Διαχείριση κινδύνων CR&E
Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων (RMF) και Πλαίσιο Διαχείρισης Περιβαλλοντικών και Κλιματικών (CR&E) Κινδύνων Ομίλου
Στο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου ορίζονται οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες της Διαχείρισης Κινδύνων Ομίλου (ΔΚΟ), η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τις επιχειρησιακές μονάδες ως 2η γραμμή άμυνας, με πλήρη ευθύνη για τον καθορισμό της στρατηγικής του Ομίλου σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων, την κατάρτιση του πλαισίου διάθεσης για ανάληψη κινδύνων, καθώς και για την παρακολούθηση όλων των κινδύνων που αξιολογούνται ως σημαντικοί μέσω της διαδικασίας εντοπισμού και αξιολόγησης της σημαντικότητας των κινδύνων (Risk Identification and Materiality Assessment – RIMA), συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων που αναλαμβάνει ο Όμιλος.
Σύμφωνα με τις σχετικές εποπτικές προσδοκίες και το ενισχυμένο λειτουργικό μοντέλο διακυβέρνησης του Ομίλου σχετικά με την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών κινδύνων και στις 3 γραμμές άμυνας (βλ. ενότητα σχετικά με τη Διακυβέρνηση ESG), νέοι ρόλοι και αρμοδιότητες σχετικά με τη διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων έχουν ενσωματωθεί στο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου. Επιπλέον, η Eurobank έχει αναπτύξει την Πολιτική Διαχείρισης Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Κινδύνων (CR&E Risk Management Policy), η οποία αποσκοπεί στην προώθηση μιας ολιστικής αντίληψης σχετικά με τα αποτελέσματα των κινδύνων CR&E στο επιχειρηματικό μοντέλο της, καθώς και στην υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα και στην εξασφάλιση ισχυρής διακυβέρνησης με βάση το Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων της.
Διαδικασία Αναγνώρισης και Αξιολόγησης της Σημαντικότητας των Κινδύνων (RIMA)
Η διαδικασία Αναγνώρισης και Αξιολόγησης της Σημαντικότητας των Κινδύνων (RIMA) θέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς για την αναγνώριση, την επιμέτρηση και την παρακολούθηση των κινδύνων σε πρώιμο στάδιο, καθώς και για τη διαχείριση του δυνητικού τους αντίκτυπου στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου. Μέσω της διαδικασίας RIMA, ο Όμιλος εντοπίζει τους ουσιαστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη, την κεφαλαιακή βάση, τη ρευστότητα ή το επιχειρηματικό μοντέλο του, καθώς και τυχόν έκθεση σε πιθανούς αναδυόμενους κινδύνους.
Καθώς οι κίνδυνοι CR&E αλληλεπιδρούν με άλλους κινδύνους και επιφέρουν άμεσες διανεμητικές επιπτώσεις και έμμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις, ο Όμιλος κατανοεί την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης αυτής της συνολικής διάστασης για τη διασφάλιση της βέλτιστης υλοποίησης των δραστηριοτήτων προσαρμογής. Ως εκ τούτου, ο Όμιλος θεωρεί τους κινδύνους CR&E ως κινητήριους μοχλούς των υφιστάμενων τύπων κινδύνων, υιοθετώντας μια ολιστική και συστημική προσέγγιση κατά την εξέταση των πολύπλοκων δεσμών μεταξύ των κινδύνων CR&E και των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών κινδύνων. Η Eurobank έχει ενσωματώσει τα στοιχεία κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στις υπάρχουσες διεργασίες διαχείρισης κινδύνων, δημιουργώντας πρόσθετες διαδικασίες, πολιτικές και εργαλεία για τον κατάλληλο εντοπισμό και τη μέτρηση αυτών των κινδύνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος έχει εντοπίσει τους ακόλουθους παράγοντες κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων:
Κλιματικός κίνδυνος |
Περιβαλλοντικός κίνδυνος |
Κίνδυνος μετάβασης |
Φυσικός κίνδυνος |
Αλλαγές στη συμπεριφορά |
Έντονες καταστροφές
(πλημμύρες, πυρκαγιές) |
Λειψυδρία |
Αλλαγές στην πολιτική και
το κανονιστικό πλαίσιο |
Χρόνιος κίνδυνος
(ξηρασία, καύσωνας) |
Απώλεια βιοποικιλότητας
|
Τεχνολογικές αλλαγές |
|
|
Δεδομένα ESG και CR&E
Ο Όμιλος αναγνωρίζει τη σημασία των σχετικών και αξιόπιστων δεδομένων για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών, κατάλληλων για σκοπούς λήψης αποφάσεων. Έχοντας ήδη διενεργήσει αξιολόγηση της διαθεσιμότητας δεδομένων ESG και CR&E στα εσωτερικά του συστήματα με βάση τις ρυθμιστικές απαιτήσεις/προσδοκίες, ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει ανάλογα τις δυνατότητες συγκέντρωσης δεδομένων περιβαλλοντικών κινδύνων και τις αντίστοιχες υποδομές ΤΠΕ. Παράλληλα, εφαρμόζει κατάλληλους ελέγχους και δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια και η πληρότητα των πληροφοριών που συλλέγονται. Ο Όμιλος επιδιώκει να βελτιώσει περαιτέρω τη λεπτομέρεια των δεδομένων περιβαλλοντικών κινδύνων μέσω της κατανομής λεπτομερών ρόλων και αρμοδιοτήτων, για τους σκοπούς της διαχείρισης των δεδομένων ESG και CR&E, καθώς και μέσω της εφαρμογής μεθόδων για την αποκατάσταση των κενών στα δεδομένα (π.χ. συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους δεδομένων, ανάπτυξη μεθοδολογικών προσεγγίσεων για την εκτίμηση των απαιτούμενων πληροφοριών).
Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην Έκθεση Κλιματικού και Περιβαλλοντικού Κινδύνου με βάση τις συστάσεις της TCFD του 2023 (στα αγγλικά).
Διάθεση ανάληψης κινδύνου
Ο Όμιλος διατυπώνει τη διάθεση ανάληψης κινδύνων μέσω ενός συνόλου ποιοτικών και ποσοτικών δηλώσεων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη φερεγγυότητα, τη ρευστότητα, την κερδοφορία, την ποιότητα στοιχείων ενεργητικού, καθώς και με άλλους τομείς που σχετίζονται με σημαντικούς κινδύνους. Ο σκοπός αυτών των δεικτών και ορίων είναι να διευκολυνθεί η αξιολόγηση του κατά πόσον ο Όμιλος λειτουργεί εντός των καθορισμένων επιπέδων διάθεσης ανάληψης κινδύνου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διαμορφώνεται η αναφορά που περιλαμβάνει τις δηλώσεις διάθεσης ανάληψης κινδύνου (Risk Appetite Statements - RAS), ενώ οι αρχές, οι λεπτομέρειες των διαδικασιών και οι πτυχές διακυβέρνησης που διέπουν τις διατυπώσεις για τη διάθεση ανάληψης κινδύνων περιγράφονται στο Πλαίσιο Διάθεσης Ανάληψης Κινδύνου (Risk Appetite Framework – RAF). Οι δηλώσεις διάθεσης ανάληψης κινδύνου συμπληρώνονται από ένα σύνολο δηλώσεων επιχειρησιακής γραμμής (Business Line Statements – BLS), οι οποίες αποτελούν λειτουργικούς δείκτες (και όρια) στο επιχειρησιακό επίπεδο στο οποίο ο Όμιλος αναλαμβάνει τους κινδύνους.
Με βάση τα παραπάνω, η Τράπεζα έχει συντάξει σχετικές δηλώσεις διάθεσης ανάληψης κινδύνου, τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές, οι οποίες συνδέονται με τους κινδύνους ESG / CR&E για την αποτελεσματική διαχείριση των εν λόγω κινδύνων, σύμφωνα με τις διαδικασίες παρακολούθησης και κλιμάκωσης της Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα στοχεύει τουλάχιστον το 20% των ετήσιων νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις του CIB να ταξινομούνται ως πράσινες/περιβαλλοντικά βιώσιμες, εφαρμόζοντας τα κριτήρια που ορίζονται στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την πράσινη ταξινόμηση στόχων (green tagging) του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το 2023 η Τράπεζα πέτυχε αυτόν τον στόχο, καταδεικνύοντας τη δέσμευσή της προς την πράσινη μετάβαση.
Επιπλέον, η Eurobank έχει συντάξει δήλωση διάθεσης ανάληψης κινδύνου σύμφωνα με την οποία ο Όμιλος δεν θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε τίτλους σταθερής απόδοσης (εξαιρούνται τα ESG / πράσινα ομόλογα) που εκδίδονται από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες με την υψηλότερη ένταση άνθρακα παγκοσμίως. Παράλληλα, η Τράπεζα έχει συντάξει ποιοτική δήλωση διάθεσης ανάληψης κινδύνου σχετικά με τον περιβαλλοντικό κίνδυνο κατά της βιοποικιλότητας. Με βάση τη λίστα αποκλεισμού, η Τράπεζα θα πρέπει να απέχει από τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων οι οποίες απαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας φιλοξενίας ή τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας.
Διαχείριση κοινωνικού κινδύνου
Η Τράπεζα κατανοεί ότι η διαχείριση του κοινωνικού κινδύνου είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου και, ως εκ τούτου, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου, της στρατηγικής και των διαδικασιών της, καθώς και του οικονομικού σχεδιασμού της, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι που απορρέουν από κοινωνικά ζητήματα, ενώ σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις δραστηριότητες στο άμεσο μέλλον.
Η Τράπεζα αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η διαχείριση του κοινωνικού κινδύνου και έχει διασφαλίσει ότι οι δανειοδοτικές δραστηριότητές της δεν υποστηρίζουν δράσεις που λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής των υφιστάμενων πολιτικών (π.χ. Περιβαλλοντική και Κοινωνική Πολιτική Ομίλου) και της θέσπισης νέων διαδικασιών και εργαλείων (π.χ. Αξιολόγηση Κινδύνου ESG), η Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει την ικανότητά της στον εντοπισμό και τη διαχείριση του κοινωνικού κινδύνου που απορρέει από τις δραστηριότητες των πελατών, καθορίζοντας επίσης τις σχετικές ενέργειες μετριασμού, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
Διαχείριση κινδύνου διακυβέρνησης
Η Eurobank αξιολογεί την έκθεσή της στον κίνδυνο διακυβέρνησης σε συνεχή βάση, δεδομένου ότι τυχόν ακατάλληλες πρακτικές διακυβέρνησης των πελατών της θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις δραστηριότητές της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα έχει θεσπίσει αποτελεσματικές εσωτερικές ρυθμίσεις διακυβέρνησης για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων και διαδικασιών, και με σκοπό την καλύτερη αξιολόγηση των επιδόσεων διακυβέρνησης των πελατών της.
Διαδικασίες και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων ESG και CR&E
Η Eurobank έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο εργαλείων για τον εντοπισμό, τη μέτρηση και τη διαχείριση των κινδύνων CR&E, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χορήγησης και παρακολούθησης πιστώσεων. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται από τις εμπλεκόμενες Μονάδες στην 1η και την 2η γραμμή άμυνας του Ομίλου, και οι σχετικές εργασίες εκτελούνται με συνεργατικό και αποτελεσματικό τρόπο.
A. Απαιτήσεις ασφάλισης εξασφαλίσεων
Κατά τη διαδικασία χορήγησης δανείων, η Τράπεζα απαιτεί από τους δανειολήπτες να προσκομίσουν ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα ακίνητα που κρίνονται αποδεκτά ως εξασφάλιση, εξαιρουμένων των οικοπέδων. Η υποχρεωτική κάλυψη περιλαμβάνει την προστασία έναντι φυσικών κινδύνων όπως πυρκαγιά και σεισμός για όλους τους δανειολήπτες, ενώ η κάλυψη για πλημμύρα που είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις θα καταστεί υποχρεωτική και για τους ιδιώτες το 2024. Η επιθυμητή κάλυψη διαφοροποιείται με βάση τον τύπο και τις συνθήκες των ακινήτων, π.χ. ακίνητο υπό κατασκευή ή πλησίον σε προστατευόμενη περιοχή.
Η Τράπεζα αναγνωρίζει ότι κατά την αποτίμηση των εξασφαλίσεων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η φυσική τοποθεσία, καθώς οι φυσικοί κίνδυνοι μπορεί να επηρεάσουν την αξία της εξασφάλισης (π.χ. αυξημένος κίνδυνος πλημμύρας). Αναγνωρίζοντας τον δυνητικό αντίκτυπο των φυσικών κινδύνων στην αξία των εξασφαλίσεων, η Τράπεζα ενσωματώνει τους κλιματικούς κινδύνους στην πολιτική και τις διαδικασίες αποτίμησης εξασφαλίσεων, με στόχο τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με ακίνητα που είναι ευάλωτα σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, σε ευθυγράμμιση με τα ρυθμιστικα πρότυπα.
B. Ενσωμάτωση παραγόντων περιβαλλοντικού και κοινωνικού κινδύνου στην αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας
Μοντέλο Moody’s Risk Analyst (MRA)
Το μοντέλο MRA του Ομίλου αξιολογεί την πιστοληπτική διαβάθμιση των δανειοληπτών CIB με βάση ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το κριτήριο «Κίνδυνος δυσμενών γεγονότων» αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο ένας πελάτης είναι ευάλωτος σε ανεπιθύμητες εξελίξεις ή διακοπές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πρόστιμα, δικαστικές διενέξεις και αρνητική δημοσιότητα, που απορρέουν, μεταξύ άλλων, από περιβαλλοντικές παραμέτρους και κοινωνικά ζητήματα (π.χ. υγεία και ασφάλεια των πελατών).
Πολιτικές και διαδικασίες Know-Your-Customer (KYC) και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/TF)
Η Eurobank έχει θεσπίσει πολιτικές και πρότυπα Know-Your-Customer (KYC) και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/TF) τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διασφαλίσεις έναντι, μεταξύ άλλων, της απάτης και της συνεργασίας με πελάτες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο οικονομικού εγκλήματος (π.χ. κίνδυνος συμμετοχής σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας).
Κατά την κατάρτιση προφίλ στο πλαίσιο της διαδικασίας KYC, η Eurobank εφαρμόζει μέτρα αυξημένης δέουσας επιμέλειας κατά τη σύναψη επιχειρηματικής σχέσης ή τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικά ή νομικά πρόσωπα/οντότητες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τις σχετικές εσωτερικές διαδικασίες της Eurobank.
