότητας, μαζί με τους συντονιστές ESG της Λιανικής Τραπεζικής, είναι υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG και τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Επιπλέον, ο ρόλος της Μονάδας ESG στην 1η γραμμή άμυνας περιλαμβάνει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής επιχειρησιακής επίδρασης καθώς και τον Απολογισμό Βιωσιμότητας, τον Περιβαλλοντικό και Ενεργειακό Απολογισμό (Έκθεση EMAS, Έκθεση Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου κατά ISO14064) και τις αξιολογήσεις ESG.
      • 2η γραμμή άμυνας Η Διαχείριση Κινδύνων Ομίλου (ΔΚΟ) είναι ανεξάρτητη από τις Επιχειρηματικές Μονάδες και έχει την πλήρη ευθύνη της κατάρτισης της στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων και του πλαισίου διάθεσης ανάληψης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ESG/CR&E. Εντός της ΔΚΟ, ιδρύθηκε ειδική Μονάδα Κινδύνου Βιωσιμότητας Ομίλου, η οποία φέρει τη συνολική ευθύνη της εποπτείας, παρακολούθησης, και διαχείρισης των κινδύνων ESG/CR&E και των δραστηριοτήτων βιώσιμης χρηματοδότησης, σε συνεργασία με άλλες Μονάδες της ΔΚΟ, καθώς και με την Κανονιστική Συμμόρφωση Ομίλου.
      • 3η γραμμή άμυνας Ο Εσωτερικός Έλεγχος Ομίλου ελέγχει ανεξάρτητα την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του πλαισίου εσωτερικού ελέγχου που έχει θεσπιστεί σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων ESG/CR&E, σύμφωνα με μια προσέγγιση βασισμένη στην αξιολόγηση του κινδύνου (risk based).

      Εργαλείο αξιολόγησης σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης

      Ο Όμιλος ανέπτυξε ένα διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης για το χαρτοφυλάκιο Corporate & Investment Banking για τη στήριξη της ταξινόμησης και αξιολόγησης των βιώσιμων/πράσινων ευκαιριών χρηματοδότησης με δομημένο τρόπο, ως μέρος της διαδικασίας χορήγησης δανείων. Το εν λόγω εργαλείο παρέχεται μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, μιας εφαρμογής που βασίζεται στη ροή εργασιών και αυτοματοποιεί τη διαδικασία αξιολόγησης των χρηματοδοτικών λύσεων της Τράπεζας σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης.

      Ενημέρωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων ESG

      Η Eurobank δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων της της, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίξουν τους πελάτες στην πορεία τους προς τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβασή τους. Για τον σκοπό αυτό, εκτός από την ανάληψη πρωτοβουλιών ESG για τους πελάτες της, η Eurobank εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων της στα κριτήρια ESG. Τα εσωτερικά προγράμματα επιμόρφωσης της Eurobank για θέματα ESG και κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον καλύπτουν τόσο μέλη της διοίκησης όσο και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη από άλλους τομείς της Τράπεζας (π.χ. Επιχειρηματικές Μονάδες). Επιπλέον, η Τράπεζα έχει προσφέρει εκπαίδευση σε ενδιαφερόμενα μέρη# και από τις 3 γραμμές άμυνας (δηλαδή, Επιχειρηματικές Μονάδες, Μονάδες διαχείρισης κινδύνων, Εσωτερικός Έλεγχος), σχετικά με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης, για να ενισχύσει την κατανόησή του. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται οι ακόλουθες πρωτοβουλίες επιμόρφωσης:

      Προγράμματα ευαισθητοποίησης εργαζομένων σχετικά με το ESG

      Από το 2022 η Τράπεζα έχει ξεκινήσει το «ESG Thinking», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων για το ESG που αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες:

      • Ενότητα 1 – ESG and World
        Περιγράφει τα βασικά στοιχεία του ESG, τις σημαντικότερες τάσεις και τους σχετικούς κινδύνους και ευκαιρίες, καθώς και τη σημασία του ESG για έναν οργανισμό, μέσα από επιχειρηματικές περιπτώσεις.
      • Ενότητα 2 – ESG and the Bank
        Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις του ESG, οι επιδράσεις στον τραπεζικό κλάδο και το κανονιστικό τοπίο του ESG. Οι τρόποι με τους οποίους η Τράπεζα ασχολείται με τη βιωσιμότητα μέσω πλαισίων, πρωτοβουλιών και προϊόντων.
      • Ενότητα 3 – ESG and Me
        Περιεχόμενο που αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας ανοιχτής και αναπτυξιακής νοοτροπίας κατά την αντιμετώπιση των θεμάτων βιωσιμότητας, παρακινώντας τους εργαζομένους να αναλάβουν προσωπική δράση μέσω πρακτικών βημάτων, σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο.
        Από το 2022, 2.543 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ESG Thinking», αφιερώνοντας 3.132 ώρες μάθησης.

      Εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις για τις Επιχειρηματικές Μονάδες

      Εκτός από τα γενικά προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων, τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα πραγματοποίησε εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων Επιχειρηματικών Μονάδων και λειτουργιών, που ήταν κρίσιμες για την επίτευξη της στρατηγικής της Τράπεζας. Αυτές οι δράσεις επικεντρώθηκαν στην εκκίνηση διαλόγου με τους πελάτες με στόχο τη διευκόλυνση των προσπαθειών τους σχετικά με την πράσινη μετάβαση και τον εντοπισμό ευκαιριών βιώσιμης χρηματοδότησης μέσω δημόσια διαθέσιμων πηγών, όπως εταιρικές δημοσιοποιήσεις θεμάτων βιωσιμότητας.
      Από το 2022, περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις, αφιερώνοντας 1.300 ώρες μάθησης.

      Αξιολογήσεις βιωσιμότητας

      Η Eurobank συμμετέχει ενεργά σε αναγνωρισμένους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης βιωσιμότητας, για να αναδεικνύει τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών της ως προς το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, αναβαθμίζοντας τις σχετικές δημοσιοποιήσεις της, και ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις πρακτικές της.

      Διαβάστε περισσότερα

      Το 2023 η Eurobank παρουσίασε σημαντική βελτίωση στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας, μεταξύ άλλων από Sustainalytics, MSCI, S&P, CDP και Moody’s, υπερβαίνοντας τα αποτελέσματα του 2022. Ειδικά όσον αφορά τη Sustainalytics, η Τράπεζα πέτυχε τη διεθνή διάκριση «ESG Regional Top Rated», τη διάκριση «ESG Industry Top Rated» για 2η διαδοχική χρονιά και προστέθηκε στη λίστα των εταιρειών με τις κορυφαίες αξιολογήσεις ESG της Morningstar Sustainalytics για το 2024. Αυτές οι διακρίσεις καταδεικνύουν τη δέσμευση της Eurobank σε πρακτικές βιωσιμότητας και την τοποθετούν μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών από την άποψη των επιδόσεων παγκοσμίως. Αυτή η αναγνώριση επιβεβαιώνει την εξαιρετική επίδοση και διαχείρισή μας όσον αφορά τις επιδράσεις ESG, μεταξύ άλλων σε θέματα όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο, η προστασία και ασφάλεια δεδομένων, η επιχειρηματική ηθική, η εταιρική διακυβέρνηση, η διακυβέρνηση προϊόντων και η ενσωμάτωση κριτηρίων βιωσιμότητας στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

      Αξιολογήσεις και δείκτες βιωσιμότητας

       Βασικές αξιολογήσεις βιωσιμότητας 
      Αξιολογήσεις και δείκτες βιωσιμότητας Οικ. έτος 2022 Οικ. έτος 2023*
      SUSTAINALYTICS 12,1/ Χαμηλού κινδύνου
      10,6/ Χαμηλού κινδύνου ▲
      MSCI BBB
      S&P GLOBAL 50 52▲
      Άλλες αξιολογήσεις βιωσιμότητας
      Αξιολογήσεις και δείκτες βιωσιμότητας Οικ. έτος 2022 Οικ. έτος 2023*
      MOODY’S 50  57 
      CDP D
      ATHEX ESG INDEX

      REFINITIV 79 79
      FTSE4GOOD
      ISS ESG E:2 / S:2/ G:5  E:1 / S:2/ G:3 ▲
      BLOOMBERG GENDER- EQUALITY INDEX
      ▲βελτίωση *Βαθμολογίες αξιολογήσεων βιωσιμότητας όπως ίσχυαν το έτος αναφοράς.