Σύστημα Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διαχείρισης (ESMS)
Κατά την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στο επιχειρηματικό του μοντέλο, ο Όμιλος εφαρμόζει ένα Σύστημα Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διαχείρισης (Environmental and Social Management System – ESMS) για την αξιολόγηση των άμεσων και έμμεσων περιβαλλοντικών και κοινωνικών πτυχών, με σκοπό τον μετριασμό πιθανών πιστωτικών κινδύνων που απορρέουν από τη δραστηριότητα των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος έχει αναπτύξει μια περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική (Environmental and Social Policy) η οποία καθορίζει το πλαίσιο γενικών αρχών και απαιτήσεων σχετικά με τη διαχείριση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Μέσω της περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής, ο Όμιλος επιτυγχάνει και διατηρεί τη συμμόρφωση με την υφιστάμενη εθνική και διεθνή περιβαλλοντική και κοινωνική νομοθεσία/κανονισμούς, καθώς και με τις δεσμεύσεις του, εφαρμόζοντας μια τυποποιημένη προσέγγιση για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Επιπλέον, στόχος της Πολιτικής είναι, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση της έγκαιρης και ακριβούς υποβολής εκθέσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σχετικά με τη διαχείριση του Συστήματος Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διαχείρισης του Ομίλου.
Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής της, η Eurobank εξαιρεί από τις χρηματοδοτικές δραστηριότητές της μια σειρά από δραστηριότητες, σύμφωνα με τις λίστες αποκλεισμού της EBRD. Για όλες τις χρηματοδοτήσεις, ο Όμιλος διασφαλίζει ότι οι πελάτες του επιδεικνύουν μια οργανωμένη και συστηματική προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κινδύνου, η οποία συμμορφώνεται με την ισχύουσα τοπική, εθνική, και διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία, τη νομοθεσία σχετικά με την υγεία και ασφάλεια και την εργατική νομοθεσία και πρότυπα, τις σχετικές άδειες, καθώς και με τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης πληροφοριών.
Τα βήματα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Συστήματος Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διαχείρισης περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων των πελατών/δραστηριοτήτων, τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου, τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την προσέγγιση ελέγχου του κινδύνου και τη συνεχή παρακολούθηση των επιδόσεων.
Δάνεια/ Έργα που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων – Όμιλος |
|
2022 |
2023 |
% ανεξόφλητων δανείων χαμηλού κινδύνου |
28,85 |
34,34
|
% ανεξόφλητων δανείων μεσαίου κινδύνου |
57,94 |
54,26 |
% ανεξόφλητων δανείων υψηλού κινδύνου |
13,21 |
11,40 |
Συνολικό ποσό (€ εκατ.) |
- |
5.713 |
Αριθμός συναλλαγών χαρτοφυλακίου που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων |
- |
8.620 |
Υπόδειγμα αξιολόγησης κλιματικών κινδύνων
Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τις εποπτικές απαιτήσεις/προσδοκίες σχετικά με τη θέσπιση μιας προσέγγισης για την περαιτέρω αξιολόγηση των πελατών με υψηλότερη έκθεση σε κλιματικό κίνδυνο, η Τράπεζα έχει αναπτύξει ένα υπόδειγμα αξιολόγησης κλιματικών κινδύνων (Climate Risk Scorecard) για την εκτίμηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι να διενεργείται αξιολόγηση με βάση το Climate Risk Scorecard για όλες τις νέες συναλλαγές χρηματοδότησης, τις αυξήσεις και ανανεώσεις ορίων (υφιστάμενων και νέων πελατών), η οποία αρχικά θα εφαρμοστεί στο χαρτοφυλάκιο του Corporate & Investment Banking (CIB) της Τράπεζας. Το Climate Risk Scorecard περιέχει ένα αρθρωτό ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες ερωτήσεις σχετικά με τον κλιματικό κίνδυνο και τη βιώσιμη χρηματοδότηση, τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές, αποτυπώνοντας τις ακόλουθες βασικές διαστάσεις: κίνδυνος μετάβασης, δραστηριότητες ευθυγραμμισμένες με την ταξινομία, φυσικός κίνδυνος, βιώσιμη χρηματοδότηση, εκπομπές, στρατηγική, κλιματικά και περιβαλλοντικά γεγονότα, τεχνολογία για την πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, οι ερωτήσεις του Climate Risk Scorecard έχουν σχεδιαστεί για την εξέταση των πτυχών κλιματικού κινδύνου και βιώσιμης χρηματοδότησης τόσο σε επίπεδο πελάτη όσο και σε επίπεδο συναλλαγής.
Το αποτέλεσμα του Climate Risk Scorecard είναι μία από τις ακόλουθες 3 βαθμολογίες: (α) Υψηλός κίνδυνος, (β) Μεσαίος κίνδυνος και (γ) Χαμηλός κίνδυνος. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί ενέργειες αντιμετώπισης και/ή μετριασμού με βάση τη βαθμολογία κλιματικού κινδύνου του πελάτη.
Διατραπεζικό ερωτηματολόγιο ESG
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξημένη εποπτική προσοχή σε πτυχές ESG στον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να βελτιώσουν τις διαδικασίες ταξινόμησης του πιστωτικού κινδύνου για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς και να ενσωματώσουν πτυχές ESG στη διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Με βάση το παραπάνω, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν από κοινού μια διατραπεζική πρωτοβουλία στην ελληνική τραπεζική αγορά για τον σχεδιασμό ενός κοινού διατραπεζικού ερωτηματολογίου ESG για τους πελάτες τους. Σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ερωτηματολογίου ESG που θα χρησιμοποιείται από τις ελληνικές τράπεζες, διασφαλίζοντας μια εναρμονισμένη προσέγγιση αξιολόγησης και ισότιμους όρους ανταγωνισμού, για την ενσωμάτωση μιας ολιστικής αξιολόγησης των παραγόντων ESG των πελατών.
Το ερωτηματολόγιο ESG διασφαλίζει την ευθυγράμμιση με τις εποπτικές προσδοκίες/ απαιτήσεις (π.χ. συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σχετικά με τη χορήγηση και την παρακολούθηση των δανείων και τον Οδηγό της ΕΚΤ σχετικά με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους), τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές (π.χ. Task Force on Climate-related Financial Disclosures), καθώς και τις επιχειρησιακές ανάγκες των τραπεζών και τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς. Μετά την πλήρη εφαρμογή του ερωτηματολογίου ESG, το υπόδειγμα παρακολούθησης κινδύνων ESMS θα αποσυρθεί σταδιακά.
Αξιολόγηση κινδύνου ESG
Συνδυάζοντας το Climate Risk Scorecard και το διατραπεζικό ερωτηματολόγιο ESG, η Eurobank ανέπτυξε την Αξιολόγηση Κινδύνου ESG, μια ολιστική προσέγγιση που βοηθά στην αξιολόγηση και ταξινόμηση των πελατών της Τράπεζας με βάση τα κριτήρια ESG, σύμφωνα με το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, η Αξιολόγηση Κινδύνου ESG της Eurobank αξιολογεί τους πελάτες Corporate & Investment Banking (CIB) τόσο σε επίπεδο οφειλέτη (δηλ. δανειολήπτη) όσο και σε επίπεδο συναλλαγής σε συνδυασμό με την ταξινόμηση του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank έχει αναπτύξει μια εσωτερική μεθοδολογική προσέγγιση σχετικά με τη βαθμολόγηση των κινδύνων ESG για την αξιολόγηση κινδύνων ESG με σκοπό να διευκολυνθεί η τελική αξιολόγηση και ταξινόμηση του πελάτη. Το αποτέλεσμα της Αξιολόγησης Κινδύνου ESG είναι μία από τις ακόλουθες 3 βαθμολογίες: (α) Υψηλός κίνδυνος ESG, (β) Μεσαίος κίνδυνος ESG και (γ) Χαμηλός κίνδυνος ESG. Κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων/χορήγησης πιστώσεων, η Eurobank χρησιμοποιεί την Αξιολόγηση Κινδύνου ESG για να λάβει υπόψη τη βαθμολόγηση και το προφίλ κινδύνου ESG του πελάτη, τις πιθανές ενέργειες μετριασμού, καθώς και την αξιολόγηση δέουσας επιμέλειας που διενεργείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Συνολικά, η Αξιολόγηση Κινδύνου ESG ευθυγραμμίζεται με την επιχειρηματική στρατηγική της Eurobank, ενισχύει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους ESG, προωθεί τη βιώσιμη χρηματοδότηση και διασφαλίζει τη συμμόρφωση προς τη διάθεση ανάληψης κινδύνου και τις πιστοδοτικές πολιτικές του Ομίλου.
Εργαλείο αξιολόγησης του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης
Το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework - SFF) του Ομίλου παρέχει μια σαφή και ολοκληρωμένη μεθοδολογία για την ταξινόμηση, την παρακολούθηση και τη δημιουργία αναφορών σχετικά με βιώσιμα χρηματοδοτικά προϊόντα. Το SFF καθορίζει τα επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού προς χρηματοδότηση, τα οποία παρουσιάζονται ξεχωριστά για τα χαρτοφυλάκια Επιχειρηματικής και Λιανικής Τραπεζικής (δηλ. παρουσίαση του πεδίου εφαρμογής, ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης και εφαρμοστέα κανονιστικά πλαίσια). Εάν μια δυνητικά επιλέξιμη χρηματοδότηση πληροί τα κριτήρια που ορίζονται για κάθε κατηγορία ταξινόμησης, τότε μετά την αναγκαία διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της έγκρισης, μπορεί να ταξινομηθεί ως βιώσιμη χρηματοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης για το χαρτοφυλάκιο Corporate & Investment Banking (CIB), προκειμένου να στηρίξει την ταξινόμηση και αξιολόγηση των ευκαιριών βιώσιμης/πράσινης χρηματοδότησης με δομημένο τρόπο, ως μέρος της διαδικασίας χορήγησης δανείων. Το εργαλείο αξιολόγησης του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης παρέχεται μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Πρόκειται για μια εφαρμογή που βασίζεται στη ροή εργασίας και αυτοματοποιεί τη διαδικασία αξιολόγησης των χρηματοδοτικών λύσεων του Ομίλου σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο SFF.
Αποτίμηση εξασφαλίσεων
Η Eurobank βρίσκεται σε διαδικασία βελτιστοποίησης της Πολιτικής Αποτίμησης Εξασφαλίσεων (Collateral Valuation Policy - CVP) για τον καθορισμό των αποδεκτών τύπων εξασφάλισης και των διαδικασιών αξιολόγησης, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις αξιολογήσεις κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή σχετικών πληροφοριών όπως Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (Energy Performance Certificate - EPC) και την ενσωμάτωση μελλοντικών εκτιμήσεων για τους φυσικούς κινδύνους. Η επικαιροποιημένη Πολιτική θα λαμβάνει επίσης υπόψη ευρύτερους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διαχείριση αποβλήτων και η προσβασιμότητα, με σκοπό τη βελτίωση της ακρίβειας των αποτιμήσεων και της διαχείρισης κινδύνων.
Πίνακας παρακολούθησης κινδύνων CR&E
Η Eurobank έχει δημιουργήσει έναν ειδικό πίνακα για σκοπούς παρακολούθησης και αναφοράς, με κατάλληλους δείκτες επιδόσεων που αφορούν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους (KPIs/KRIs) οι οποίοι αναφέρονται στα ανώτερα στελέχη και τη διοίκηση σε τακτική βάση, για τη διαφύλαξη της αποτελεσματικής εποπτείας των κινδύνων CR&E μέσω επιλεγμένων δεικτών. Για την επιλογή και τον ορισμό των σχετικών δεικτών που αφορούν τους κινδύνους CR&E, η Eurobank αξιοποίησε στοιχεία από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους για το 2022, την έκθεση της ΕΚΤ του 2022 με θέμα τις καλές πρακτικές για τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, τις εσωτερικές ασκήσεις του Ομίλου (π.χ. διαδικασίες ανάλυσης σεναρίων και αξιολόγησης της ουσιαστικότητας για τον κίνδυνο μετάβασης και τον φυσικό κίνδυνο), λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς.
Ανάλυση σεναρίων κλιματικών κινδύνων Fit-for-55
Το 2023 η Eurobank συμμετείχε στην άσκηση ανάλυσης σεναρίων κλιματικών κινδύνων One-off Fit-for-55 που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συστημικών Κινδύνων. Μετά την έκδοση των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών από την ΕΚΤ και την ΕΑΤ, η Τράπεζα συμμορφώθηκε με τις μεθοδολογικές απαιτήσεις μέσω της έγκαιρης υποβολής όλων των απαιτούμενων υποδειγμάτων. Η άσκηση περιελάμβανε 7 υποδείγματα τα οποία επικεντρώνονταν σε στοιχεία σχετικά με τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο αγοράς, καθώς και εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους (ημερομηνία αναφοράς για τα στοιχεία που υποβλήθηκαν: 31.12.2022). Τα εν λόγω υποδείγματα κάλυπταν στοιχεία που αφορούσαν:
- Τους 15 κορυφαίους αντισυμβαλλόμενους ανά σχετικό κλιματικό τομέα NACE 2 στο πλαίσιο του πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου αγοράς
- Συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τους βασικούς τομείς που αφορούν το κλίμα υπό το πρίσμα του πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου αγοράς
- Ακίνητα
- Έσοδα από τόκους, προμήθειες και αμοιβές.
Η ρυθμιστική άσκηση αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σύμφωνα με την δέσμη μέτρων Fit-for-55, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να στηρίξει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδίως υπό συνθήκες πίεσης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων ESG μπορείτε να ανατρέξετε στις δημοσιοποιήσεις με βάση τον Πυλώνα 3 (στα αγγλικά) και την Έκθεση Κλιματικού και Περιβαλλοντικού Κινδύνου με βάση τις συστάσεις της TCFD του 2023 (στα αγγλικά).
Ορόσημα και στρατηγική για την πράσινη μετάβαση
Από την αρχή της πορείας βιώσιμης ανάπτυξής της, η Τράπεζα έχει επιτύχει σημαντικά ορόσημα:
Η Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πελάτες της και θα επικεντρωθεί στη στήριξη των προσπαθειών μετάβασης. Αξιοποιώντας εργαλεία, πλαίσια και λοιπά διαθέσιμα μέσα, όπως οι ασκήσεις αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων, η στρατηγική προσέγγιση της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, μέσω της παροχής άμεσων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών λύσεων άντλησης κεφαλαίων προς υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες. Προς αυτόν τον σκοπό, η προσέγγισή της επικεντρώνεται στα εξής:
- Βιώσιμη χρηματοδότηση και επενδύσεις για εταιρικούς πελάτες
Έχοντας αναλάβει ηγετικό ρόλο στα μεγάλα, εμβληματικά έργα στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα χρηματοδοτεί άρτια επιχειρηματικά σχέδια, στρατηγικές ανάπτυξης, επενδυτικά προγράμματα και εξαγωγικές δραστηριότητες σε στρατηγικούς τομείς. Η Τράπεζα παρέχει χρηματοδότηση για σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), των βιώσιμων υποδομών και των λύσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
- Βιώσιμη χρηματοδότηση για ιδιώτες και επιχειρήσεις
Η Τράπεζα επί του παρόντος προσφέρει διάφορες χρηματοδοτικές λύσεις σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό της ταξινομίας της ΕΕ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
- Διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και περιουσίας με κριτήρια ESG
Το 2018 η Τράπεζα διέθεσε το αμοιβαίο κεφάλαιο (LF) FoF – ESG Focus, το οποίο επενδύει σε μετοχές και ομόλογα συνυπολογίζοντας κριτήρια ESG. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων που υιοθετούν κριτήρια ESG. Πέρα από το (LF) FoF - ESG Focus, η Τράπεζα διαθέτει και τα (LF) FoF Global Megatrends και (GF) Greek Equities ESG Domestic Equity, τα οποία επίσης προωθούν περιβαλλοντικά και/ή κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το ενεργητικό των παραπάνω τριών αμοιβαίων κεφαλαίων ανήλθε σε περίπου €190 εκατ. στο τέλος του 2023.
- Καταθετικές λύσεις με κριτήρια ESG
Από το 2021 η Τράπεζα πρωτοπορεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα διαθέτοντας την προθεσμιακή ESG Deposits στους εταιρικούς πελάτες της. Στις 31.12.2023 το ποσό ανερχόταν σε €124εκατ. και σταδιακά αυξήθηκε σε €216 εκατ. στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024. Η προθεσμιακή ESG Deposits παρέχει μια καινοτόμα λύση καταθέσεων που στηρίζει την ατζέντα βιωσιμότητας των πελατών, μέσω της επένδυσης της ρευστότητας σε βιώσιμα έργα, και αποτελεί ισχυρή απόδειξη της δέσμευσής του προς ένα βιώσιμο περιβάλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η Τράπεζα χρησιμοποιεί τα αντληθέντα κεφάλαια για την παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Eurobank.
Κατευθυντήρια πλαίσια
Στο πλαίσιο της δέσμευσης για διαφάνεια σχετικά με την προσέγγισή της και για τη διασφάλιση ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων συνάδει με τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, η Eurobank έχει αναπτύξει τρία κατευθυντήρια πλαίσια, τα οποία ορίζουν την προσέγγιση και τα κριτήρια για την ταξινόμηση των χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ως βιώσιμων.
Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης
Με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework, SFF) ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να ταξινομεί τις λύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης που προσφέρει στους πελάτες του, προσδιορίζοντας την προσέγγιση κατηγοριοποίησης που εφαρμόζεται και τις δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες για βιώσιμη χρηματοδότηση (επιλέξιμα πράσινα και κοινωνικά στοιχεία ενεργητικού). Το Πλαίσιο αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων χρηματοδοτικών προϊόντων, για τα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικής αλλά και λιανικής τραπεζικής. Σκοπός του Πλαισίου είναι η παροχή μιας σαφούς και ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την ταξινόμηση την παρακολούθηση και την αναφορά σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Η Eurobank βασίστηκε σε διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για την ανάπτυξη του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης και δεσμεύεται απόλυτα στη διαφάνεια σχετικά με την προσέγγισή της σε θέματα ESG. Συγκεκριμένα, το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης επικαιροποιήθηκε με βάση τα ακόλουθα πρότυπα και αρχές:
- Αρχές για τα πράσινα ομόλογα (2021), που δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγορών (International Capital Market Association, ICMA)
- Αρχές για τα πράσινα δάνεια (2021), που δημοσιεύθηκαν από την Loan Market Association (LMA)
- Αρχές για τα κοινωνικά ομόλογα (2020), που δημοσιεύθηκαν από την ICMA
- Αρχές για τα ομόλογα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα (2020), που δημοσιεύθηκαν από την ICMA
- Αρχές για τα δάνεια που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα (2021), που δημοσιεύθηκαν από την LMA
- Η ταξινομία της ΕΕ
Επί του παρόντος, το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης εφαρμόζει με τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ταξινομίας της ΕΕ. Στόχος της Τράπεζας είναι η περαιτέρω ευθυγράμμιση του Πλαισίου με τις απαιτήσεις ταξινομίας της ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα, η Eurobank θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά την ταξινομία της ΕΕ, για την επικαιροποίηση του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης και την ενσωμάτωση των σχετικών απαιτήσεων στο μέτρο του δυνατού.
Το πλαίσιο ορίζει δύο επίπεδα ευθυγράμμισης:
- Ευθυγράμμιση με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης – Εκπλήρωση των κριτηρίων που υπαγορεύονται από τις βέλτιστες πρακτικές στην αγορά
- Ευθυγράμμιση με την ταξινομία της ΕΕ – Εκπλήρωση των κριτηρίων που συνδέονται με κάθε στάδιο αξιολόγησης της ταξινομίας της ΕΕ (σημαντική συμβολή, μη πρόκληση σημαντικής βλάβης, ελάχιστες κοινωνικές διασφαλίσεις)
Στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης η Eurobank ορίζει τέσσερις προσεγγίσεις κατηγοριοποίησης:
- Ειδικού σκοπού – Πράσινα/Κοινωνικά δάνεια
Δάνεια ή χρηματοδοτικά μέσα για συγκεκριμένα έργα στα οποία η χρηματοδότηση αφο-ρά 100% επιλέξιμες πράσινες/κοινωνικές δραστηριότητες.
Το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης ορίζει τις επιλέξιμες δραστηριότητες (για τα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικής αλλά και λιανικής τραπεζικής), καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας και απόρριψης που πρέπει να ικανοποιούνται. Οι επιλέξιμοι τομείς και δραστηριότητες είναι:
Πράσινα
Κοινωνικά
Γενικού σκοπού – Company business mix
Χρηματοδότηση επιχειρήσεων που εκπληρώνουν τα πράσινα/κοινωνικά κριτήρια επιλεξιμότητας και παράγουν έσοδα από επιλέξιμες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες στην κατηγορία business mix όταν:
- Ένα ελάχιστο προκαθορισμένο ποσοστό των συνολικών εσόδων τους προέρχεται από επιλέξιμες δραστηριότητες.
- Καμία από τις δραστηριότητές τους δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των εξαιρέσεων (όπως περιγράφεται στην περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική της Eurobank).
- Γενικού σκοπού – Δάνεια με ρήτρες βιωσιμότητας
Tη δεύτερη κατηγορία χρηματοδοτήσεων γενικού σκοπού αφορά τα δάνεια με ρήτρες βιωσιμότητας (Sustainability Linked Loans - SLL). Σκοπός αυτών των δανείων είναι η προώθηση και επιτάχυνση της μετάβασης των πελατών ως προς το ESG. Μέσω των δανείων SLL, η Eurobank παρέχει στους πελάτες της κίνητρα που σχετίζονται με το ESG, προσφέροντας προϊόντα (δάνεια, ομολογιακά δάνεια κ.λπ.) με όρους που συνδέονται με φιλόδοξους και προκαθορισμένους Στόχους Επιδόσεων Βιωσιμότητας (Sustainability Performance Targets - SPTs).
Οι Στόχοι Επιδόσεων Βιωσιμότητας είναι συγκεκριμένοι στόχοι που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιδόσεων ESG του πελάτη. Ο πελάτης δεσμεύεται να τους εκπληρώσει κατά την περίοδο αποπληρωμής του δανείου και, ως εκ τούτου, οι στόχοι περιλαμβάνονται και στη δανειακή σύμβαση (υπό μορφή μη χρηματοπιστωτικών ρητρών). Η εκπλήρωση των σχετικών στόχων παρακολουθείται με τη χρήση συγκεκριμένων βασικών δεικτών επιδόσεων (KPIs) οι οποίοι επιλέγονται ειδικά για τον τομέα/κλάδο δραστηριότητας του πελάτη.
Τα δάνεια SLL συνδέονται με συγκεκριμένα κίνητρα που παρέχει η Eurobank, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των μειωμένων επιτοκίων και της μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.
Το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης περιγράφει τη μεθοδολογία για τον ορισμό των Στόχων Επιδόσεων Βιωσιμότητας και προτείνει τόσο γενικούς στόχους όσο και ειδικούς στόχους για συγκεκριμένους κλάδους.
- Προσέγγιση με βάση τον Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας
Δραστηριότητες που έχουν εγκριθεί μέσω του Μηχανισμού Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα, και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του πράσινου πυλώνα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και τα κριτήρια που συνδέονται με κάθε επιλέξιμη δραστηριότητα του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης ανατρέξτε στην Έκθεση Κλιματικού και Περιβαλλοντικού Κινδύνου με βάση τις συστάσεις της TCFD του 2023 (στα αγγλικά).
Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων
Το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων βοηθά την Τράπεζα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, καθώς και να χρηματοδοτεί έργα που θα αποφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη για την οικονομία, ενισχύοντας την επιχειρηματική στρατηγική και το όραμά της.
Το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων καταρτίστηκε σύμφωνα με διεθνείς ενδεδειγμένες πρακτικές και πρότυπα, και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ταξινομίας της ΕΕ όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των πιθανών επενδύσεων ως πράσινων. Στο Πλαίσιο προσδιορίζονται τα επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού και τα συναφή κριτήρια, η χρήση των εσόδων από την έκδοση ομολόγων, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής έργων, η διαχείριση των εσόδων από την έκδοση ομολόγων, καθώς και οι σχετικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων.
Τα επιλέξιμα πράσινα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με τα καθαρά έσοδα από τα πράσινα ομόλογα της Eurobank θα συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ενώ οι αρχές της ταξινομίας της ΕΕ της σημαντικής συμβολής, της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης και των ελάχιστων κοινωνικών διασφαλίσεων θα λαμβάνονται υπόψη στο μέτρο του δυνατού.
Πλαίσιο Βιώσιμων Επενδύσεων
Η Τράπεζα ενέκρινε το Πλαίσιο Βιώσιμων Επενδύσεων (Sustainable Investment Framework - SIF) για την ταξινόμηση των επενδύσεων ως βιώσιμων με βάση τα κριτήρια που παρατηρούνται στις διεθνείς πρακτικές στην αγορά.
Στο Πλαίσιο Βιώσιμων Επενδύσεων της Eurobank περιγράφονται οι πιθανές προσεγγίσεις/στρατηγικές βιώσιμων επενδύσεων της Τράπεζας, η διαδικασία επιλογής επιλέξιμων επενδύσεων, καθώς και η συχνότητα παρακολούθησης όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο βιώσιμης ανάπτυξης (μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας). Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας με βάση τα κριτήρια του Πλαισίου Βιώσιμων Επενδύσεων, ανεξάρτητα από την επιλεξιμότητα, δεν αποτρέπει την Τράπεζα από την εξέταση μη επιλέξιμων επενδύσεων για το χαρτοφυλάκιό της. Οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται από την Τράπεζα για την κατηγοριοποίηση με βάση το Πλαίσιο Βιώσιμων Επενδύσεων είναι οι εξής:
- Εξαιρέσεις με βάση αξίες και στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) – Εξαίρεση επιχειρήσεων τομέων ή χωρών η συμπεριφορά των οποίων δεν ευθυγραμμίζεται με βασικές κοινωνικές αξίες και εξαιρέσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
- Εξαιρέσεις με βάση πρότυπα – Εξαίρεση εκδοτών που δεν συμμορφώνονται με βασικά επιχειρηματικά και διεθνή πρότυπα.
- Μη πρόκληση βλάβης – Συνδυασμός εξαιρέσεων με βάση αξίες και πρότυπα, με εξαιρέσεις πρόσθετων δραστηριοτήτων με αρνητικό αντίκτυπο.
- Βιώσιμα ομόλογα – Επιλογή ομολόγων που πληρούν βιώσιμα, πράσινα ή κοινωνικά πρότυπα (δηλ. επιλογή πράσινων ή κοινωνικών ομολόγων, ή πράσινων και κοινωνικών ομολόγων, ή ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα).
Όσον αφορά τα βιώσιμα ομόλογα, η χρήση των εσόδων ή οποιοσδήποτε στόχος που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα θα πρέπει να αποτυπώνεται σε σχετικό πλαίσιο ομολόγων (πράσινων, κοινωνικών, βιώσιμων, συνδεόμενων με τη βιωσιμότητα κ.λπ.). Το πλαίσιο ομολόγων πρέπει να επανεξετάζεται από ανεξάρτητο και αξιόπιστο πάροχο.
Στόχοι και επιδόσεις βιώσιμης χρηματοδότησης το 2023
ATHEX A-G6
Σύμφωνα με τις πραγματικές επιδόσεις της, η Τράπεζα έχει ενσωματώσει τη Στρατηγική Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων στις δραστηριότητές της και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων της. Συγκεκριμένα:
1. Έθεσε σε λειτουργία το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης
- Έχει αναπτύξει δομές διακυβέρνησης, διαδικασίες και εργαλεία που ενσωματώνουν τον εντοπισμό ευκαιριών βιώσιμης χρηματοδότησης, τον διάλογο με τους πελάτες σχετικά με προσφορές προϊόντων βιώσιμης χρηματοδότησης και την αξιολόγηση χρηματοδοτήσεων με βάση τα κριτήρια του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης στις καθημερινές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, ενίσχυσε τις δυνατότητές της ως προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης χρηματοδότησης.
- Στα βασικά στοιχεία περιλαμβάνεται η θέσπιση ειδικών ρόλων για την καθοδήγηση των υπευθύνων σχέσεων (relationship managers) όσον αφορά την εκκίνηση διαλόγου με τους πελάτες σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης δανείων, καθώς και ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο το οποίο συνιστά τη βάση της ταξινόμησης και αξιολόγησης των χρηματοδοτήσεων σύμφωνα με τις προσεγγίσεις και τα κριτήρια του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης.
- Έχει επεκτείνει την προσέγγιση βιώσιμης χρηματοδότησης στις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής, αξιοποιώντας προγράμματα συγχρηματοδότησης που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα, καθώς και εισάγοντας ειδικά προϊόντα για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών της αγοράς.