      Συμμόρφωση με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

      Σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, η Eurobank εξέδωσε την 4η Έκθεση Προόδου των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής ως μέρος του Ετήσιου Απολογισμού Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023. Η Έκθεση Προόδου των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής περιγράφει τις δράσεις που έχει αναλάβει και την πρόοδο που έχει σημειώσει ως προς την εφαρμογή των 6 Αρχών.

      Οι 6 αρχές

      Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Eurobank υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ και της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Κάθε ενέργεια που υλοποιεί η Τράπεζα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής και πλήρους ενσωμάτωσης των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής έως το 2024 είναι υψίστης σημασίας, καθώς οι Αρχές αυτές καθορίζουν τον ρόλο και τις ευθύνες του τραπεζικού κλάδου για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στις τράπεζες να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων τους και να εντοπίσουν τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Η διαφάνεια και η λογοδοσία συνιστούν θεμελιώδη στοιχεία, επομένως, η δημοσιοποίηση των στόχων, της υλοποίησης και της προόδου της Eurobank αποτελεί αναγκαίο βήμα στο πλαίσιο των Αρχών. Σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των Αρχών, η Eurobank εξέδωσε την 4η Έκθεση Προόδου των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής ως τμήμα του Ετήσιου Απολογισμού Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023, για την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 (Παράρτημα VI). Στην 4η της Έκθεση Προόδου των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, η Eurobank γνωστοποιεί τις δράσεις που έχει αναλάβει και την πρόοδο που έχει σημειώσει ως προς την εφαρμογή των 6 Αρχών στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία που αφορούν την ανάλυση επιδράσεων, τον προσδιορισμό στόχων, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των στόχων καθώς και τη δομή διακυβέρνησης, που επίσης διασφαλίζονται εξωτερικά. Τα βασικά σημεία όσον αφορά τις επιδόσεις και την πρόοδο της Τράπεζας το 2023 ως προς την εφαρμογή των Αρχών περιλαμβάνουν τα εξής:

      Αρχή 1η: Εναρμόνιση

      Η Eurobank προσεγγίζει τα ζητήματα βιωσιμότητας με ολιστικό τρόπο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου και τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές Θέτει σε προτεραιότητα τη διαχείριση και τον περιορισμό τυχών υποκείμενων οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα συμμορφώνεται με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, η Eurobank αναπτύσσει και βελτιώνει μηχανισμούς για τον εντοπισμό, τη μέτρηση και τη γνωστοποίηση της επίδρασης σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, μέσω της Στρατηγικής Βιωσιμότητας του Ομίλου η οποία περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες, τη στρατηγική επιχειρησιακής επίδρασης και τη στρατηγική επίδρασης χρηματοδοτήσεων.

      Αρχή 2η: Επιδράσεις και θέσπιση στόχων

      Η Eurobank έχει ορίσει τις στρατηγικές της δεσμεύσεις και έχει θέσει συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους (που περιγράφονται στην ενότητα Στρατηγική Βιωσιμότητας). Οι δεσμεύσεις και οι στόχοι αναπτύχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τους τομείς σημαντικής επίδρασης που αναγνωρίζονται μέσω της ανάλυσης επιδράσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής UNEP FI. Αυτό το έτος, η Eurobank διενήργησε εκ νέου την άσκηση ανάλυσης επιδράσεων χρησιμοποιώντας επικαιροποιημένα στοιχεία χαρτοφυλακίου σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, για να αξιολογήσει κατά πόσον σημειώθηκε μεταβολή στις περιοχές σημαντικότερης επίδρασής της. Οι στόχοι της Eurobank αφορούν τον περιορισμό της αρνητικής επίδρασης που προέρχεται από τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της Τράπεζας προς τους ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες, στους τομείς του κλίματος, της κυκλικότητας και της βιοποικιλότητας. Όσον αφορά την πρόοδο της Τράπεζας, πέτυχε τους στόχους της στρατηγικής επίδρασης χρηματοδοτήσεων και έθεσε πρόσθετους στόχους για το 2024 όσον αφορά τις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής, τραπεζικής επιχειρήσεων και επενδυτικής τραπεζικής. Ως βασικό βήμα σε σχέση με τη δέσμευση της εναρμόνισης του χαρτοφυλακίου της με την πορεία κλιματικής μετάβασης και του ορισμού στόχων μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, η Τράπεζα υπολογίζει και γνωστοποιεί τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές της και βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης του πρώτου κύματος στόχων για τη μείωση των εκπομπών που χρηματοδοτεί κατά τομέα, καλύπτοντας τα δανειακά χαρτοφυλάκια της Τράπεζας, με απώτερο στόχο τον καθορισμό στόχων για το 2030 όσον αφορά τομείς υψηλής εντάσεως άνθρακα και την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.

      Αρχή 3η: Πελάτες

      Η Τράπεζα έχει αναπτύξει μια προσέγγιση για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης των πελατών της και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, που αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

      • Κατευθυντήρια πλαίσια που ορίζουν την προσέγγιση και τα κριτήρια ταξινόμησης των χρηματοδοτικών και επενδυτικών της δραστηριοτήτων ως βιώσιμες.
      • Άμεσες χρηματοδοτήσεις για έργα που πληρούν τα πράσινα κριτήρια επιλεξιμότητας ή δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (sustainability-linked loans) και που στοχεύουν στην αξιοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι πελάτες ως προς την πράσινη μετάβαση.
      • Χρηματοδοτικές λύσεις για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις που στοχεύουν να έχουν θετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις.
      • Συμβουλευτικές προτάσεις σε υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες με στόχο την υποστήριξη της προσπάθειάς τους προς την πράσινη μετάβαση.
      • Διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και περιουσίας με κριτήρια βιωσιμότητας.
      • Ενσωμάτωση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και των κινδύνων ESG στη διαδικασία αξιολόγησης της χρηματοδότησης πελατών.