2. Ενίσχυσε τις δυνατότητες συλλογής δεδομένων σχετικά με τους κλιματικούς κινδύ-νους/τους κινδύνους ESG
Η Τράπεζα ενισχύει διαρκώς τις δυνατότητές της όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, μέσω της ενσωμά-τωσης πρόσθετων απαιτήσεων πληροφοριών στην πιστοδοτική διαδικασία, καθώς και μέσω της συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους δεδομένων.
Έχει εφαρμόσει ένα σύνολο εργαλείων για τον εντοπισμό, τη μέτρηση και τη διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χορήγησης και παρακολούθησης πιστοδοτήσεων. Τα εν λόγω εργαλεία χρησιμοποιού-νται από τις εμπλεκόμενες Μονάδες της 1ης και 2ης γραμμής άμυνας του Ομίλου, ενώ οι σχετικές εργασίες εκτελούνται με συνεργατικό και αποδοτικό τρόπο.
Έχοντας ήδη διενεργήσει αξιολόγηση της διαθεσιμότητας δεδομένων ESG και CR&E στα εσωτερικά του συστήματα με βάση τις κανονιστικές απαιτήσεις/προσδοκίες, ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει τις δυνατότητες συγκέντρωσης δεδομένων περιβαλλοντικού κινδύνου και τις αντίστοιχες υποδομές ΤΠΕ. Παράλληλα, εφαρμόζει κατάλληλους ελέγχους και δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια και η πληρότητα των πληροφοριών που συλλέγονται. Ο Όμιλος επιδιώκει την περαιτέρω βελτίωση της λεπτομέρειας των στοιχείων που αφορούν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, μέσω της ανάθεσης λεπτομερών ρόλων και αρμοδιοτήτων για σκοπούς διαχείρισης των δεδομένων ESG και CR&E, καθώς και για την εφαρμογή προσεγγίσεων για την αποκατάσταση των εντοπισμένων κενών στα δεδομένα (δηλ. συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους δεδομένων, ανάπτυξη μεθοδολογικών προσεγγίσεων για την εκτίμηση των απαιτούμενων πληροφοριών).
3. Ενίσχυσε τη συνεργασία με τους αντισυμβαλλομένους σχετικά με τον μετριασμό των κινδύνων ESG.
Προκειμένου να διευκολύνει την πράσινη μετάβαση των πελατών της, η Τράπεζα έχει αναπτύξει μια ειδική προσέγγιση για την αύξηση της δέσμευσης και της ευαισθητοποίησης των πελατών σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Πέρα από τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν με στόχο την επιμόρφωση και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των πελατών της σε θέματα ESG (π.χ. διαδικτυακές εκδηλώσεις, άρθρα και διαδικτυακά σεμινάρια, Digital Academy for Business), η Τράπεζα επίσης χρησιμοποιεί εργαλεία για την εκκίνηση διαλόγου με τους αντισυμβαλλομένους της στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων πιστοδότησης και διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, με στόχο να κατανοήσει τις στρατηγικές τους και να μετριάσει την έκθεσή τους σε κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.
4. Εισήγαγε προϊόντα ESG / βιώσιμα προϊόντα
Η Eurobank έχει αναπτύξει διάφορα προϊόντα με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων ΑΠΕ, προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για οικιστικά κτίρια και προγράμματα αναδιάρθρωσης χρέους για ευπαθείς ομάδες. Στο μέλλον σκοπεύει να αναπτύξει πρόσθετα προϊόντα για το χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής ειδικά για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών.
5. Πέτυχε τους στόχους βιώσιμης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της στρατηγι-κής για την επίδραση των χρηματοδοτήσεων
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Eurobank πέτυχε τους στόχους βιώσιμης χρηματοδότησης που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο τραπεζικής επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Επίδρασης Χρηματοδοτήσεων. Οι νέες ετήσιες εκταμιεύσεις που ευθυγραμμίζονται με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης υπερέβησαν τον στόχο του 20% ως προς τις συνολικές εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις, ενώ τα πράσινα ανοίγματα προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν από €1,5 δισ. το 2022 σε €2,18 δισ. το 2023, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 45%.
Ειδικότερα, στους ακόλουθους πίνακες παρουσιάζονται οι επιδόσεις της Eurobank ως προς τους στόχους βιώσιμης χρηματοδότησης.
|
Στόχος |
Επίδοση 2023 |
Ετήσιες βιώσιμες εκταμιεύσεις |
Ταξινόμηση του 20% των νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις ως πράσινων / περιβαλλοντικά βιώσιμων |
√ 20%
|
Ετήσιοι στόχοι ανά κλάδο |
35% των νέων εκταμιεύσεων στον τομέα της ενέργειας να κατευθύνονται προς τη χρηματοδότηση ΑΠΕ
80% των εκταμιεύσεων που σχετίζονται με την κατασκευή νέων κτιρίων να κατευθύνονται προς πράσινα κτίρια
|
√ 53%
√ 100%
|
|
Στόχος |
Επίδοση έως σήμερα |
Στόχοι πράσινου αποθέματος |
2 δισ. σε νέες πράσινες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις έως το 2025
20% απόθεμα πράσινων ανοιγμάτων έως το 2027 για το εταιρικό χαρτοφυλάκιο
|
- Εντός στόχου
- Εντός στόχου
|
Κατηγορίες βιώσιμης χρηματοδότησης
Τα ανοίγματα βιώσιμου αποθέματος του χαρτοφυλακίου τραπεζικής επιχειρήσεων της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά €0,7 δισ. το 2023, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 45%, σύμφωνα με τους στόχους πράσινου αποθέματος της Τράπεζας.
Αναφορικά με την κατανομή ανά προσέγγιση χρηματοδότησης, όπως περιγράφεται στο Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης, τα περισσότερα ανοίγματα αφορούσαν πράσινες – ειδικού σκοπού χρηματοδοτήσεις ενώ οι χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και οι χρηματοδοτήσεις business mix αντιπροσωπεύουν το εναπομένον 21%.
Όσον αφορά τις χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες, πάνω από τα μισά βιώσιμα ανοίγματα αφορούν έργα ΑΠΕ, ενώ τα έργα/παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης αντιπροσωπεύουν το 20% και τα πράσινα κτίρια το 18%. Μία από τις βασικές χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες βιωσιμότητας είναι η εμβληματική ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα έργο που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη βιωσιμότητας, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των βιώσιμων ανοιγμάτων. Οι δραστηριότητες που αφορούν στην πρόληψη της ρύπανσης και στην κυκλική οικονομία εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε μικρό μέρος της κατανομής των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.
Όσον αφορά τα ομόλογα, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 η Τράπεζα κατείχε πάνω από €0,47 δισ. σε πράσινα ομόλογα και σε ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, καταγράφοντας ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2022.
Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Τράπεζας για την προαγωγή της βιώσιμης χρηματοδότησης, το διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό Global Finance τίμησε την Eurobank για δεύτερη διαδοχική χρονιά με το βραβείο Best Bank for Sustainable Finance in Greece 2024. Αυτή η διάκριση τοποθετεί την Τράπεζα μεταξύ των τραπεζών με τις κορυφαίες επιδόσεις σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης παγκοσμίως και υπογραμμίζει τη δέσμευση της Τράπεζας ως προς τις βέλτιστες πρακτικές ESG, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες βιώσιμης χρηματοδότησης που έχουν σχεδιαστεί για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.
Αυτή η σημαντική αναγνώριση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank έχει καταγράψει αξιοσημείωτες επιδόσεις, βελτιώνοντας την ισχυρή, ποιοτική και αξιόπιστη παρουσία της στην αγορά.
Οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις το 2023 με μια ματιά
Το 2023 η Τράπεζα συμμετείχε στη χρηματοδότηση και παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για εμβληματικά έργα και συναλλαγές που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Η Eurobank, σε συνεργασία με μια άλλη συστημική Τράπεζα, υπέγραψε μία καινοτόμο Συμφωνία Πλαίσιο με την HelleniQ Renewables ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, 100% θυγατρική του Ομίλου HelleniQ Energy Group, για την έκδοση ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους έως €766 εκατ., τυποποιώντας τους όρους για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και μελλοντικών συναλλαγών ΑΠΕ προσαρμοσμένων στις ανάγκες του πελάτη. Αυτό επιτρέπει την ταχεία και αποτελεσματική διενέργεια συναλλαγών από τον πελάτη, με τη δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο υφιστάμενων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, όσο και νέων έργων ΑΠΕ που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα. Η Eurobank ανέλαβε διάφορους ρόλους, όπως Mandated Lead Arranger, Underwriter, Bondholder Agent, Account Bank και Hedging Counterparty.
- Η Eurobank ενήργησε ως Mandated Lead Arranger, Coordinator, Underwriter, Facility Agent και Account Bank για την κοινοπρακτική χρηματοδότηση ύψους €294 εκατ., η οποία χορηγήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, προς την PHOEBE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο τόσο για τον Όμιλο του πελάτη όσο και για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση της Ελλάδας από τον άνθρακα, καθώς η χρηματοδότηση προορίζεται για την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς (Φ/Β) σταθμούς στην Ευρώπη και πιθανότατα του μεγαλύτερου αυτόνομου ενεργειακού πάρκου στην Ελλάδα με συνολική ισχύ 550 MWp. Μετά την ολοκλήρωση του έργου και τη σύνδεσή του με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο φωτοβολταϊκός σταθμός αναμένεται να παράγει περίπου 1 TWh ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών, αποτρέποντας εκπομπές 550 kt CO2 ετησίως.
- Η Eurobank ενήργησε ως sole Underwriter για κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους €112 εκατ. προς τη ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, 100% θυγατρική της Grivalia Hospital-ity ΑΕ. Σκοπός του ομολογιακού δανείου είναι η μερική χρηματοδότηση του προϋπο-λογισμού για την κατασκευή του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος One & Only Aesthesis (στη μέχρι πρότινος περιοχή Αστέρια στη Γλυφάδα), το οποίο πληροί υψηλά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.
- Η Eurobank ενήργησε ως Mandated Lead Arranger, Underwriter, Facility Agent και Account Bank για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους €75 εκατ. Προς την LIGHTSOURCE RENEWABLE ENERGY GREECE PROJECTS SA, θυγατρική του Ομίλου Lightsource bp Group. Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 110 MW στην περιοχή της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία.
- Η Eurobank ενήργησε ως Mandated Lead Arranger και Underwriter για κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια ύψους €195 εκατ., τα οποία χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, προς ορισμένες θυγατρικές της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ (θυγατρική των Ομίλων RWE και ΔΕΗ). Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η κατασκευή 3 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 280 MW στην περιοχή του Αμύνταιου στη Φλώρινα της Δυτικής Μακεδονίας (Cluster II).
- Η Μονάδα Investment Banking της Eurobank υποστήριξε την πράσινη μετάβαση του Ομίλου ΔΕΗ μέσω της απόκτησης ενός χαρτοφυλακίου στοιχείων ενεργητικού ΑΠΕ. Ο Όμιλος ΔΕΗ αποσκοπεί στην επέκταση του χαρτοφυλακίου εγκατεστημένων ανα-νεώσιμων πηγών ενέργειας σε πάνω από τα 2/3 της συνολικής δυναμικότητας παρα-γωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει να καταργήσει όλους τους υπάρχοντες σταθμούς λιγνίτη. Το χαρτοφυλάκιο που αποκτήθηκε περι-λαμβάνει 2 αιολικά πάρκα σε λειτουργία και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ε-γκατεστημένης ισχύος 46 MW. Η συναλλαγή διενεργήθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών με τη συμμετοχή τόσο ελληνικών όσο και διεθνών εταιρειών, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να ανακηρύσσεται προτιμητέος επενδυτής. Χάρη στην εκτεταμένη εμπειρία της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Eu-robank παρείχε καινοτόμες συμβουλές και την κατάλληλη υποστήριξη στον πελάτη, διευκολύνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Προσηλωμένη στους στόχους της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η Τράπεζα συνεχίζει να υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση των πελατών της, επιδεικνύοντας σημαντικά επιτεύγματα μέσα στο 2024.
Εφαρμογή του κανονισμού για την ταξινομία της ΕΕ
Η ταξινομία της ΕΕ (κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) υιοθετήθηκε το 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για κλιματική ουδετερότητα. Προσδιορίζει τον βαθμό στον οποίο μια οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, και υποχρεώνει τις χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές οντότητες που υπόκεινται στην οδηγία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (Non-Financial Reporting Directive – NFRD) να δημοσιοποιούν την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων τους.
Ο βασικός δείκτης της ευθυγράμμισης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ο δείκτης πράσινων στοιχείων ενεργητικού (Green Asset Ratio – GAR), τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να δημοσιεύουν από το 2024 και εξής. Ο εν λόγω δείκτης εκφράζει τον βαθμό στον οποίο οι δραστηριότητες συμμορφώνονται με τα κριτήρια του κανονισμού σχετικά με την ταξινομία. Πρόκειται για την αναλογία των ευθυγραμμισμένων με την ταξινομία στοιχείων ενεργητικού μιας εταιρείας επί των καλυπτόμενων στοιχείων ενεργητικού (το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού εκτός των ανοιγμάτων σε κρατικές οντότητες, κεντρικές τράπεζες και το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών). Επιπλέον, όπως προβλέπεται στον κανονισμό για την ταξινομία της ΕΕ, οι δραστηριότητες για να ευθυγραμμίζονται με την ταξινομία πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια ταξινομίας και να διασφαλίζουν ότι δεν προξενούν σημαντική επιβάρυνση οποιουδήποτε από τους λοιπούς περιβαλλοντικούς στόχους (Do no Significant Harm - DNSH), καθώς και να συμμορφώνονται προς ελάχιστες κοινωνικές διασφαλίσεις (Minimum Social Safeguards - MSS).
Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς, ο Όμιλος έχει ενσωματώσει τις απαιτήσεις της ταξινομίας της ΕΕ στις τρεις γραμμές άμυνας, με βασικούς ρόλους οι οποίοι περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ESG/ κλιματικών κινδύνων και της βιώσιμης χρηματοδότησης.
- Δημιουργία και παρακολούθηση βασικών δεικτών επιδόσεων (KPIs) που αφορούν τους κλιματικούς κινδύνους και την ταξινομία της ΕΕ για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης με τα όρια κινδύνου και τη στρατηγική/τους στόχους βιώσιμης χρηματοδότησης.