      Αρχή 4η: Ενδιαφερόμενα μέρη

      Αναπόσπαστο στοιχείο της προσέγγισης που υιοθετεί η Τράπεζα για τη βιωσιμότητα είναι η δημιουργία ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα, από τις δραστηριότητές της. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα προωθεί την αμφίδρομη επικοινωνία και αναπτύσσει συνεχή διάλογο μαζί τους ώστε να επιτυγχάνεται η έμπρακτη ανταπόκριση στις προσδοκίες, τους προβληματισμούς και τα ζητήματα όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η Eurobank διενήργησε για πρώτη φορά αξιολόγηση Διπλής Ανάλυσης Ουσιαστικότητας, ενισχύοντας τη συζήτηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη για θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες βιωσιμότητας της Τράπεζας και τα υπεύθυνα χρηματοδοτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής. Υιοθετώντας τη νέα μεθοδολογία των ευρωπαϊκών προτύπων σχετικά με τους απολογισμούς βιωσιμότητας (2023), η Eurobank ολοκλήρωσε τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την ιεράρχηση και την επικύρωση των θετικών και αρνητικών επιδράσεων, καθώς και των κινδύνων και ευκαιριών που δημιουργεί ή ενδέχεται να δημιουργήσει η Τράπεζα όσον αφορά το περιβάλλον, τους ανθρώπους και την οικονομία. Στο πλαίσιο διεύρυνσης των θετικών της επιδράσεων, η Τράπεζα επιδιώκει να συμμετέχει σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

      Αρχή 5η: Διακυβέρνηση και κουλτούρα

      Η Eurobank έχει θεσπίσει μια δομή διακυβέρνησης βιωσιμότητας που καλύπτει τις κανονιστικές και προαιρετικές απαιτήσεις και δεσμεύσεις, και είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα. Η δομή διακυβέρνησης βιωσιμότητας έχει ορίσει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες για την εφαρμογή της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Τον τελευταίο χρόνο, η Τράπεζα έκανε σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του μοντέλου διακυβέρνησης βιωσιμότητας, και την υποστήριξη της επίσημης εφαρμογής της στρατηγικής βιωσιμότητας και της ενσωμάτωσης των κινδύνων ESG, όπως:

      • Αρμοδιότητες και εποπτεία της Στρατηγικής Βιωσιμότητας και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το ESG σε επίπεδο ΔΣ.
      • Ίδρυση επιτροπών, ειδικά για τους κινδύνους ESG και τους κλιματικούς κινδύνους.
      • Θέσπιση υπεύθυνου για θέματα βιωσιμότητας του Ομίλου (GSSO) που ηγείται και συντονίζει τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας του Ομίλου όσον αφορά τόσο την επιχειρησιακή επίδραση όσο και την επίδραση χρηματοδοτήσεων.
      • Ενσωμάτωση της διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων και στις τρεις γραμμές άμυνας.
      • Ίδρυση ειδικών ομάδων, σε επίπεδο μονάδων επιχειρήσεων και λιανικής τραπεζικής, υπεύθυνων για την επίβλεψη και χορήγηση βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.
      • Θέσπιση αυτοματοποιημένης διαδικασίας για την αξιολόγηση και την ταξινόμηση των βιώσιμων ευκαιριών.
      • Εντατική εκπαίδευση του προσωπικού της Τράπεζας σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης και κλιματικού κινδύνου.

      Αρχή 6η: Διαφάνεια και λογοδοσία

      Η Τράπεζα προάγει τη διαφάνεια των επιδόσεων βιωσιμότητάς της, με τους εξής τρόπους:

      • Συμμετέχοντας σε διεθνείς αναγνωρισμένους δείκτες αξιολόγησης βιωσιμότητας.
      • Δημοσιοποιώντας την πρόοδο που σημειώνει ως προς τις δεσμεύσεις των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, η οποία για δεύτερη φορά διασφαλίζεται από ανεξάρτητο φορέα.
      • Δημοσιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα/πλαίσια (π.χ., GRI, δέσμευση TCFD).
      • Κυκλοφορία ενημερωτικού δελτίου βιωσιμότητας σε τριμηνιαία βάση.

      Η ολοκληρωμένη έκθεση προόδου της Τράπεζας όσον αφορά τις 6 Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, μέσω του υποδείγματος αυτοαξιολόγησης, παρουσιάζεται στο Παράρτημα VI.

      Επικοινωνία με ενδιαφερόμενα μέρη και αξιολόγηση ουσιαστικότητας

      Η Eurobank προωθεί την αμφίδρομη επικοινωνία και αναπτύσσει συνεχή διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να επιτυγχάνεται η έμπρακτη ανταπόκριση στις προσδοκίες και τους προβληματισμούς τους. Έχει υιοθετήσει μια μακρόπνοη προσέγγιση, καθώς ενσωμάτωσε την Αξιολόγηση Διπλής Ουσιαστικότητας.

      GRI 2-6 GRI 2-29 GRI 3-1 GRI 3-2 GRI 3-3 ATHEX C-S1

      Επικοινωνία με ενδιαφερόμενα μέρη

      Αναπόσπαστο στοιχείο της προσέγγισης που υιοθετεί η Eurobank για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται, άμεσα ή έμμεσα, από τις δραστηριότητές της. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank προωθεί την αμφίδρομη επικοινωνία και αναπτύσσει συνεχή διάλογο μαζί τους, ώστε να επιτυγχάνεται η έμπρακτη ανταπόκριση στις προσδοκίες, τους προβληματισμούς και τα ζητήματα όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

      Ομάδα ενδιαφερόμενων μερών Πλαίσιο συνεργασίας και προσδοκίες Τρόποι επικοινωνίας και ανταπόκριση
      Διοικητικό Συμβούλιο
      • Μέλος του ΔΣ που έχει οριστεί ως αρμόδιο για κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους σε επίπεδο Ομίλου.
      • Τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις.
      • Εκθέσεις προόδου.
      Ανώτατη Διοίκηση
      • Διοικητική Επιτροπή ESG που έχει συσταθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
      • Θέματα που σχετίζονται με το ESG εξετάζονται σε επίπεδο Διοικητικής Επιτροπής (ExBo).
      • Τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις.
      • Εκθέσεις προόδου.
      Επενδυτές, μέτοχοι και επενδυτική κοινότητα
      • Έγκαιρη ενημέρωση με ακρίβεια και πληρότητα σχετικά με τις επιδόσεις και τη στρατηγική του Ομίλου.
      • Ετήσια Γενική Συνέλευση και Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Μετόχων.
      • Διεύθυνση Σχέσεων Επενδυτών.
      • Διεύθυνση Investor Information Services.
      • Ετήσια Οικονομική Έκθεση και Ετήσιος Απολογισμός Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
      • Δημοσιοποιήσεις οικονομικών αποτελεσμάτων στις σελίδες eurobankholdings.gr και eurobank.gr.
      • Δελτία Τύπου και Εταιρικές ανακοινώσεις.
      • Δημοσιοποίηση πληροφοριών στις σελίδες eurobankholdings.gr και eurobank.gr
       
      Εργαζόμενοι
      • Έγκαιρη πληροφόρηση πάνω σε ζητήματα που αφορούν την Τράπεζα, την ανάπτυξη και εξέλιξη δεξιοτήτων, καθώς και τη συμμετοχή και τις παροχές των εργαζομένων.
      • Βιώσιμος διάλογος με εκπροσώπους των εργαζομένων σε επίπεδο εταιρείας και κλάδου.
      • Επικοινωνία μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων μέσω τακτικών ενημερωτικών συναντήσεων, πρωινών με τη Διοίκηση, επισκέψεων και εκδηλώσεων.
      • Επικοινωνία με το Contact Centre για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού, HR4U.
      • Εσωτερικό portal της Τράπεζας, Connected.
      • «Αξιοποιώ», σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων των εργαζομένων.
      • Αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων (reskilling).
      • Καμπάνιες κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (Εθελοντική Ομάδα Εργαζομένων της Eurobank, TeamUp).
      • Πλαίσιο υποστήριξης εργαζομένων myPROSPERITY
      • Ολοκληρωμένες (360ο) καμπάνιες εσωτερικής επικοινωνίας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
      Επιχειρηματική
      Κοινότητα
      (περιλαμβάνει
      εταιρικά δίκτυα, φορείς
      επιχειρηματικότητας, κλαδικούς συνδέσμους,
      χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
      και επιχειρηματίες start-up)
      • Αμοιβαία συνεργασία και ανοικτή επικοινωνία με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας.
      • Ανάδειξη και προώθηση των νέων επιχειρήσεων σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.
      • Συστηματικός διάλογος με επαγγελματικούς συνδέσμους, εμπορικά επιμελητήρια και βιομηχανικά επιμελητήρια, καθώς και με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
      • Στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς [Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ)] για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
      • Διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και των ξένων εξαγωγέων.
      • Βραβεία Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας «Growth Awards» σε συνεργασία με την Grant Thornton.
      • Θεματικές εκδηλώσεις προς στοχευμένους επιχειρηματίες.
      • Webinar και αρθρογραφία μέσω του Digital Academy for Business, για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας κατά το ψηφιακό ταξίδι μετασχηματισμού.
      • Υλοποίηση του προγράμματος egg – enter grow go και του cluster για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, σε συνεργασία με το Corallia.
      Κοινωνία των πολιτών
      (περιλαμβάνει κοινότητες, ΜΚΟ, την ακαδημαϊκή και
      επιστημονική κοινότητα, διεθνείς φορείς και τα ΜΜΕ)
      • Συμμετοχή τρίτων μερών σε πρωτοβουλίες ΕΚΕ που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Τράπεζα.
      • Ανταπόκριση σε ενέργειες τρίτων που έχουν κοινωνικό σκοπό.
      • Συνεργασία με τα ΜΜΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη και αποτελεσματική προβολή της Τράπεζας, καθώς και η προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της.
      • Συναντήσεις με ΜΚΟ
      • Απαντήσεις γραπτώς σε όλα τα εισερχόμενα αιτήματα.
      • Πρόσκληση σε οργανισμούς και ενώσεις για συμμετοχή σε πρωτοβουλίες ΕΚΕ που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Τράπεζα.
      • Υποστήριξη οργανισμών και συλλόγων με χορηγίες και δωρεές.
      • Συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις
      • Συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα (π.χ. Συμβουλευτική Επιτροπή egg).
      • Δελτία Τύπου όταν απαιτείται.
      • Συνεντεύξεις.
      • Διαφημιστική προβολή.
      • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).
      Πελάτες
      • Υπεύθυνη ενημέρωση, εξυπηρέτηση πελατών και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών με σεβασμό και διαφάνεια.
      • Δίκτυο καταστημάτων λιανικής τραπεζικής και ηλεκτρονικά/ψηφιακά κανάλια (ΑΤΜ, ΚΑΣ, e-Banking, Eurobank Mobile App, v-Banking, υπηρεσία Digital Onboarding).
      • Εξειδικευμένοι Relationship Managers (RMs) στα καταστήματα και το v-Banking (Personal Banking, Retail Business Banking, Εξειδικευμένοι RMs)
      • Λειτουργία καταστημάτων ειδικού σκοπού: Κατάστημα εξυπηρέτησης διεθνών πελατών (πελάτες golden visa, non dom, κ.λπ.), ναυτιλιακό κατάστημα και κατάστημα νομικών υποθέσεων.
      • Δίκτυο Private Banking.
      • Εξειδικευμένα κέντρα εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρήσεων.
      • 24ωρο τηλεφωνικό κέντρο μέσω του EuroPhone Banking για πελάτες λιανικής, πελάτες Private Banking και εταιρικούς πελάτες, ειδική τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης International πελατών / κατοίκων εξωτερικού.
      • Οικονομικές αναλύσεις και μελέτες σε τακτική βάση, από τους αναλυτές και τους οικονομολόγους της ομάδας Eurobank Research.
      • Εύκολη πρόσβαση μέσω της συνεργασίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).
      • Δημοσίευση πληροφοριών και επικοινωνία μέσω των σελίδων eurobank.gr, eurobankholdings.gr
      • Ενίσχυση της επικοινωνίας με πελάτες – βιντεοκλήσεις / click2chat αυτοματοποιημένο κλείσιμο ραντεβού.
      • Αυτοματοποιημένα customer journeys μέσα από ψηφιακά και εναλλακτικά κανάλια, που προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης.
      • Πωλήσεις online και απλοποιημένες (lean) διαδικασίες για την κάλυψη των αναγκών των πελατών χωρίς φυσική παρουσία.
      • Ενεργή συμμετοχή των πελατών σε προγράμματα έρευνας αγοράς, και κατ’ επέκταση συμμετοχή τους στη δημιουργία προτάσεων.
      • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
      • Στοχευμένες Direct ενέργειες σε πελάτες (viber, email, sms).
      • Webinars και αρθρογραφία μέσω του Digital Academy for Business, για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας κατά το ψηφιακό ταξίδι μετασχηματισμού.
      • Ενημερωτικά δελτία (newsletter).
      • Business insight: εξωτερικό ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο (e-newsletter) για την ενίσχυση των δεσμών με τους πελάτες και τους φορείς, με περιεχόμενο που προωθεί τραπεζικά και μη τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες Business Banking προστιθέμενης αξίας, με στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την επαφή με τους πελάτες.
      • Διοργάνωση ειδικών συνεδρίων.
      • Ενημερωτικές εκδηλώσεις στον τομέα Retail Business Banking (BB, Τουρισμός, Χρηματοδότηση, Υγεία, Χρηματοδοτικά εργαλεία κ.λπ.)
      • Ενημερωτικές συναντήσεις με ομάδες πελατών.
      • Μη τραπεζικές υπηρεσίες μέσω μεγάλου δικτύου επιλεγμένων συνεργατών (Οικοσυστήματα).
      • Έρευνες ικανοποίησης πελατών και NPS.
      • Συνεντεύξεις με πελάτες σύμφωνα με τη μεθοδολογία Design Thinking.
      • Κεντρική διαχείριση παραπόνων πελατών - Ακριβείς απαντήσεις σε όλα τα εισερχόμενα αιτήματα.
      • Βελτιώσεις για την εξυπηρέτηση των πελατών.
      • Πρωτοβουλίες για άτομα με αναπηρίες.
      • Συζητήσεις σε focus group με Relationship Managers για Retail Business Banking για τον εντοπισμό των προσδοκιών των πελατών σε θέματα ESG.
      • Ειδική έκδοση ετήσιου περιοδικού Limited Edition για πελάτες Private Banking.
      • Ενημερωτικά podcast με τίτλο «Your Personal Experts» για πελάτες Personal Banking.
      • Ενημερωτικές εκδηλώσεις για πελάτες Private και Personal Banking.
      • Ενημερωτικές εκδηλώσεις για πελάτες και Αναλύσεις σε σχέση με τις Επενδύσεις, από την Eurobank Equities και την Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.
      Ρυθμιστικές και Κανονιστικές Αρχές
      • Συμμόρφωση και εναρμόνιση με το εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο.
      • Συναντήσεις, συνεργασία και διαβουλεύσεις με θεσμικούς εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών, ενώσεις καταναλωτών, τον Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κ.λπ.
      • Παροχή στοιχείων και πληροφοριών, σύνταξη εκθέσεων / αναφορών, συναντήσεις.
      Προμηθευτές και
      συνεργάτες
      • Συνεργασία με διαφανείς διαδικασίες και καθορισμένα κριτήρια για την επίτευξη μιας αμοιβαία ικανοποιητικής συμφωνίας.
      • Επικοινωνία με τρίτους εταίρους για τη διερεύνηση περαιτέρω εξατομικευμένων επιχειρηματικών προσφορών.
      • Ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών και ηλεκτρονικές δημοπρασίες (λύση e-procurement).
      • Πλατφόρμα και διαδικασία αξιολόγησης προμηθευτών.
      • Συναντήσεις (όταν απαιτείται).
      • Τακτική επικοινωνία (κινητό τηλέφωνο, χρήση online συνεργατικών εργαλείων).
      • Ενημέρωση προμηθευτών σχετικά με την Πολιτική Προμηθειών και τη διαδικασία διενέργειας διαγωνισμών και ανάθεσης της Τράπεζας.