- Ανάπτυξη σχετικών γνωστοποιήσεων.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη βιωσιμότητα, ο Όμιλος υλοποιεί πρωτοβουλίες οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα του επιτρέψουν να αυξήσει το μερίδιο των στοιχείων ενεργητικού που ευθυγραμμίζονται με την ταξινομία τα προσεχή έτη μέσα από τα εξής:
- Aνάπτυξη κλαδικών βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων χρηματοδοτούμενων πορειών μείωσης των εκπομπών, σύμφωνα με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες πορείες απεξάρτησης από τον άνθρακα.
- Πραγματοποίηση περιμετρικής ανάλυσης των κλάδων, των αντισυμβαλλόμενων και των χρηματοδοτήσεων που σχετίζονται με την ταξινομία και επηρεάζουν τον Δείκτ Πράσινων Στοιχείων Ενεργητικού (GAR), καθώς και κατάρτιση σχεδίων δράσης για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων που ευθυγραμμίζονται με την ταξινομία στο μέλλον.
- Περαιτέρω ενσωμάτωση των κινδύνων ESG, CR&E και των ζητημάτων βιώσιμης χρηματοδότησης στη διαδικασία κατάρτισης των επιχειρηματικών σχεδίων της (π.χ. κατάρτιση προϋπολογισμών και ιεράρχηση έργων), ώστε να αποτυπώνονται η επιχειρηματική στρατηγική και οι σχετικοί στόχοι του Ομίλου.
Αποτελέσματα
Ο συνολικός δείκτης πράσινων στοιχείων ενεργητικού με βάση τον κύκλο εργασιών και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στο τέλος του 2023 καλύπτουν τους δύο κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ –την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή– και περιγράφονται παρακάτω:
Σύνοψη βασικών δεικτών επιδόσεων σχετικά με την ταξινομία της ΕΕ |
|
31 Δεκεμβρίου 2023 |
Στοιχεία ενεργητικού |
Μεικτή λογιστική αξία
(σε εκατ. €) |
Βασικοί δείκτες
επιδόσεων (KPI) κύκλου εργασιών |
Βασικοί δείκτες επιδόσεων (KPI) κεφαλαιουχικών δαπανών |
Δείκτης πράσινων στοιχείων ενεργητικού – Καλυμμένα στοιχεία ενεργητικού τόσο στον αριθμητή όσο και στον παρονομαστή |
21.655 |
|
|
|
Στοιχεία ενεργητικού που εξαιρούνται από τον αριθμητή για τον υπολογισμό του δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού (καλύπτονται στον παρονομαστή) |
38.795 |
|
|
|
Επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού σύμφωνα με την ταξινομία |
|
12.605 |
20,90% |
14.481 |
24,00% |
Ευθυγραμμισμένα με την ταξινομία στοιχεία ενεργητικού |
|
1.484 |
2,50% |
2.088 |
3,50% |
Συνολικά στοιχεία ενεργητικού με βάση τον δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού |
60.449 |
|
|
|
|
Σύνολο στοιχείων ενεργητικού |
81.165 |
|
|
|
|
Απομείωση για δάνεια και προπληρωμές στο αποσβεσμένο κόστος, χρεόγραφα και λοιπές προσαρμογές σύμφωνα με τη μεθοδολογία του συστήματος ταξινομίας της ΕΕ |
(1.384) |
|
|
|
|
Σύνολο στοιχείων ενεργητικού σύμφωνα με την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση στις 31 Δεκεμβρίου 2023 |
79.781 |
|
|
|
|
Οι δημοσιοποιημένοι κύριοι και πρόσθετοι βασικοί δείκτες επιδόσεων (KPI) που υπολογίστηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τον Όμιλο, συμπεριλαμβανομένων των υποδειγμάτων υποβολής εκθέσεων όπως καθορίζονται στον κανονισμό για την ταξινομία και στις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQs), παρουσιάζονται παρακάτω. Οι πληροφορίες σχετικά με την επιλεξιμότητα για τους πρόσθετους τέσσερις περιβαλλοντικούς στόχους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί για το 2023 καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τους αντισυμβαλλόμενους, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί για την ταξινομία.
Σύνοψη των βασικών δεικτών επιδόσεων (ΚΡΙ) που πρέπει να δημοσιοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού για την ταξινομία
|
Σύνολο περιβαλλοντικά βιώσιμων στοιχείων ενεργητικού(1) |
KPI(3) |
KPI(4) |
% κάλυψης (επί συνόλου στοιχείων ενεργητικού)(5) |
% στοιχείων ενεργητικού που εξαιρούνται από τον αριθμητή του δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού (Άρθρο 7 παράγραφοι(2) και (3) και ενότητα 1.1.2. του Παραρτήματος V)) |
% στοιχείων ενεργητικού που εξαιρούνται από τον παρονομαστή του δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού (Άρθρο 7 παράγραφος(1) και ενότητα 1.2.4. Του Παραρτήματος V) |
Κύριος βασικός δείκτης επιδόσεων (KPI) |
Απόθεμα δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού |
1.484 |
2,5 |
3,5 |
74,5 |
47,8 |
25,5 |
Πρόσθετοι βασικοί δείκτες επιδόσεων (KPIs) |
Δείκτης πράσινων στοιχείων ενεργητικού (ροή) |
650 |
6,9 |
11,0 |
31,5 |
N/A |
N/A |
|
Χαρτοφυλάκιο Συναλλαγών(6) |
|
|
|
|
|
|
|
Οικονομικές εγγυήσεις(7) |
44 |
1,9 |
6,5 |
|
|
|
|
Στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση(7) |
24 |
0,4 |
2,1 |
|
|
|
|
Έσοδα από προμήθειες και αμοιβές(6) |
|
|
|
|
|
|
(1) Σύνολο περιβαλλοντικά βιώσιμων στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για τον βασικό δείκτη επιδόσεων που σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών. Το σύνολο των περιβαλλοντικά βιώσιμων στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για τον βασικό δείκτη επιδόσεων που σχετίζεται με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχεται σε €2.088 εκατ.
(2) Σύνολο περιβαλλοντικά βιώσιμων στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για τον βασικό δείκτη επιδόσεων που σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών. Το σύνολο των περιβαλλοντικά βιώσιμων στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για τον βασικό δείκτη επιδόσεων που σχετίζεται με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχεται σε €1.042 εκατ. για τη ροή του δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού.
(3) Με βάση τον βασικό δείκτη επιδόσεων που σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών του αντισυμβαλλόμενου.
(4) Με βάση τον βασικό δείκτη επιδόσεων που σχετίζεται με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του αντισυμβαλλόμενου.
(5) % των στοιχείων ενεργητικού που καλύπτονται από τον βασικό δείκτη επιδόσεων επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού του Ομίλου.
(6) “Οι βασικοί δείκτες επιδόσεων που σχετίζονται με το «χαρτοφυλάκιο συναλλαγών» και τα «έσοδα από προμήθειες και αμοιβές» θα ισχύσουν από το 2025 και εξής.
(7) Σύνολο περιβαλλοντικά βιώσιμων στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για τον βασικό δείκτη επιδόσεων που σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών. Το σύνολο των περιβαλλοντικά βιώσιμων στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιήθηκαν ως οικονομικές εγγυήσεις - ο βασικός δείκτης επιδόσεων που αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχεται σε €152 εκατ. και ο δείκτης που αφορά τα στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση ανέρχεται σε €116 εκατ.
Χρηματοδοτούμενες εκπομπές και πορεία για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα
GRI 3-3 ATHEX A-E8
Η Τράπεζα έχει δεσμευθεί να ευθυγραμμίσει το χαρτοφυλάκιό της με την κλιματική μετάβαση και να αναπτύξει σταδιακούς στόχους κατά τομέα για την απομάκρυνση από τον άνθρακα, με απώτερο στόχο την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Προς αυτόν τον σκοπό αναπτύσσει σχέδιο δράσης και οδικό χάρτη για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, του οποίου ένα βασικό στοιχείο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση αναφοράς για τον καθορισμό στόχων κατά τομέα, είναι ο υπολογισμός των χρηματοδοτούμενων εκπομπών.
Η Τράπεζα υπολογίζει και δημοσιοποιεί τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές της, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία PCAF, η οποία βασίζεται σε προσέγγιση με βάση τα έσοδα, με τους παράγοντες των εκπομπών να υπολογίζονται για κάθε κλάδο και χώρα μέσω ενός πολυπεριφερειακού πλαισίου ανάλυσης εισροών-εκροών. Σημειώνεται ότι οι εκπομπές που έχουν δημοσιοποιηθεί από τους πελάτες της Τράπεζας χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον καλύπτουν και τις τρεις κατηγορίες εκπομπών (Scope 1, 2 και 3), ενώ στις περιπτώσεις όπου μία ή περισσότερες κατηγορίες εκπομπών δεν είχαν δημοσιοποιηθεί/ολοκληρωθεί η Τράπεζα ενσωμάτωσε εκτιμήσεις σύμφωνα με την εσωτερική μεθοδολογία βάσει του προτύπου PCAF.
Κωδικός NACE |
Υπόλοιπο
(€ εκατ.) |
% Υπόλοιπο |
Scope 1 (‘000 tCO2e) |
Scope 2 (‘000 tCO2e) |
Scope 3 (‘000 tCO2e) |
Total emissions (‘000 tCO2e) |
A - Γεωργία, δασοκομία και αλιεία |
414,8 |
1,7 |
224,3 |
19,2 |
165,8 |
409,3 |
B - Ορυχεία και λατομεία |
121,1 |
0,5 |
30,6 |
10,5 |
27,2 |
68,3 |
Γ - Μεταποίηση |
4.425,5 |
18,3 |
1.518,7 |
766,0 |
19.614,8 |
21.899,5 |
Δ - Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμο |
2.655,3 |
11,0 |
1.145,3 |
151,4 |
302,0 |
1.598,7 |
E - Παροχή νερού· επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης |
65,0 |
0,3 |
62,8 |
81,3 |
48,9 |
93,0 |
Έκθεση σε άλλους τομείς (κωδικοί NACE J, M - S) |
2.338,6 |
9,7 |
|
|
|
|
ΣΤ - Κατασκευές |
1.031,9 |
4,3 |
76,2 |
14,6 |
892,2 |
983 |
Ζ - Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών |
4.110,3 |
17,0 |
628,2 |
401,2 |
2.292,8 |
3.322,2 |
Η - Μεταφορά και αποθήκευση |
4.364,6 |
18,1 |
1.371,3 |
89,2 |
711,8 |
2.172,3 |
Θ - Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης |
2.401,6 |
10,0 |
8,2 |
60,1 |
224,7 |
293,0 |
K-Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές
δραστηριότητες |
131,4 |
0,5 |
|
|
|
|
Λ - Διαχείριση ακίνητης περιουσίας |
2.067,8 |
8,6 |
1,5 |
13,6 |
32,9 |
48,0 |
Γενικό σύνολο |
24.127,9 |
100 |
5.067,1 |
1.607,1 |
24.313,1 |
30.987,3 |
Η πορεία προς την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα
Ο Όμιλος αναγνωρίζει ότι το σημαντικότερο μέρος της επίδρασής του στο κλίμα προκύπτει από τη χρηματοδότηση που παρέχει στους πελάτες του. Ως εκ τούτου, μετά την άσκηση που διενήργησε για την κατάρτιση βάσης αναφοράς για το 2022 – η πιο ολοκληρωμένη και εκτενής μέτρηση εκπομπών που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα – προχωρά στο επόμενο βήμα που αφορά τον προσδιορισμό και τη δημοσιοποίηση της πρώτης δέσμης στόχων κατά τομέα ως προς την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο, στόχος του είναι να στηρίξει ενεργά την ατζέντα της πολιτικής για την απαλλαγή από τον άνθρακα και να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διοχέτευση κεφαλαιακών ροών προς τη μετάβαση βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εκκινήσει τη διαδικασία καθορισμού στόχων μείωσης των χρηματοδοτούμενων εκπομπών κατά τομέα με βάση το πλαίσιο της πρωτοβουλίας Net Zero Banking Alliance (NZBA), για ορισμένους από τους κορυφαίους τομείς και χαρτοφυλάκια ως προς την ένταση άνθρακα και, κατ’ επέκταση, με τη μεγαλύτερη σημασία και επίδραση. Η διαδικασία καθορισμού στόχων βασίζεται σε μια προσέγγιση κατά τομέα/χαρτοφυλάκιο, ούτως ώστε να συνυπολογίζονται συγκεκριμένα στοιχεία της κλιματικής μετάβασης. Επιπλέον, τηρεί αποδεδειγμένα πρότυπα του κλάδου (π.χ. NZBA, PCAF) και πιστοποιημένα επιστημονικά σενάρια για την απαλλαγή από τον άνθρακα, σύμφωνα με τον στόχο για 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Net-Zero Banking Alliance (NZBA) ούτως ώστε να ενισχύσει την προσήλωσή του στην εναρμόνιση του δανειακού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου του με τον στόχο για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050 ή νωρίτερα, σύμφωνα με τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Η Τράπεζα είναι υπερήφανη που συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια με άλλες κορυφαίες τράπεζες για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050 και προσβλέπει στην εκκίνηση διαλόγου με τους πελάτες της για να στηρίξει τα σχέδια μετάβασής τους. Παρότι το επιχειρησιακό της αποτύπωμα άνθρακα είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές της, θέτει επίσης στόχους μείωσης των επιχειρησιακών εκπομπών που βρίσκονται στη σφαίρα άμεσου ελέγχου της.
Η προσέγγισή της όσον αφορά τον καθορισμό στόχων βασίζεται σε ένα γενικό πλαίσιο το οποίο καθοδηγεί τις αναλύσεις και τις αποφάσεις της.
Με βάση το πλαίσιο NZBA, ο Όμιλος έχει προσδιορίσει τους τομείς προτεραιότητας ως προς την ένταση άνθρακα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό των χρηματοδοτούμενων εκπομπών, και καταρτίζει τους στόχους μείωσης των εκπομπών έως το 2030.
Βιοποικιλότητα
Η Eurobank έχει αναγνωρίσει την απώλεια της βιοποικιλότητας ως σχετικό κίνδυνο για τις δραστηριότητές της. Η απώλεια βιοποικιλότητας είναι μια μέση απώλεια της βιολογικής ποικιλομορφίας σε σχέση με την πάροδο του χρόνου και/ή τον χώρο που οδηγεί σε μείωση της ικανότητας του φυσικού περιβάλλοντος να παράγει ροές οικοσυστημικών υπηρεσιών, με αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε μεμονωμένους ανθρώπους, νοικοκυριά, οργανισμούς και χώρες.
Το κλίμα και η βιοποικιλότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ότι τα συνεχή φαινόμενα εξαφάνισης και η συνεχής απώλεια βιοποικιλότητας συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και λοιπούς ανθρωπογενείς παράγοντες που επιβαρύνουν τα φυσικά συστήματα.