      Αξιολόγηση Διπλής Ουσιαστικότητας

      ATHEX A-E6 ATHEX A-G1 ATHEX C-G3 ATHEX C-S8

      Η Αξιολόγηση Διπλής Ουσιαστικότητας της Eurobank είναι η διαδικασία η οποία διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του Ετήσιου Απολογισμού Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023. Το 2023 η Eurobank υιοθέτησε και εφάρμοσε την Αξιολόγηση Διπλής Ουσιαστικότητας, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη καμπή στην πορεία βιωσιμότητάς της. Με βάση τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS), η Eurobank εντόπισε, αξιολόγησε, ιεράρχησε και επαλήθευσε τις επιδράσεις ESG που απορρέουν από τις δραστηριότητές της και αξιολόγησε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που μπορεί να έχουν ουσιαστική χρηματοοικονομική επίδραση στην Eurobank, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank υιοθέτησε μια μακρόπνοη προσέγγιση ενσωματώνοντας την έννοια της Διπλής Ουσιαστικότητας στις επιχειρησιακές και χρηματοδοτικές δραστηριότητές της.

      Η μεθοδολογία υλοποιήθηκε σε 4 φάσεις:

      Κατανόηση του περιεχομένου και της αλυσίδας αξίας του οργανισμού

      Επισκόπηση του επιχειρηματικού μοντέλου: πραγματοποιήθηκε αρχική επισκόπηση των δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών σχέσεων της Τράπεζας, καθώς και του πλαισίου βιωσιμότητας εντός του οποίου λαμβάνουν χώρα, με βάση στοιχεία από σχετικά εσωτερικά έγγραφα και δημόσια διαθέσιμο υλικό ώστε να αποκτηθεί σφαιρική κατανόηση των προϊόντων και υπηρεσιών της Τράπεζας, του χαρτοφυλακίου της, των επιχειρηματικών σχέσεων και των οντοτήτων της, και αυτά να χαρτογραφηθούν σε ένα διάγραμμα αλυσίδας αξίας που παρουσιάζει τις δραστηριότητες σε ανάντη (upstream) και κατάντη (downstream), παράλληλα με τις δικές της δραστηριότητες.

      Χαρτογράφηση της αλυσίδας αξίας: η αλυσίδα αξίας παρουσιάζει επισκόπηση των δραστηριοτήτων της Eurobank, των πόρων της και των ενδιαφερόμενων μερών που σχετίζονται με τη λειτουργία της, και περιλαμβάνει τρεις κύριες κατηγορίες δραστηριοτήτων: την ανάντη πλευρά (upstream), η οποία περιλαμβάνει την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιεί η Eurobank για την παραγωγή των δικών της προϊόντων και υπηρεσιών, την κατάντη πλευρά (downstream), η οποία περιλαμβάνει τους λήπτες/χρήστες των προϊόντων και υπηρεσιών της Eurobank, και τις δραστηριότητες της ίδιας της Eurobank. Το σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία της αλυσίδας αξίας ήταν ο προσδιορισμός των βασικών δραστηριοτήτων της Eurobank, καθώς και των βασικών επιχειρηματικών εταίρων που επηρεάζονται από αυτές τις δραστηριότητες ή επηρεάζουν αυτές τις δραστηριότητες. Μάλιστα, αυτό έγινε σε επίπεδο Ομίλου, δηλ. σε επίπεδο Eurobank Ergasias Services και Holdings ΑΕ.

      Αναγνώριση επιδράσεων, κινδύνων και ευκαιριών

      Επισκόπηση των ενδιαφερόμενων μερών: πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση των βασικών ενδιαφερόμενων μερών της Τράπεζας, μέσω της μελέτης των εσωτερικών εγγράφων και του διαθέσιμου σχετικού υλικού, ώστε να εντοπιστούν τα άτομα και οι ομάδες των οποίων τα συμφέροντα επηρεάζονται ή θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις δραστηριότητες της Τράπεζας.

      Εντοπισμός θεμάτων: διενεργήθηκε ανάλυση για τον εντοπισμό θεμάτων και υπο- θεμάτων που αφορούν τα ESRS, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ουσιαστικά και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιληφθούν στην αξιολόγηση επιδράσεων. Οι βασικές πηγές για αυτήν την ανάλυση ήταν οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας και εκθέσεις του κλάδου (π.χ. SASB και MSCI), προηγούμενα ουσιαστικά θέματα από τον Ετήσιο Απολογισμό Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Eurobank για το 2022, ευρήματα της ανάλυσης Impact Radar του UNEP FI, και μια ενδελεχής ανάλυση συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking analysis) η οποία περιλαμβάνει την εξέταση διαφόρων εθνικών και διεθνών τραπεζών.

      Εντοπισμός επιχειρησιακών επιδράσεων και επιδράσεων χρηματοδοτήσεων, κινδύνων και ευκαιριών: εντοπίστηκαν οι επιδράσεις που προκαλούνται από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Τράπεζας, καθώς και από την αλυσίδα εφοδιασμού και τις δραστηριότητές της, στην οικονομία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ομοίως, εντοπίστηκαν κίνδυνοι και ευκαιρίες για την Τράπεζα σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα ESRS. Για να αναπτυχθεί η δεξαμενή επιδράσεων, κινδύνων και ευκαιριών που θα πρέπει να αξιολογηθούν και να ιεραρχηθούν, η Τράπεζα έλαβε υπόψη της διακλαδικά, κλαδικά και ειδικά θέματα, καθώς και τα αποτελέσματα του εργαλείου Impact Radar του UNEP FI.

      Όλες οι πραγματικές και δυνητικές θετικές και αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί η Τράπεζα μέσα από τα χαρτοφυλάκια για εταιρικούς, επιχειρηματικούς και ιδιώτες πελάτες, αναγνωρίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν σε σχέση με τις περιοχές επίδρασης και τα θέματα του Impact Radar1του UNEP FI. Επιπλέον, εντοπίστηκαν κίνδυνοι και ευκαιρίες για κάθε δυνητικό ουσιαστικό θέμα και συνδέθηκαν με κάποιον οικονομικό βασικό δείκτη επιδόσεων, δηλ. κύκλο εργασιών, καθαρά κέρδη, καθαρά στοιχεία ενεργητικού.

      1. Το Impact Radar αποτελεί σύνθεση των Περιοχών και Θεμάτων Επίδρασης στους 3 πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης. Χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της αποτύπωσης και διαχείρισης των θετικών και αρνητικών επιδράσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των πελατών τους ή των φορέων στους οποίους έχουν επενδύσει πάνω στους ανθρώπους, τις κοινότητες και το περιβάλλον.

      Αξιολόγηση επιδράσεων, κινδύνων και ευκαιριών

      Ερωτηματολόγια και workshops: Για την ιεράρχηση τον εντοπισμένων επιδράσεων, κινδύνων και ευκαιριών και τον προσδιορισμό των ουσιαστικών θεμάτων προς συμπερίληψη στον παρόντα Απολογισμό Δραστηριοτήτων, η Eurobank επέλεξε προσεκτικά εσωτερικούς και εξωτερικούς εκπροσώπους από τις ομάδες ενδιαφερόμενων μερών με σκοπό την αξιολόγηση των θετικών και των αρνητικών επιδράσεων μέσω ερωτηματολογίων, και πραγματοποίησε workshops με στελέχη από τις κύριες επιχειρηματικές μονάδες της Τράπεζας για την αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών που εντοπίστηκαν.

      Κριτήρια αξιολόγησης: Η σημαντικότητα των θετικών επιδράσεων αξιολογήθηκε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα και το εύρος τους, ενώ η σοβαρότητα των αρνητικών επιδράσεων αξιολογήθηκε λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα, το εύρος και το μη αναστρέψιμο του χαρακτήρα τους. Για την αξιολόγηση των δυνητικών επιδράσεων ελήφθη επίσης υπόψη ο παράγοντας της πιθανότητας εκδήλωσης. Η σημαντικότητα των κινδύνων και των ευκαιριών αξιολογήθηκε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, με βάση τον βαθμό σοβαρότητας και την πιθανότητα εκδήλωσης.

      Ιεράρχηση και επαλήθευση ουσιαστικών θεμάτων, και επιδράσεων, κινδύνων και ευκαιριών

      Ανάλυση δεδομένων: Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν, και οι επιδράσεις, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες ιεραρχήθηκαν με βάση τη βαθμολογία της αξιολόγησης, όπως αυτή προέκυψε από τα ερωτηματολόγια (αξιολόγηση ουσιαστικότητας επιδράσεων) και τα workshops (αξιολόγηση χρηματοοικονομικής ουσιαστικότητας).

      Όριο ουσιαστικότητας: Τέθηκε ένα όριο ουσιαστικότητας, για να καθοριστούν τα ουσιαστικά θέματα. Ειδικότερα, η χρήση ορίων ουσιαστικότητας ταξινομεί τα θέματα ως ουσιαστικά από την άποψη της ουσιαστικότητας επιδράσεων, της χρηματοοικονομικής ουσιαστικότητας ή της διπλής ουσιαστικότητας.

      Οριστικοποίηση της λίστας ουσιαστικών θεμάτων: Η Eurobank διενήργησε μια άρτια αξιολόγηση Διπλής Ουσιαστικότητας, με βάση την ουσιαστικότητα των επιδράσεων και την χρηματοοικονομική ουσιαστικότητα. Τα αποτελέσματα εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν από τη Διοικητική Επιτροπή ESG. Η αξιολόγηση ουσιαστικότητας πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα Πρότυπα ESRS. Σχετικά με την Αναγνώριση Κινδύνων ESG και την Αξιολόγηση Ουσιαστικότητας Κινδύνων ESG, δείτε την ενότητα «Διαχείριση κινδύνων ESG και CR&E».

      Ουσιαστικά θέματα

      Όσον αφορά το τελευταίο βήμα στη διαδικασία της ανάλυσης ουσιαστικότητας, τα θέματα της παρακάτω λίστας ιεραρχήθηκαν ως ουσιαστικά. Αυτά αποτέλεσαν τη βάση για τον προσδιορισμό των περιεχομένων αυτού του Απολογισμού, καθώς και για τη γνωστοποίηση των σχετικών βασικών δεικτών απόδοσης.

      Ουσιαστικότητα επιδράσεων

      Επιχειρησιακές επιδράσεις

      Ουσιαστικό θέμα Υποθέμα Κύρια παραγόμενη επίδραση Τύπος επίδρασης Υφιστάμενη / Πιθανή Κύρια αναφορά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
      E1 Κλιματική αλλαγή Ενέργεια  Η Eurobank εφαρμόζει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τα οποία βελτιώνουν την αποδοτικότητα στη λειτουργία της.

      Υφιστάμενη

       

      Η Eurobank συντελεί στην κλιματική αλλαγή μέσα από τις εσωτερικές δραστηριότητές της οι οποίες συντείνουν στην απελευθέρωση εκπομπών. Υφιστάμενη
      S1 Προσωπικό της Τράπεζας Ισότιμη μεταχείριση και ευκαιρίες για όλους Η Eurobank ενεργοποιεί εσωτερικά συστήματα διαχείρισης και πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τη δυνατότητα των υπαλλήλων να ζουν χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο, τη σεξουαλική προτίμηση, την εθνικότητα, τη φυλή ή την ηλικία. Υφιστάμενη

       

      Η έλλειψη θεσπισμένων πολιτικών, μέτρων και ενεργειών της Eurobank αυξάνει τον κίνδυνο περιστατικών διακρίσεων στις δραστηριότητές της, επηρεάζοντας δυνητικά την ευημερία και το ηθικό των υπαλλήλων.
       
      Πιθανή
      Άλλα δικαιώματα που σχετίζονται με την εργασία Η Eurobank στηρίζει την ευημερία των εργαζομένων μέσα από την παροχή ικανοποιητικών και υψηλής ποιότητας συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του επαρκούς χώρου εργασίας και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Υφιστάμενη  
      Η αρνητική επίδραση της Eurobank στην ευημερία και την απόδοση των υπαλλήλων, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της να παρέχει επαρκή χώρο εργασίας υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών και να εγγυάται τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των υπαλλήλων.
       
      Πιθανή
      Προσωπικό της Τράπεζας και Συνθήκες εργασίας Οι δραστηριότητες της Eurobank δημιουργούν άμεσες, έμμεσες και δευτερογενείς θέσεις απασχόλησης σε όλη την αλυσίδα αξίας, παρέχουν ανταγωνιστικούς μισθούς και παροχές σύμφωνα με την πολιτική αποδοχών της Τράπεζας, και ενσωματώνουν έρευνες συμμετοχής των υπαλλήλων για την ποσοτικοποίηση των απόψεων των υπαλλήλων σχετικά με την ευημερία. Υφιστάμενη
      Η αδυναμία της Eurobank όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο της ευημερίας των υπαλλήλων εν μέσω συνεχούς επιχειρηματικής ανάπτυξης οδηγεί σε αρνητικές επιδράσεις στη συνολική απόδοση, την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής και την ψυχική υγεία των υπαλλήλων. Πιθανή