Με βάση τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να επηρεάζει τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, η Eurobank ήδη λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ενσωματώσει την απώλεια βιοποικιλότητας στις δραστηριότητές της, αναπτύσσοντας την αντίστοιχη στρατηγική αντιμετώπισης και εισάγοντας σχετικές διατάξεις στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων. Σύμφωνα με τη λίστα αποκλεισμού του Ομίλου, οι δραστηριότητες που απαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας φιλοξενίας ή τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας ή της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, το ερωτηματολόγιο ESG που θα χρησιμοποιείται από τον Όμιλο στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ειδικές ερωτήσεις με στόχο την αποτύπωση του κινδύνου απώλειας βιοποικιλότητας των αντισυμβαλλομένων της Τράπεζας.
Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της αξιολόγησης αυτού του παράγοντα κινδύνου σε σχέση με τις επιχειρηματικές πρακτικές και δραστηριότητες της Eurobank, δεδομένου ότι η σχετική καθοδήγηση σε αυτό το πεδίο επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, η Eurobank παρακολουθεί στενά διάφορες σχετικές πρωτοβουλίες και συνεχίζει να βελτιώνει τις δεξιότητες και δυνατότητές της, ούτως ώστε να διασφαλίσει την ετοιμότητα για την κατάλληλη αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων μόλις καταστούν διαθέσιμες πιο λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές και μεθοδολογίες.
Επίσης, η Τράπεζα έχει εισάγει μια ποιοτική δήλωση διάθεσης ανάληψης κινδύνου σχετικά με τον περιβαλλοντικό κίνδυνο κατά της βιοποικιλότητας. Με βάση τη λίστα αποκλεισμού, η Τράπεζα θα απέχει από τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων οι οποίες απαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας φιλοξενίας ή τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας.
Σύμφωνα με την Πολιτική Υπεύθυνων Επενδύσεων της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, η Εταιρεία ενσωματώνει παράγοντες ESG στην επενδυτική διαδικασία. Ειδικότερα, η ανάλυση ESG περιλαμβάνει την αξιολόγηση περιβαλλοντικών κριτηρίων (π.χ. εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έκθεση σε εκπομπές που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και ύδατα) στο επίπεδο των εταιρειών στις οποίες επενδύουν τα κεφάλαια και τα χαρτοφυλάκια. Τα γεγονότα ή οι συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αρνητική επίπτωση στην απόδοση του κεφαλαίου/χαρτοφυλακίου περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές πτυχές (π.χ. εκπομπές άνθρακα, μόλυνση των υδάτων, απώλεια βιοποικιλότητας ή καταστροφή του οικοσυστήματος). Οι συγκεκριμένοι παράγοντες βιωσιμότητας που εξετάζονται μπορεί να ποικίλλουν, καθώς εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική που ακολουθεί κάθε κεφάλαιο/ χαρτοφυλάκιο.
Χαρτοφυλάκιο τραπεζικής επιχειρήσεων
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
Η Eurobank κατάφερε να ξεχωρίσει όσον αφορά τη διάθεση πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία, μέσω της ισχυρής δέσμευσής της για την ανάκαμψη από την πανδημία προς μια πιο βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά δίκαιη κατεύθυνση. Η επιχειρηματική στρατηγική της Τράπεζας σχετικά με τα δάνεια που σχετίζονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στοχεύει στην αποτελεσματική επίτευξη των κύριων στόχων του προγράμματος του Μηχανισμού, όπως τη χρηματοδότηση διαφοροποιημένων έργων από εταιρείες όλων των μεγεθών, κατανεμημένων σε όλους τους επιλέξιμους πυλώνες, εστιάζοντας στη συμμόρφωση προς ορισμένα όρια σχετικά με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εγκεκριμένες επενδύσεις εντάσσονται κατά κύριο λόγο στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης ενώ ακολουθούν οι πυλώνες που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξωστρέφεια, διοχετεύοντας τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς όπως:
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, με έμφαση σε πρώην περιοχές λιγνιτικής παραγωγής.
- Ηλεκτροκίνηση και μικροκινητικότητα
- Τηλεπικοινωνίες και αναβαθμίσεις δικτύων οπτικών ινών
- Λιανικό εμπόριο
- Παραγωγή μπαταριών και συσσωρευτών
- Τουρισμός
- Φαρμακευτικός κλάδος
- Κλάδος τροφίμων και ποτών
- Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Με την εξαιρετική της επίδοση και τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Eurobank απέδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και να διαχειρίζεται σύνθετες χρηματοοικονομικές πράξεις με στόχο την οικονομική ανάπτυξη.
Το 2023 η Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία 44 συναλλαγές, φτάνοντας σωρευτικά το σύνολο των 68 συναλλαγών από την έναρξη του προγράμματος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι 68 συναλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο διμερείς όσο και κοινοπρακτικές συμφωνίες, αφορούσαν επενδύσεις συνολικού ύψους €4,67 δισ., εκ των οποίων €1,16 δισ. κινητοποιήθηκαν μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ορισμένες ενδεικτικές συναλλαγές που διενήργησε η Eurobank το 2023 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 παρουσιάζονται παρακάτω:
- Η Eurobank ενήργησε ως Coordinator, Mandated Lead Arranger και Bondholder για ένα κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο συνδεδεμένο με στόχους βιωσιμότητας ύψους €63,8 εκατ. προς τη ΣΑΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ (η συμμετοχή της Eurobank ήταν 45,7%). Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί από την Εταιρεία για τη μερική χρηματοδότηση του εν εξελίξει σχεδίου χρηματοδότησης κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους €79,6 εκατ., το οποίο συνδέεται με την πλήρη ανακαίνιση του Sani Beach και την ανακαίνιση -επέκταση του Sani Asterias, στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης του υπάρχοντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Το σχέδιο χρηματοδότησης κεφαλαιουχικών δαπανών εντάσσεται στους πυλώνες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν την πράσινη μετάβαση και την εξωστρέφεια. Όσον αφορά το επενδυτικό σχέδιο, η χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται σε €39,8 εκατ. (50%), η χρηματοδότηση της Τράπεζας ανέρχεται σε €23,9 εκατ. (30%) και τα εναπομένοντα €15,9 εκατ. (20%) θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.
- Η Eurobank ενήργησε ως Paying Agent, Bondholders’ Agent και Subscriber στο κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους €22,7 εκατ. προς την Aegean CAE Flight Training ΑΕ (ACFT). Το δάνειο αφορά στη μερική χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων για Εκπαίδευση Πληρωμάτων του εκδότη (ACFT), με συνολικό προϋπολογισμό €39,88 εκατ., εκ των οποίων €36 εκατ. κρίθηκαν επιλέξιμα για χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, €10,3 εκατ. καλύπτονται από το ελληνικό κράτος μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, €12,3 εκατ. Χορηγούνται από την Eurobank και €6,1 εκατ. αναμένεται να καλυφθούν από απευθείας κρατική επιδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4864/2021, όταν εγκριθεί από την κυβέρνηση η συμμετοχή του έργου στις εμβληματικές επενδύσεις στρατηγικής σημασίας. Η ACFT θα καλύψει το εναπομένον επιλέξιμο επενδυτικό κόστος (€7,2 εκατ.) και τις μη επιλέξιμες δαπάνες (€3,88 εκατ.) με ίδια συμμετοχή.
- Η Eurobank ενήργησε ως Mandated Lead Arranger στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους €396,4 εκατ. προς τη ΔΕΗ Α.Ε. Ειδικότερα, €204 εκατ. Καλύπτονται από το ελληνικό κράτος με πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και €122,4 εκατ. χορηγούνται από την Eurobank και την άλλη κοινοπρακτούσα ελληνική συστημική τράπεζα. Το δάνειο περιλαμβάνει ένα τρίτο τμήμα που ανέρχεται σε €70 εκατ. και αφορά χρηματοδότηση για την καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην επένδυση (μη επιλέξιμο επενδυτικό κόστος), το οποίο καλύπτεται ισομερώς από την Eurobank και την άλλη κοινοπρακτούσα τράπεζα. Η συναλλαγή αφορά τη χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εταιρείας, ενώ η επένδυση πραγματοποιείται στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια.
Πρόγραμμα ESG για ξενοδοχεία
Η Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει τον τουριστικό κλάδο στη μετάβασή του προς τη βιωσιμότητα μέσω των συνεχιζόμενων προγραμμάτων ESG για ξενοδοχεία:
- «Επιχειρώ Βιώσιμα στον Τουρισμό» – Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων σε υφιστάμενους πελάτες της Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης από την πλευρά τους συγκεκριμένων στόχων επίδοσης ως προς τη βιωσιμότητα.Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ξενοδοχειακούς ομίλους ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πλήρως ενημερωμένες και εκπαιδευμένες στις αρχές ESG, όσο και σε εκείνες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς ένα βιώσιμο μέλλον.
- Το πρόγραμμα «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον Τουρισμό» έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων σε νέες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τη-ρούν κάποιες προδιαγραφές περιβαλλοντικής απόδοσης σε σχέση με νέες κατασκευ-ές ή με την αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και ότι πλη-ρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Προθεσμιακή ESG Deposits
Η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που προσέφερε την προθεσμιακή ESG Deposits στους εταιρικούς πελάτες της και συνεχίζει να προσφέρει αυτό το προϊόν, παρέχοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Τα κεφάλαια που αντλούνται από την προθεσμιακή ESG Deposits διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων δανείων και δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Τράπεζας.
Λιανική τραπεζική και τραπεζική επιχειρήσεων
Η Τράπεζα προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στις ανάγκες συγκεκριμένων τομέων και τμημάτων πελατών, που προάγουν τις βιώσιμες πρακτικές στους πελάτες της, με στόχο τη μείωση του κοινωνικού κινδύνου που απορρέει από τις δραστηριότητές της. Οι πρωτοβουλίες και τα προϊόντα της Τράπεζας καταδεικνύουν ότι η Τράπεζα έχει ενσωματώσει με αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα κοινωνικών κινδύνων στον τρόπο λειτουργίας της.
Πράσινα δάνεια κατοικίας
Η Eurobank έχει συμβάλει ουσιαστικά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα «Εξοικονομώ» από το 2011 έως σήμερα («Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον Ι & ΙΙ», «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021»).
Το 2023 η Τράπεζα συνέχισε να εδραιώνει την παρουσία της στον χώρο των πράσινων χορηγήσεων σε επίπεδο κατοικίας με τη συμμετοχή της στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον Mηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU. Παρέχει επιδότηση επιτοκίου και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για το δάνειο, επιδότηση κεφαλαίου, το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων και πιθανών μελετών, το κόστος έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και την αμοιβή του Συμβούλου του Έργου για όλα τα επιλέξιμα νοικοκυριά, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν πράσινες παρεμβάσεις στις κατοικίες τους με στόχο τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων οικιακών αυτοματισμών. Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», η Τράπεζα συμμετέχει με βελτιωμένες αυτόματες διαδικασίες για ταχύτερη εξυπηρέτηση των δανείων, με χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των εργασιών στο πλαίσιο του Προγράμματος και με επιπλέον κίνητρα για τους δικαιούχους που επιλέγουν να λάβουν το δάνειό τους από την Eurobank. Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», η Τράπεζα θα συμμετάσχει ενεργά στη χρηματοδότηση φυσικών προσώπων, με τη χορήγηση δανείων σε επιλέξιμα νοικοκυριά. Όπως με κάθε προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τα μέλη της, συνεισέφερε σημαντικά στη διαμόρφωση του Πλαισίου και του Οδηγού του προγράμματος, καθώς και στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την υποστήριξη του νέου προγράμματος.
Επίσης, η Eurobank προσφέρει το «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας – Εξοικονόμηση Ενέργειας» σε πελάτες που δεν είναι επιλέξιμοι για τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Το προϊόν χρηματοδοτεί ανάγκες του πολίτη για πράσινες επισκευές εξοικονόμησης ενέργειας σε ακίνητο ιδιοκτησίας του (ενδεικτικά, από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ενέργειας, την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης, την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων κλιματισμού, την αντικατάσταση της μόνωσης, κ.λπ.).
Απώτερος σκοπός της Τράπεζας είναι να συμβάλει ενεργά τόσο στην επίτευξη των κρατικών περιβαλλοντικών στόχων, όσο και στην προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος, σχεδιάζοντας εξειδικευμένα πράσινα τραπεζικά προϊόντα, που προσφέρουν τις πιο συμφέρουσες χρηματοδοτικές λύσεις, και καλύπτοντας όλες τις πιθανές πράσινες ανάγκες του πολίτη σε επίπεδο κατοικίας.
Δάνεια μικρών επιχειρήσεων για φωτοβολταϊκά
Μέσω της χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων, η Eurobank προσφέρει σε μικρές επιχειρήσεις την ευκαιρία να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια όσον αφορά την παραγωγή και διάθεση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), επιλέγοντας είτε δάνειο είτε χρηματοδοτική μίσθωση. Με την επιλογή του δανείου οι πελάτες μπορούν να χρηματοδοτήσουν έως το 80% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσής τους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υποδομών, της αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού καθώς και του κόστους για την απαιτούμενη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Με την επιλογή της χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι πελάτες μπορούν να χρηματοδοτήσουν έως το 100% του κόστους εξοπλισμού. Το 2023 οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε €12,9 εκατ.
Ενδιάμεση χρηματοδότηση – «Εξοικονομώ»
Μέσω του προγράμματος ενδιάμεσης χρηματοδότησης (bridge financing) «Εξοικονομώ», η Eurobank παρέχει στους πελάτες της πιστωτικό όριο για τη χρηματοδότηση των εργασιών που εκτελούν ως προμηθευτές/ανάδοχοι σε ακίνητα που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι προμηθευτές/ανάδοχοι χρηματοδοτούν εκ των προτέρων τις εκκρεμείς παραγγελίες τους έως ότου πληρωθούν μέσω του Προγράμματος. Οι πιστούχοι λαμβάνουν έως το 80% ή 100% του ποσού της επιδότησης που δικαιούνται οι πελάτες τους, μέσω του προγράμματος, ανεξάρτητα από το αν αυτοί οι πελάτες λάβουν δάνειο από την Eurobank ή όχι. Το 2023 οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε €0,2 εκατ.
Προϊόντα ESG
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αύξηση της διείσδυσης των προϊόντων ESG, η Τράπεζα έχει αναπτύξει προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης. Τα εν λόγω προϊόντα θα απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις και θα επικεντρώνονται στην προαγωγή τεχνολογιών ΑΠΕ και την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού.