      G1 Επιχειρηματική συμπεριφορά
      Εταιρική κουλτούρα Η Eurobank επιτυγχάνει θετικές επιδράσεις μέσω της εφαρμογής επιχειρησιακών πρακτικών και της ανάληψης πρωτοβουλιών που βελτιώνουν τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων μερών να επωφελούνται από αποτελεσματικούς, υπεύθυνους και συμπεριληπτικούς θεσμούς, που προάγουν την επιχειρηματική ηθική και ακεραιότητα. Υφιστάμενη
      Η Eurobank αντιμετωπίζει αρνητικές συνέπειες ως προς τη φήμη και τις δραστηριότητές της σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι μέτοχοι ή οι προμηθευτές δεν συμμορφώνονται με τον Κώδικας Δεοντολογίας και τις ηθικές αξίες της Eurobank. Πιθανή
      Διαφθορά και δωροδοκία Η προσήλωση της Eurobank στην εταιρική ακεραιότητα ενισχύεται μέσα από την εφαρμογή άρτιων πολιτικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας, προάγοντας μια κουλτούρα διαφάνειας και ηθικής συμπεριφοράς. Υφιστάμενη
      Τα περιστατικά που συνδέονται με τη διαφθορά μπορούν να προκαλέσουν επιχειρησιακές διαταραχές, ανακατανέμοντας πόρους για τη διαχείριση κρίσεων και επηρεάζοντας αρνητικά τις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες της Eurobank. Πιθανή
      Προστασία των ατόμων που καταγγέλουν παραβάσεις Η προσήλωση της Eurobank στην προστασία των ατόμων που καταγγέλλουν παραβάσεις έχει θετική επίδραση στην κοινωνία, τους υπαλλήλους, τους πελάτες και τους μετόχους, δημιουργώντας προηγούμενο σχετικά με τη δεοντολογική συμπεριφορά και προάγοντας ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο η αντιδεοντολογική συμπεριφορά εντοπίζεται και τερματίζεται εγκαίρως. Υφιστάμενη
      Η Eurobank αντιμετωπίζει αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες σχετικά με την προστασία των ατόμων που καταγγέλλουν δυσλειτουργίες, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι δεν νιώθουν ασφαλείς να εκφράσουν ανησυχίες, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση ζητημάτων. Πιθανή
      Ειδικά για την Eurobank Ενίσχυση της καινοτομίας

      Η Eurobank προωθεί ένα περιβάλλον καινοτομίας μέσα από:

      • την ανάπτυξη νέων βιώσιμων προϊόντων και την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών παράλληλα με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων
      • egg - enter grow go: υποστήριξη μεμονωμένων ατόμων, επιχειρηματικών ομάδων και νεοφυών επιχειρήσεων με καινοτόμες υπηρεσίες για την επώαση και επιτάχυνση της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης σε επιτυχημένες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
      Πιθανή
      Η Eurobank αδυνατεί να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες και άλλες καινοτόμες λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας σε όλες τις επιχειρηματικές γραμμές. Πιθανή
      Ασφάλεια και προστασία δεδομένων πελατών Η Eurobank εφαρμόζει εσωτερικά συστήματα διαχείρισης και υλοποιεί πρωτοβουλίες που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των ενδιαφερόμενων μερών. Υφιστάμενη
      Η ακατάλληλη υλοποίηση των θεσπισμένων συστημάτων και διαδικασιών κυβερνοασφάλειας της Eurobank οδηγεί σε περιστατικά παραβίασης δεδομένων και διαρροές προσωπικών δεδομένων. Πιθανή

      Επιδράσεις χρηματοδοτήσεων

      Ουσιαστικό θέμα Υποθέμα Κύρια παραγόμενη επίδραση Τύπος επίδρασης Υφιστάμενη/Πιθανή Κύρια αναφορά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
      E1 Κλιματική αλλαγή Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή Η Eurobank συμβάλλει ενεργά στις φιλοδοξίες και τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου που ορίζονται από τους κανονισμούς της ΕΕ, τις κεντρικές κυβερνήσεις και άλλους φορείς, μέσω των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων και της ενσωμάτωσης του κλιματικού κινδύνου στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

      Υφιστάμενη

      Η επιχειρηματική στρατηγική της Eurobank ενδέχεται να περιλαμβάνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης σε κλάδους υψηλής έντασης άνθρακα. Πιθανή
      Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής Η Eurobank εφαρμόζει μια ισχυρή στρατηγική για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο χαρτοφυλάκιό της. Υφιστάμενη

      Το χαρτοφυλάκιο της Eurobank αντιμετωπίζει αρνητικές επιδράσεις λόγω της απουσίας στρατηγικής για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Υφιστάμενη
      S4 Καταναλωτές και τελικοί χρήστες Επιδράσεις που σχετίζονται με πληροφορίες για τους Καταναλωτές και/ ή τους Τελικούς χρήστες Η Eurobank παρέχει στους πελάτες της πρόσβαση σε ακριβείς, σχετικές και υψηλής ποιότητας ασφαλείς πληροφορίες, προάγοντας τη διαφάνεια και προωθώντας τις αρχές υπεύθυνης τραπεζικής. Υφιστάμενη
      Η περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες θα μπορούσε να επιβαρύνει την σχέση της Eurobank με τους πελάτες, οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν ότι το ίδρυμα είναι λιγότερο αξιόπιστο και λιγότερο προσηλωμένο στην ικανοποίηση των εξελισσόμενων οικονομικών αναγκών τους. Πιθανή

      Ειδικά για την Τράπεζα
      Βιώσιμες χρηματοδοτικές και επενδυτικές λύσεις Η Eurobank παρέχει βιώσιμα χρηματοδοτικά προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν τις πράσινες και τις κοινωνικές επενδύσεις και αποτελούν κίνητρο για τη βελτίωση των επιδόσεων ESG των πελατών της. Υφιστάμενη  
      Οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις δεν πληρούν τα γενικώς αποδεκτά κριτήρια βιώσιμης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση φαινομένων «greenwashing». Πιθανή
      Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη διαχείριση κινδύνων Η Eurobank αξιολογεί την επίδραση των κλιματικών σεναρίων στην ανθεκτικότητα των αντισυμβαλλόμενών της, καταλήγοντας
      έτσι στην έγκαιρη αναγνώριση των ευκαιριών χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης των πελατών της.
      Υφιστάμενη  
      Η αξιολόγηση ESG/κλιματικών κινδύνων πιθανώς να απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από τους πελάτες προκειμένου να παρασχεθούν τα αναγκαία δεδομένα ESG και μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες προϋποθέσεις για να υπάρξει συμμόρφωση με τις χρηματοοικονομικές συμφωνίες. Πιθανή
      Οικονομική συμπερίληψη Η Eurobank προσφέρει χρηματοδοτικές λύσεις / προϊόντα που αυξάνουν την πρόσβαση σε παραδοσιακά υποεξυπηρετούμενες πληθυσμιακές ομάδες, όπως φοιτητές και γεωγραφικά απομονωμένες κοινότητες. Υφιστάμενη  
      Η Eurobank αδυνατεί να παράσχει χρηματοδοτικές λύσεις που ικανοποιούν τις ειδικές ανάγκες και συνθήκες υποεξυπηρετούμενων πληθυσμιακών ομάδων όπως φοιτητές και γεωγραφικά απομονωμένες κοινότητες. Πιθανή

      Διάγραμμα Διπλής Ουσιαστικότητας

      Βιώσιμη ανάπτυξη σε επιλεγμένες θυγατρικές εξωτερικού

      Οι διεθνείς θυγατρικές της Eurobank έχουν δεσμευτεί στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναδιαρθρώνουν τις δραστηριότητές τους και υιοθετούν πολιτικές και πρωτοβουλίες που επιταχύνουν την πρόοδό τους σε θέματα ESG.