Προϊόντα και υπηρεσίες με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο
Στο πλαίσιο της ενεργητικής προώθησης ορθών πρακτικών και με στόχο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα, η Τράπεζα έχει αναπτύξει μια σειρά τραπεζικών προϊόντων για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και την επίτευξη θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου.
Φοιτητικά δάνεια
Στο πλαίσιο της κοινωνικής συνιστώσας του ESG, η Eurobank προσφέρει φοιτητικά δάνεια σε πελάτες που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές τους. Η Eurobank προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των διδάκτρων τους, καθώς και μέρος των εξόδων μετεγκατάστασης όταν φεύγουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους για να σπουδάσουν, παρέχοντας φοιτητικό δάνειο με προνομιακό επιτόκιο σε σχέση με ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει το δάνειο πιο προσιτό η Eurobank προσφέρει ευελιξίες στην αποπληρωμή του, καθώς και την δυνατότητα οι γονείς του φοιτητή ή της φοιτήτριας να συμμετέχουν ως εγγυητές στο δάνειο.
WWF Eurobank Visa – Το πρώτο πράσινο τραπεζικό προϊόν στην Ελλάδα
Η WWF Eurobank Visa, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της Eurobank και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, είναι το πρώτο πράσινο προϊόν που εξέδωσε ελληνική τράπεζα και ξεκίνησε το 2000. Στο τέλος του 2023, η WWF Hellas είχε λάβει €1,9 εκατ. μέσα από τη WWF Eurobank Visa για τη χρηματοδότηση δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας, χωρίς περαιτέρω κόστος για τους 16.747 ενεργούς κατόχους κάρτας WWF Visa. Ενδεικτικά, έχουν στηριχθεί από τη Eurobank οι εξής δράσεις:
- Συντήρηση και τεχνική υποστήριξη της διαδικτυακής εφαρμογής Οικοσκόπιο, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική της έκδοση, για τον εμπλουτισμό της με νέα δε-δομένα και την προσθήκη παιχνιδιών στην ειδική ενότητά της, Οικοσκόπιο kids.
- Δράσεις προστασίας πολύτιμων οικότοπων στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, όπου βρίσκουν καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής απειλούμενα αρπακτικά πουλιά. Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 2023, ενισχύθηκαν οι δράσεις για τη σύ-νταξη και καταγραφή επιστημονικών προτάσεων.
- Χρηματοδότηση σημαντικών δράσεων που στηρίζουν επιστημονικά τη δουλειά της WWF σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής καθώς και στην επικοινωνία (χάρτες προβολής του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, καταγραφής των λιγνιτικών σταθμών στην Ελλάδα, οικολογική αξία παράκτιου χώρου).
- Δράσεις προστασίας της παραλίας των Σεκανίων στη Ζάκυνθο για την προστασία της χελώνας caretta caretta, όπως η ενίσχυση της φύλαξης της παραλίας, τα αντιπυρικά έργα και άλλα.
- Υποστήριξη των ενεργειών του φορέα περιβαλλοντικής νομοθεσίας και διακυβέρνησης, όπως η αξιολόγηση και ο σχολιασμός νομοθετικών και διοικητικών πράξεων, η σύνταξη νομοθετικών προτάσεων, και η συμμετοχή σε δράσεις προώθησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Eurobank, o ελληνικός εταίρος στην καινοτόμα περιβαλλοντική πρωτοβουλία της Mastercard Priceless Planet Coalition
Η Eurobank είναι ο αποκλειστικός ελληνικός εταίρος της Mastercard Priceless Planet Coalition, μιας περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Priceless Planet Coalition έχει μια παγκόσμια αποστολή και έναν παγκόσμιο στόχο, με τα οποία η Τράπεζα ευθυγραμμίζεται, επιβεβαιώνοντας ενεργά τη δέσμευσή της για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ και εφαρμόζοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, τις οποίες έχει συνυπογράψει.
Η Priceless Planet Coalition έχει ξεκινήσει τις δράσεις της από το 2020 με στόχο την ένωση καταναλωτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμπόρων και πόλεων σε όλο τον πλανήτη, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Από τα πρώτα της βήματα, η πρωτοβουλία, έχει δεσμευτεί για τη φύτευση 100 εκατομμυρίων δέντρων μέσα σε 5 χρόνια, συνάπτοντας συνεργασίες με δύο παγκόσμιους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, την Conservation International και το World Resources Institute (WRI). Το 2023, η Eurobank συνεισέφερε $129.204 στην Conservation International, για την υποστήριξη της σημαντικής αυτής αποστολής.
Βιοδιασπώμενες χρεωστικές κάρτες
Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα στην ελληνική αγορά που προσφέρει κάρτες νέας γενιάς. Έχοντας υιοθετήσει τα τελευταία διεθνή περιβαλλοντικά πρωτόκολλα, παρέχει κάρτες κατασκευασμένες από οικολογικό βιοδιασπώμενο υλικό. Αυτό δείχνει τη μακροχρόνια δέσμευση της Eurobank για την προαγωγή φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών.
Από το 2019, όλες οι νέες χρεωστικές κάρτες αλλά και όσες ανανεώνονται – για ιδιώτες και επιχειρήσεις – κατασκευάζονται από 82% πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα μη πετρελαϊκό και μη τοξικό βιοδιασπώμενο πλαστικό υποκατάστατο. Για την παραγωγή αυτού του υλικού απαιτείται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και παράγονται σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το PVC, που δεν είναι βιοδιασπώμενο και εκλύει τοξικό αέριο όταν αποτεφρώνεται.
Η Eurobank επέλεξε συνειδητά ένα καθημερινό, ευρέως χρησιμοποιούμενο, μαζικό προϊόν – όπως η χρεωστική κάρτα – ως το ιδανικό μέσο για να εκπληρώσει την περιβαλλοντική της δέσμευση και να καλλιεργήσει περαιτέρω στους πελάτες της την αξία της περιβαλλοντικής συνείδησης. Από το 2023, περίπου 2,2 εκατ. κάρτες έχουν εκδοθεί με χρήση του νέου βιοδιασπώμενου υλικού, ενώ το απόθεμα χρεωστικών καρτών της Τράπεζας αναμένεται να αντικατασταθεί το ερχόμενο έτος.
Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού – ΠΝΟΗ
Τα τελευταία 23 χρόνια η Eurobank στηρίζει σταθερά τη σημαντική προσπάθεια του μη κερδοσκοπικού σωματείου Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού – ΠΝΟΗ, συνδράμοντας στον σκοπό του, που εστιάζει στην ίδρυση και υλική ενίσχυση παιδιατρικών μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς και στην υποστήριξη γονέων και παιδιών που νοσηλεύονται στην εντατική. Από το 2000, η Eurobank έχει σχεδιάσει και προσφέρει την κάρτα Euroline. Μέρος του συνολικού τζίρου που αποφέρει το προϊόν διατίθεται στο σωματείο ΠΝΟΗ: Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα καταβάλλει το 0,20% επί του συνολικού ποσού των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι κάτοχοι της Euroline κάνοντας χρήση της σε τερματικά (POS) Eurobank σε εμπόρους οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την Τράπεζα με σύμβαση συνεργασίας. Το 2023 το ποσό των δωρεών ανήλθε σε €23.369 από τις περίπου 19.995 ενεργές κάρτες.
Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους»
Η συνεργασία της Τράπεζας με την εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» (Fashion Targets Breast Cancer) ξεκίνησε το 2004 με την έκδοση της πιστωτικής κάρτας EuroLine Style Mastercard, της πρώτης πιστωτικής κάρτας αποκλειστικά για γυναίκες. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Eurobank στηρίζει σταθερά την προσπάθεια της εκστρατείας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ενεργά στην επίτευξη των στόχων της, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Το 2023 ο συνολικός αριθμός των ενεργών πιστωτικών καρτών EuroLine Style ανήλθε σε περίπου 18.789. Η Eurobank καταβάλλει το 0,15% του ετήσιου τζίρου της κάρτας Euroline Style στην Πανελλήνια Εταιρεία Πρόληψης για τον Καρκίνο, «Στόχος-Πρόληψη». Το 2023 η χρήση αυτών των καρτών συγκέντρωσε €13.553, ποσό που διατέθηκε για την υποστήριξη του οργανισμού στο έργο ενημέρωσης και επιμόρφωσης του γυναικείου πληθυσμού για την αξία της πρόληψης του καρκίνου του στήθους.
Οικονομική συμπερίληψη
Στήριξη μικρών επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο
Η Eurobank προωθεί χρηματοδοτικά προϊόντα που αφορούν συγκεκριμένα υποδομές και υποστηριζόμενες υπηρεσίες, με στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους.
EIF – ESIF ERDF
Για τη στήριξη νέων επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Eurobank, σε συνεργασία με το EIF, συμμετέχει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων – ESIF ERDF Greece Guarantee Fund (EEGGF). Ο στόχος του προγράμματος EEGGF είναι να βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω προστασίας από απώλειες, η οποία παρέχεται με την Εγγύηση του EIF σε νέες εκδόσεις δανείων ή χρηματοδοτικές μισθώσεις για επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι οποίες δραστηριοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, σε περιφέρειες μετάβασης και σε πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, προσφέρει πόρους για δάνεια παγίων ή επενδυτικά δάνεια και κεφάλαια κίνησης με ποσοστό εγγύησης 80%. Το 2023 η χρηματοδότηση που έλαβαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες ανήλθε σε €15,1 εκατ.
Χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στο πλαίσιο του προγράμματος EaSΙ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία, η Τράπεζα συνεργάστηκε με την AFI έως τα μέσα του 2023, για να προσφέρει χρηματοδότηση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με σκοπό τη δημιουργία νέων ή την ανάπτυξη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Οι υποστηριζόμενες χρηματοδοτήσεις επωφελούνται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του μηχανισμού εγγυήσεων που συστάθηκε βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που συστάθηκε στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη. Ο σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να συμβάλει στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίσει αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και σε συνεργασία με την AFI, η Eurobank χρηματοδότησε 635 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των €6,6 εκατ. Η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών, όπως κεφάλαιο κίνησης, και κεφάλαιο για την υλοποίηση επενδύσεων σε πάγια και άυλα πάγια.
Πρωτοβουλία «Eurobank Ανάπτυξη»
Οι δράσεις του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027 έχουν ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Η Eurobank έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών ενημέρωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ο Επαγγελματικός Σύμβουλος ενημερώνει για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα για κάθε επιχείρηση, ενώ υπάρχει και εξειδικευμένη τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση και την επίλυση αποριών.
Η Eurobank έχει προχωρήσει σε αρκετές συμφωνίες με συγκεκριμένους παρόχους επιλέξιμων υπηρεσιών εντός του οικοσυστήματος, ώστε να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κατάλληλους συνεργάτες για τις επενδύσεις τους.
Επιπλέον έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση τόσο για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής όσο και της επιχορήγησης, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων σε κάθε στάδιο της επένδυσης, για να ολοκληρωθεί στον χρόνο που έχει υπολογιστεί.
Συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Με στόχο την επιτυχή στήριξη της οικονομίας, η Eurobank αξιοποιεί στο έπακρο κάθε ευνοϊκό μέτρο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αφορά επενδυτικά έργα, το 2023 η Τράπεζα παρείχε σε 67 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδότηση ύψους €17,4 εκατ.
Η Eurobank επίσης συμμετέχει στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Business Growth Fund, στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ και στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων η Τράπεζα παρείχε σε 118 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδότηση ύψους €19 εκατ. έως το τέλος του 2023.
Τραπεζικές υπηρεσίες για όλους
Στο πλαίσιο της αφοσίωσής της στην εξυπηρέτηση πελατών, η Eurobank έχει στόχο να καταστήσει τις υπηρεσίες, τα στοιχεία ενεργητικού, τους πόρους και τις ευκαιρίες προσβάσιμες για όλους. Γι’ αυτό, με το δίκτυο καταστημάτων της (268 καταστήματα), το δίκτυο καταστημάτων ΕΛΤΑ (469 καταστήματα) και το δίκτυο των self-service banking terminal (1.786 σημεία εξυπηρέτησης), η Eurobank στοχεύει να διατηρήσει την παρουσία της σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, εξυπηρετώντας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες φυσικής πρόσβασης σε υπηρεσίες, καθώς και ανθρώπους με αναπηρίες. Περίπου το 93% των ΑΤΜ έχουν τροποποιηθεί βάσει των απαιτήσεων προσβασιμότητας με την προσθήκη, εκτός των ειδικών ανάγλυφων πλήκτρων, φωνητικής καθοδήγησης ή πρόσβασης για αναπηρικό αμαξίδιο.
Μέσω των καταστημάτων ΕΛΤΑ, η Eurobank διαθέτει παρουσία σε 242 δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση τραπεζικών υπηρεσιών, ιδίως σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές (ενδεικτικά: Αγαθονήσι, Ανάφη, Κάρπαθος, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Φολέγανδρος, Αμοργός κ.ά.). Επιπλέον, σε 215 περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων η πρόσβαση σε υπηρεσίες παρέχεται μέσω off-site ATM (ενδεικτικά: Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Σύμη κ.ά.).
Επίσης, με την εξυπηρέτηση όλων των πελατών να αποτελεί βασική προτεραιότητα, η Eurobank είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ):
- Για όλους τους πελάτες με αναπηρία η εξυπηρέτηση στα καταστήματα γίνεται κατά προτεραιότητα.
- 92 καταστήματα διαθέτουν ράμπες πρόσβασης για πελάτες με μειωμένη κινητικότητα.
- 19 ATM έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλο ύψος για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο.
- Τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να λαμβάνουν έγγραφα σε γραφή Braille και παραστατικά σε μορφή αρχείου pdf που μπορεί να αναγνωσθεί με χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών.
- Τα κωφά ή βαρήκοα άτομα μπορούν να εξυπηρετούνται στη νοηματική γλώσσα μέσω του v-Banking.
- 1.014 ΑΤΜ αναβαθμίστηκαν ώστε να προσφέρουν φωνητική καθοδήγηση στους πελάτες για τη διενέργεια των συναλλαγών τους.
- Συνεχείς έλεγχοι της προσβασιμότητας οδηγούν σε βελτιώσεις με βάση το επίπεδο προσβασιμότητας WSAG 2.1 level AA στα ψηφιακά κανάλια.
- Ειδικές σελίδες στον διαδικτυακό τόπο παρέχουν πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές επιλογές για υπηρεσίες ανά αναπηρία σε κάθε κανάλι εξυπηρέτησης πελατών.