      Postbank

      Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, η Postbank συνέχισε να δημιουργεί βιώσιμη μακροπρόθεσμη αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη, σύμφωνα με την αποστολή της, τις αξίες της και το στρατηγικό όραμα ESG. Το μοντέλο διακυβέρνησης βιωσιμότητας της τράπεζας ενισχύθηκε για την ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων και προσδοκιών των εξωτερικών και εσωτερικών ενδιαφερόμενων μερών. Συστάθηκε νέα Διοικητική Επιτροπή ESG, με πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και μέλη από την ανώτερη διοίκηση της Postbank. H Διοικητική Επιτροπή ESG διαδέχθηκε την προηγούμενη Επιτροπή Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, με σκοπό την ενσωμάτωση της στρατηγικής ESG της Postbank στο επιχειρηματικό της μοντέλο και στις δραστηριότητές της, παρέχοντας κατευθύνσεις σχετικά με πρωτοβουλίες ESG και παρακολουθώντας την επίτευξη στόχων ESG και στόχων επίδοσης.

      Ένα ακόμη σημαντικό βήμα το 2023 ήταν η δημιουργία ειδικού Τμήματος ESG το οποίο αναφέρεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος ESG περιλαμβάνουν την προώθηση των αρχών και της κουλτούρας ESG σε ολόκληρη την Τράπεζα, παρακολουθώντας την επιχειρησιακή της επίδραση και συντονίζοντας την εφαρμογή της στρατηγικής ESG.

      Λόγω της σημασίας των κλιματικών κινδύνων, των κινδύνων ESG και της διαχείρισης βιωσιμότητας, η Postbank αποφάσισε να συστήσει νέο Τμήμα Κλιματικών Κινδύνων & Κινδύνων ESG εντός της Διεύθυνσης Κινδύνων. Οι κύριες δραστηριότητες της νέας μονάδας θα είναι ο εντοπισμός, η μέτρηση, η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η ενσωμάτωση κλιματικών κινδύνων και κινδύνων ESG στις πολιτικές και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου της τράπεζας, για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των σχετικών κινδύνων και τη συμμόρφωση της τράπεζας προς τις εποπτικές απαιτήσεις.

      Το 2023 η Postbank συμμετείχε ενεργά στην Ομάδα Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση στην Ένωση Τραπεζών στη Βουλγαρία. Επιπλέον, έγινε μέλος της Επιτροπής ESG στη Συνομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Βουλγαρίας.

      Το 2023 η Postbank εφάρμοσε μία σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση του επιχειρησιακού της αποτυπώματος στους τομείς των περιβαλλοντικών, εργοδοτικών και κοινωνικών επιδράσεων. Η τράπεζα έλαβε πολλά βραβεία υψηλού κύρους ως αναγνώριση των προσπαθειών της. Μεταξύ άλλων, έλαβε το Διακριτικό Σήμα για Σημαντικά Επιτεύγματα στο πεδίο της ισότητας των φύλων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και τρία βραβεία στον διαγωνισμό για τις πιο «Πράσινες Εταιρείες στη Βουλγαρία» (Greenest Companies in Bulgaria). Το έργο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της τράπεζας «Universe of Opportunities» βραβεύθηκε σε αρκετούς διαφορετικούς διαγωνισμούς.

      Eurobank Cyprus

      Η Eurobank Cyprus έχει δεσμευτεί να επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον σχεδιασμό δράσεων που θα βελτιώσουν την επίδρασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την εταιρική διακυβέρνηση. Ένας βασικός στρατηγικός στόχος της είναι να προσαρμόσει τη λειτουργία και τις δραστηριότητές της με τρόπο που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, να μεριμνά για τις κοινωνικές ανάγκες εντός του επιχειρηματικού μοντέλου της, και να διαφυλάσσει την ορθή διακυβέρνηση για την ίδια και για τους αντισυμβαλλόμενούς της, σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες των εποπτικών αρχών, και με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές.

      Η τράπεζα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Όμιλο Eurobank για την ανάπτυξη της Στρατηγικής Βιωσιμότητάς της, ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση με τον Όμιλο και τις τελευταίες κανονιστικές απαιτήσεις και κατευθυντήριες οδηγίες σε θέματα ESG.

      Σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, καθώς και με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η Eurobank Cyprus αναπτύσσει τη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα σε 2 διακριτά επίπεδα επίδρασης:

      • Επίδραση χρηματοδοτήσεων: Η επίδραση που προκύπτει από τη δανειοδοτική και επενδυτική δραστηριότητα της τράπεζας σε συγκεκριμένους κλάδους και πελάτες.
      • Επιχειρησιακή επίδραση: Η επίδραση που προκύπτει από τη λειτουργία και το αποτύπωμα της τράπεζας.

      Το 2023 η Eurobank Cyprus συνέχισε τις προσπάθειές της σε μια σειρά δραστηριοτήτων σχετικά με την περιβαλλοντική επίδραση (μηδενικό επιχειρησιακό ισοζύγιο άνθρακα, τραπεζική χωρίς φυσικά έγγραφα, κυκλική οικονομία) την επίδραση εργοδότη (διαφορετικότητα και συμπερίληψη, ευημερία, περιβάλλον καινοτομίας), την κοινωνική/ επιχειρηματική επίδραση (κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος, διαφάνεια, εκπαίδευση σε θέματα ESG) και την επίδραση χρηματοδοτήσεων, με στόχο την υποστήριξη των πελατών και της κοινωνίας στις προσπάθειες μετάβασής τους προς ένα οικονομικό περιβάλλον πιο φιλικό προς τα κριτήρια ESG. Στόχος είναι η υποστήριξη της στρατηγικής επιχειρησιακής επίδρασης μέσα από ένα σύνολο δράσεων με μετρήσιμους στόχους και KPIs, προβάλλοντας το όραμά της για την επόμενη δεκαετία σε σχέση με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό της αποτύπωμα, ενώ εστιάζει στους ανθρώπους της και στον αντίκτυπο του ESG στην αγορά.

      Το 2023 η Eurobank Cyprus θέσπισε την περιβαλλοντική της πολιτική, υλοποίησε και πιστοποίησε ένα Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001) και ένα Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS) και ολοκλήρωσε την προετοιμασία των αναθεωρημένων ενεργειακών ελέγχων για κτίρια και οχήματα. Επιπλέον, βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής του προτύπου ISO 14064 (Scope 1 και 2) – Αέρια Θερμοκηπίου. Τέλος, αναβαθμίζοντας την υποδομή της με την υλοποίηση του επαναστατικού έργου Temenos, το οποίο στοχεύει στην πλήρη ψηφιοποίηση και βελτίωση των υπηρεσιών της, η Τράπεζα συνεισφέρει στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

      Σχετικά με την επίδραση χρηματοδοτήσεων, η Eurobank Cyprus ανέλαβε μια σειρά δράσεων μέσα στο 2023 στο πλαίσιο των έργων που ξεκίνησαν το 2022, που εστιάζουν στην ανάπτυξη ενός Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης και στη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με τις προσδοκίες της ΕΚΤ, όπως αναφέρονται στον σχετικό οδηγό της ΕΚΤ για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.

      Λουξεμβούργο

      Η Eurobank Private Bank Luxembourg SA επί του παρόντος αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων ESG. Η τράπεζα στοχεύει στην εφαρμογή στρατηγικών υλοποίησης και την ιεράρχηση των ενεργειών με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων ESG, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υιοθέτηση εκείνων των πρακτικών που συνάδουν με τις εξελισσόμενες κανονιστικές απαιτήσεις και τα βέλτιστα πρότυπα της αγοράς. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός για την ανάπτυξη Στρατηγικής Επιχειρησιακής Επίδρασης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ομίλου.

      ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
      Βιώσιμη χρηματοδότηση και διαχείριση κινδύνων ESG