- Το προσωπικό πρώτης γραμμής παρακολούθησε μια σειρά σεμιναρίων και βιωματικής εκπαίδευσης για να διασφαλιστεί η ευαισθητοποίησή τους και οι κατάλληλες γνώσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες.
Επιπλέον, η Τράπεζα προσφέρει στους πελάτες την επιλογή να εξυπηρετούνται στα Αγγλικά σε όλα τα καταστήματα και στο EuroPhone Banking, ενώ τα Αγγλικά διατίθενται ως επιλογή και στα ATM.
Επίσης, το EuroPhone Banking, το v-Banking και το Eurobank Mobile App συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόσβαση των πελατών στις υπηρεσίες. Η νέα προσέγγιση της Τράπεζας «Μετάβαση από το φυσικό στο phygital περιβάλλον», μια καινοτόμα νοοτροπία που συνδυάζει τη φυσική εξυπηρέτηση με την τεχνολογία, δημιουργεί μια νέα οπτική στις σχέσεις της Τράπεζας με τους πελάτες της. Επιπλέον, το One-Stop Hub για τους διεθνείς ιδιώτες πελάτες προσφέρει συνεχή υποστήριξη σε πελάτες που δεν κατοικούν στη χώρα.
Πέραν των ψηφιακών καναλιών της, η Eurobank προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε πελάτες μέσω των παρακάτω καναλιών:
Δίκτυο καταστημάτων
Στο τέλος του 2023, το δίκτυο καταστημάτων της Eurobank αριθμούσε 268 καταστήματα συνολικά. Τα καταστήματα της Τράπεζας εισέρχονται σε μια νέα εποχή τραπεζικών υπηρεσιών, συνδυάζοντας τις ψηφιακές επιλογές με την προσωπική υποστήριξη από το προσωπικό της.
Έως τις 31.12.2023, 9 καταστήματα έχουν υιοθετήσει το νέο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο εισάγει μια ψηφιακή, καινοτόμα, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις καθημερινές τραπεζικές υπηρεσίες, εστιάζοντας στην παροχή συμβουλών στους πελάτες μέσω των υπευθύνων σχέσεων (Relationship Managers) και προωθώντας ψηφιακές επιλογές και επιλογές αυτοεξυπηρέτησης για τις συναλλαγές.
Επιπλέον, το 2023 η Τράπεζα προσπάθησε να βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών και την παραγωγικότητα με τους ακόλουθους τρόπους:
Προγραμματισμός ραντεβού σε όλα τα καταστήματα της Eurobank – Περισσότερα από 757.000 ραντεβού προγραμματίστηκαν στη διάρκεια της χρονιάς. Η επιλογή του online προγραμματισμού ραντεβού (μέσω του διαδικτυακού τόπου eurobank.gr) έγινε διαθέσιμη στα τέλη του Ιουλίου 2023. Το 25% των συνολικών ραντεβού από τον Αύγουστο του 2023 έως το τέλος της ημερολογιακής χρονιάς αφορούσε ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί online.
Αύξηση του χρόνου που αφιερώνουν σε κάθε πελάτη οι υπεύθυνοι σχέσεων (relationship managers) – Για να επιτευχθεί αυτό, η Eurobank εφάρμοσε 2 αλλαγές:
- Το τηλεφωνικό κέντρο της Eurobank απαντά στις εισερχόμενες κλήσεις όλων των καταστημάτων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση.
- Μεταξύ των ωρών 10:00 και 13:00, το προσωπικό των καταστημάτων απασχολείται κυρίως με συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν χρηματικές συναλλαγές αποκλειστικά με τη χρήση self-service terminal. Αυτό εφαρμόζεται ήδη σε 265 από τα 268 καταστήματα.
Εκκίνηση του έργου Mobility – Το έργο επιτρέπει την τραπεζική εκτός τραπεζικών καταστημάτων, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής προσέγγισης της Τράπεζας και της περαιτέρω ανάπτυξης των υπηρεσιών της. 1400 στελέχη έχουν πρόσβαση offsite κατά την επίσκεψή τους στον χώρο του πελάτη, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες end-to-end για συγκεκριμένο φάσμα τραπεζικών συναλλαγών/προϊόντων.
Ενίσχυση των ψηφιακών και υβριδικών υπηρεσιών με το Digital Safe Box – Αυτό επιτρέπει στους πελάτες να αποκτούν ακόμη και σύνθετα προϊόντα εξ αποστάσεως, υπογράφοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα μέσω του e-Banking τους, σύμφωνα με το όραμα της Eurobank για «τραπεζική εξυπηρέτηση παντού». Το Digital Safe Box αντιπροσωπεύει το 10-15% των πωλήσεων για τις διαθέσιμες κατηγορίες προϊόντων, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση και αναμένεται μεγαλύτερο εύρος προϊόντων.
Δίκτυο ΕΛΤΑ
Η Τράπεζα διατηρεί αποκλειστική σχέση συνεργασίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), παρέχοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να εξυπηρετούνται μέσα από το δίκτυο των ΕΛΤΑ για τη διενέργεια βασικών τραπεζικών εργασιών.
Με περισσότερα από 460 καταστήματα και 110 ΑΤΜ σε ολόκληρη την Ελλάδα, το δίκτυο καταστημάτων των ΕΛΤΑ παρέχει εκτεταμένη κάλυψη, τόσο σε αστικές όσο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη ή χωρίς καθόλου παρουσία σημείων τραπεζικής εξυπηρέτησης.
Εξωτερικά δίκτυα
Το 2023 τα εξωτερικά δίκτυα πωλήσεων διατήρησαν τη δυναμική τους παρά τον ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό. Ο πρωταρχικός σκοπός της μονάδας είναι η ανάπτυξη διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τρίτες νομικές οντότητες, με στόχο την αύξηση της χορήγησης δανείων στα ακόλουθα τμήματα:
- Εξωτερικές πωλήσεις Retail Business Banking – Η Τράπεζα διεύρυνε τις δραστηριότητές της με συμφωνίες σε νέες αγορές, όπως παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και μέσω συνεργασιών με εμπόρους επαγγελματικού εξοπλισμού. Οι εκταμιεύσεις κατέγραψαν σημαντική αύξηση, κυρίως λόγω της αγοράς δανείων για αγροτικά μηχανήματα.
- Στεγαστικά δάνεια μέσω συνεργατών – Παρά τις νέες συνθήκες στην αγορά, οι εκταμιεύσεις άγγιξαν τα €74 εκατ., συνεισφέροντας σημαντικά (23%) στις συνολικές εκταμιεύσεις της Τράπεζας. Η Eurobank επίσης κατόρθωσε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στα πράσινα δάνεια κατοικίας σε 22%, μέσα από το πιο πρόσφατο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».
- Χρηματοδότηση για την αγορά αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας – Οι εκταμιεύσεις της Eurobank αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η Τράπεζα ηγείται σταθερά της αγοράς για περισσότερα από 15 χρόνια. Το δίκτυο συνεργατών της Τράπεζας συνεχώς διευρύνεται, περιλαμβάνοντας πλέον πάνω από 700 συνεργάτες, ενώ η Eurobank διαρκώς εισάγει στην αγορά καινοτόμες και ανταγωνιστικές λύσεις B2B2C.
Οικοσύστημα εμπόρων
Το νέο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών με σημαντικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε πέρσι με σκοπό τη χρηματοδότηση αγοράς διαρκών αγαθών μέσα από καταναλωτικά δάνεια συνεχίζει να διευρύνεται. Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει στους πελάτες να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις online ή φυσικές αγορές τους σε λίγα λεπτά, χωρίς να έρχονται σε επικοινωνία με κάποιο κατάστημα Eurobank.
Επιπλέον, η Eurobank προχώρησε σε στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφελείας και εισήγαγε μοναδικά πακέτα προϊόντων, συνδυάζοντας τραπεζικά και μη τραπεζικά προϊόντα για οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, και απαντώντας στον ανταγωνισμό.
Telemarketing
Το Telemarketing είναι ένα εναλλακτικό κανάλι για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε υφιστάμενους πελάτες της Τράπεζας. Οι προωθητικές ενέργειες και οι δυνητικοί πελάτες επιλέγονται σε συνεργασία με 3 τμήματα (IB, PB, SB). Το Telemarketing προσφέρει άμεση, προσωπική και αμφίδρομη επικοινωνία. Οι πωλήσεις ολοκληρώνονται τηλεφωνικά, ψηφιακά ή στον χώρο επιλογής του πελάτη. Τα βασικά προϊόντα που προωθούνται είναι οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς και απλά τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.
Η ενημέρωση παρέχεται απευθείας τηλεφωνικά ή με παραπομπή στο δίκτυο καταστημάτων. Το 2023 η υπηρεσία Telemarketing πέτυχε τους ακόλουθους στόχους:
- Έκδοση 4.928 νέων πιστωτικών καρτών.
- Εκταμίευση 1.243 καταναλωτικών δανείων, συνολικού ύψους €7.648.000.
- Έναρξη μεταφοράς συντάξεων end-to-end.
- Έκδοση 6.929 χρεωστικών καρτών.
EuroPhone
Το EuroPhone Banking αποτελεί ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο και ένα από τα κύρια κανάλια προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών της Eurobank. Ως κανάλι εξυπηρέτησης, προσφέρει στους πελάτες όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, όπως τηλεφωνικές κλήσεις, φωνητική αναγνώριση με τεχνολογία NLU, email, προσωπικά μηνύματα, διαδικτυακές φόρμες και Click2Chat, καθώς και πολύ μεγάλο αριθμό τραπεζικών συναλλαγών μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος και εργαζομένων, 24/7.
Το 2023 προσαρμόστηκε ο τρόπος λειτουργίας του, με το 80% του ανθρώπινου δυναμικού του EuroPhone Banking να εργάζεται από απόσταση. Σε αυτό το περιβάλλον, και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Τράπεζας για τη στήριξη της απασχόλησης σε απομακρυσμένες περιοχές, πάνω από 65 άτομα προσλήφθηκαν στη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Με βάση τις αυτοματοποιημένες έρευνες πελατών που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια του έτους, η συνολική ικανοποίηση των πελατών από το επίπεδο εξυπηρέτησης ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Το ποσοστό πελατών που δήλωσαν «πάρα πολύ» και «πολύ ικανοποιημένοι» ανήλθε σε 73%, ενώ το ποσοστό εξυπηρέτησης των πελατών από την πρώτη κιόλας κλήση, βάσει της δικής τους εκτίμησης, ήταν 78%.
ATM, ΚΑΣ και PPU
Το δίκτυο των self-service banking terminal αριθμεί 1.786 σημεία εξυπηρέτησης. Το 2023, εισήχθηκαν νέες συναλλαγές στα ΑΤΜ και ΚΑΣ:
- Μεταφορά χρημάτων για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας τρίτου (κάρτες Eurobank και κάρτες άλλης τράπεζας)
- Μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου
- Πληρωμή οργανισμού μέσω QR/barcode reader και πιστωτικής κάρτας
Στη διάρκεια του έτους, τέθηκαν σε λειτουργία 45 νέα ATM εκτός καταστημάτων, ενώ τα Business Corners, το νέο δίκτυο self-service σημείων για καταθέσεις μετρητών, επεκτάθηκε και περιλαμβάνει πλέον 31 μηχανήματα.
Όσον αφορά τη χρήση των μηχανημάτων self-service για καταθέσεις, εγκαταστάθηκαν 21 νέα ΑΤΜ με λειτουργικότητα κατάθεσης σε καταστήματα της Τράπεζας και του δικτύου καταστημάτων των ΕΛΤΑ.
v-Banking
Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το v-Banking, καθώς συνέχισε να αναπτύσσεται και να επεκτείνει την παρουσία του στα κύρια τμήματα πελατών. Ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα ήταν η ισχυρή παρουσία στο τμήμα Business Banking, όπου εδραίωσε τη θέση του και κατέγραψε σημαντικές πωλήσεις. Επιπλέον, το v-Banking έκανε σημαντικά βήματα στο τμήμα Personal Banking, καταγράφοντας αξιόλογα αποτελέσματα.
Οι βασικές εξελίξεις για το v-Banking το 2023 περιλαμβάνουν:
- Προσθήκη λειτουργικότητας επεξεργασίας φωνής για την έγκριση συναλλαγών. Πλέον, οι πελάτες μπορούν να επαληθεύσουν και να εγκρίνουν συναλλαγές ηχογραφώντας απλά τη φωνή τους. Η προσθήκη αυτή κάνει την τραπεζική εξυπηρέτηση πιο εύκολη και ασφαλή, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του v-Banking να διευκολύνει και να προστατεύει τις συναλλαγές σας.
- Βελτίωση της λειτουργίας co-browsing στο περιβάλλον e-Banking. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους πελάτες να λαμβάνουν βοήθεια σε πραγματικό χρόνο από συμβούλους v-Banking όταν χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή τραπεζική πλατφόρμα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πελάτη.
- Περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών της με την ενσωμάτωση της λειτουργικότητας GOV.GR. Με αυτή τη λειτουργικότητα, οι πελάτες μπορούν να υπογράφουν έγγραφα εξ αποστάσεως μέσα από την κρατική πλατφόρμα – όπως για αμοιβαία κεφάλαια, τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και νέα δάνεια – κι έτσι έχουν στη διάθεσή τους μια πρακτική και ασφαλή μέθοδο για την ολοκλήρωση συναλλαγών και συμβάσεων. Αξιοποιώντας αυτή την καινοτόμα λειτουργικότητα,το v-Banking διεύρυνε τη βεντάλια των υπηρεσιών που καλύπτει, προσφέροντας στους πελάτες περισσότερη ευελιξία και ευκολία στη διαχείριση των οικονομικών τους. Η ενσωμάτωση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δέσμευσης του v-Banking να υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής και να συνεργάζεται με εξωτερικές πλατφόρμες, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις που καλύπτουν τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών του.
Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τα επιτεύγματα, το v-Banking παρέμεινε προσηλω-μένο στην ικανοποίηση των πελατών. Αυτό αντανακλάται, για μια ακόμα χρονιά, στον υψηλό δείκτη Net Promoter Score (NPS) που αφορά την ικανοποίηση και εμπιστοσύνη των πελατών. Μέσω της συνεπούς παροχής εξαιρετικών υπηρεσιών και της αξιοποίησης ψηφιακών καινοτομιών, το v-Banking ενίσχυσε τη θέση του ως πρωτοπόρο κανάλι εξ αποστάσεως τραπεζικών υπηρεσιών, καλύπτοντας τις ποικίλες ανάγκες των πελατών.